CumartesiEn önemli öğün: Kahvaltı

En önemli öğün: Kahvaltı

07.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu hafta sofranıza renk getirecek kahvaltılık cacık ve gül böreği tariflerini sizinle paylaşıyorum

En önemli öğün: Kahvaltı

Geçtiğimiz pazar Van’da yapılan dünyanın
en kalabalık kahvaltı sofrası rekoru denemesi, kahvaltıya verdiğimiz önemin bir ispatı oldu. Bu denemede gördüğüm eşsiz ve uçsuz bucaksız kahvaltı sofrasını kelimelere sığdırmak imkansız gibi geliyor. 2001’den beri kırılamayan rekoru 51 bin 793 kişiyle kırmış olmamız ise gurur verici. Böylece “Guinness Rekorlar Kitabı”na girişimizi kutluyorum.
Kahvaltı uzun gece açlığının giderilmesi için önemli bir öğündür. Gece uykusunda hücre yenilenmesi için harcanan enerjinin sabah uyanır uyanmaz takviye edilmesi gerekir. Kahvaltı beyin için gerekli olan glikozun açığa çıkmasını sağlar ve bizi gün boyu zinde tutar. Diyabet ve obezite gibi hastalıkların daha az görülmesinde büyük bir rol oynar. Araştırmalara göre kahvaltıyı geçiştirenlerde kilo artışı ve kalp krizi riski daha fazla görülüyor.
Kahvaltıda hangi besinlere yer verdiğimiz de önemlidir. Protein
ve kalsiyum yönünden zengin bir kahvaltı vücudumuza gerekli enerji takviyesini sağlayacaktır. Lif ve
C vitamini yönünden zengin besinler ise vücut direncini artırıp metabolizmayı hızlandıracaktır.
Bu hafta Van’ın lezzet rüzgarına takılıp sofralarınızda soluklanacak kahvaltılık cacık ve gül böreği tariflerini paylaşıyorum.

Haberin Devamı

Kahvaltılık cacık

MALZEMELER (4 kişilik)
l 2 kase süzme yoğurt l 100 gram Van otlu peyniri l 100 gram çökelek l 7-8 dal dereotu l 3 dal taze soğan l 1/2 demet maydanoz l 4 yemek kaşığı zeytinyağı l Tuz

Hazırlanışı
Dereotu, maydanoz ve taze soğanı ince ince kıyın. Derin bir kapta yoğurt, çökelek ve Van otlu peynirini karıştırın. İçine kıymış olduğunuz malzemeleri ilave edip karıştırın. Arzu ettiğiniz miktarda tuz ekleyerek tatlandırın. Cacığınızı servis tabağına alın. Üzerine zeytinyağını gezdirin. Dilerseniz nane yaprağı ile süsleyerek de servis edebilirsiniz.

Gül böreği

MALZEMELER
(8-10 kişilik)
l 1 kilo yufka
l 2 patates
l 1 havuç
l 1 su bardağı bezelye
l 8-10 yaprak fesleğen
l 2 yemek kaşığı zeytinyağı
l Tuz, karabiber
İç sosu için
l 2 yumurta
l 3 su bardağı süt
l 1/2 su bardağı zeytinyağı
Üzeri için
l 1 yumurta sarısı
l 3 yemek kaşığı çörek otu
l 3 yemek kaşığı susam

Haberin Devamı

Hazırlanışı
l İç harcını yapmak için patatesleri ve havucu küp küp doğrayın. Bir tencereye su koyup bezelyeleri, doğradığınız patatesleri ve havucu haşlayın. Bir tavaya zeytinyağı koyun ve haşlanmış sebzeleri soteleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırıp ocaktan alın. Fesleğeni ince doğrayıp sebzelere ekleyin.
l İç sosu hazırlamak için bir kabın içine yumurtaları, sütü
ve zeytinyağını ekleyip iyice karıştırın. Bir adet yufkayı tezgaha serip ikiye kesin. Üzerine önce sos, sonra iç harcı koyun ve sarın. Tüm yufkalar için aynı işlemi uygulayın. Yağlanmış fırın tepsisine içten dışa gelecek şekilde dolayın. Üzerine yumurta sarısını sürün. Çörek otu ve susam serpin.
180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Aperol spritz

Ferahlatıcı ve bitter aromalara sahip bu kokteyl gün boyu içilebilir

MALZEMELER
l 5 cl Aperol
l 5 cl soda
l 5 cl prosecco
l Garnitür: Bir dilim portakal

Hazırlanışı
Tüm malzeme buz dolu büyük bir bardağa konulur, karıştırılıp bir dilim portakalla servis edilir.

Yanında ne yenir?

Benim tercihim taze yaz meyveleri ile başlangıç yemeklerinden somon sashimi veya somon tartar. n

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler