Cumartesi “Eskiden ‘vay be aslan kıza bak’ derlerdi”

“Eskiden ‘vay be aslan kıza bak’ derlerdi”

06.08.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Roma ve Milanolu hemcinsleri gibi İstanbullu kadınların da ayağını Vespa yerden kesiyor. Vespa pazarlama müdürü Seda Çetmi kadın sürücülerin arttığını, müşterilerinin yüzde 35’inin kadınlar olduğunu söylüyor. Vespa’yı trafikten kaçış formülü olarak gören iş kadınlarına en çok Cihangir, Maslak, Bebek hattında rastlanıyor. Eskiden hayretle izlenen Vespalı kadınları artık yadırgayan pek olmuyor

“Eskiden ‘vay be aslan kıza bak’ derlerdi”

“Vespa ile düğüne bile gitmişliğim var”

Haberin Devamı



Bugünlerde sokaklarda Vespalı şık kadınlara sıkça rastlanıyor. İstanbul bir Roma olur mu bilinmez ama Vespalı kadınların her geçen gün arttığı kesin



İtalya’da, Dünya savaşı sonrasında yeniden yapılanma sürecindeki kitlesel ulaşım aracı ihtiyacını gidermek için ortaya çıkmış Vespa. Büyük çıkışını ise 1953 yapımı “Roma Tatili” filminde efsane yıldız Audrey Hepburn’ün Vespa ile gezintiye çıkmasıyla yakaladı. Filmin etkisiyle 100 binin üzerinde satış rakamları yakalayan Vespa motorlar, şimdilerde İstanbul sokaklarında sayısı artan kadın sürücüleriyle dikkat çekiyor. Vespa Türkiye pazarlama müdürü Seda Çetmi de Vespa kullanan kadın sayısının arttığını onaylıyor ve satışlarının yüzde 35’ini kadınların oluşturduğunu söylüyor.

“Oğlumu okula hep Vespa ile bırakıyorum”

Fem Güçlütürk (Marka İletişim Danışmanı)

* Vespa kullanan kadınların sayısında bir artış var mı sizce?

Evet, trafikten illallah diyenler Vespalı kadınları gördükçe, ailesini eşini ikna edip doğru yolu buldular. Parkı, benzin masrafı, ulaşım hızı tartışılmaz. İtalya, İspanya gibi iklimi bize benzer ülkelere gidip de mini etekli, topuklu kılıkları ile sokaklarda fink atan Vespalı kadınları gören herkes dönüşte bir heves kendini motor bayiinde buluyor.

* Nerelerde kullanıyorsunuz çoğunlukla?

İstanbul’da aklınıza gelen her yere gidiyorum. İşe, eve, spora... Hatta oğlumu okula hep Vespa ile bırakıyorum. Mutfak alışverişini bile onunla yapıyorum. Bacak arasında bir kancası var eşya asmaya, koltuk altı haznesi ve arka çantası ile gayet mal kaldırıyor!

* Trafikte araçlar motor sürücülerine saygı gösteriyor mu?

Valla yayayken de arabalıyken de trafik saçma. Kimsenin kimseye saygısı yok. Maganda her yerde ve herkese maganda! Ama eskisinden çok daha iyi. Gülerek yol verenler, selam edenler, özendik size en güzeli sizinki diye sohbet edenler de var. Motor kullanmak zor mu diyenlere, kullanması bisikletten hallice denebilir ama esas mesele 360 derece dikkat.

* Kask, dizlik kullanırken elbise, etek, topuklu ayakkabı giymek zor oluyor mu? Şık bir davete ya da iş görüşmesine gittiğinizde kıyafet seçiminizi buna göre mi yapıyorsunuz?

Valla düğüne bile gitmişliğim var. Saçlarım da kısa, kask sorun olmuyor. Bir de hayatımı kolaylaştırmak için tarzımı da Vespa kullanmaya uygun hale getirdim denebilir. Zaten fazla süslü biri değilim, ortada buluştuk motorumla!



“Eskiden ‘vay be aslan kıza bak’ derlerdi”

“İnci beyazı LX 250 denilen vintage modeli kullanıyorum.
Arkadaki kutu içine bir şey koymaktan çok arkadan dokunduran
tiplere karşı koruyor diyebilirim” (gülüyor).



“Bu çelimsiz kız kullanıyorsa ben neden kullanmayayım’ diye cesaret geliyor insanlara”

Haberin Devamı

Akasya Aslıtürkmen (Oyuncu)

* İstanbul trafiğinde Vespalı bir kadın olmak zor mu?


Ruh hastası olduğunu düşündüğüm biri beni düşürmeye çalıştı. Kendisini yunuslara yakalatıp özür dilettim. Bazen yolda yanımda durup “helal olsun” diyorlar. Yine de vazgeçmeme sebep olacak kötü bir şeyle karşılaşmadım yani.

* Nerelerde kullanıyorsunuz en çok?

Vespa kullanmak paten kullanmak gibi, her yere girip çıkabiliyorsunuz. Ama çok uzağa gitmemeye, otoyola çıkmamaya çalışıyorum. Köprüden hiç geçmedim, benimki hafif bir motor, 150 cc’lik. Bu yüzden köprüde rüzgâr ürkütücü olabilir. Cihangir, Nişantaşı, Beşiktaş, Eminönü çemberinde hareket ediyorum daha çok.

* Vespa kullanan kadın sayısında artış var mı?

Cihangir ve çevresinde motor kullanan kadın sayısı arttı. Çevrelerinde motor kullanan kadınlar gördükçe “Aa bu çelimsiz kız kullanıyorsa ben neden kullanmayayım” diye cesaret geliyor insanlara.

*Park yeri sorunu oluyor mu?

Hiç olmuyor. Sadece çalınması gibi bir risk var. Motorun eskimesinden rahatsız oluyorsanız belki kapalı bir yere koyarsınız ama ben motorumu kışın hiç kaldırmam, açıkta durur evimin önünde. Nasıl koruyorsunuz diye soracak olursanız duayla derim.

“Eskiden ‘vay be aslan kıza bak’ derlerdi”

Vespamı 2003 yılında aldım.
Krem rengi ET4, 150’lik.




“Eskiden ‘Vay be aslan kız motorla dolaşıyor!’ derlerdi”

Tuba Ünsal (Oyuncu)

* Neden Vespa tercih ettiniz?

Vespa bu tarz küçük binek motorların en stili olanı. Tarihi bir dokunuşu da var. Aynı zamanda çok güvenli.

* Trafikte zorluklarla karşılaşıyor musunuz?

Ulaşımımı yanımda çocuğum olmadığı sürece Vespa’mla sağlıyorum. Hala motorlara taşıt muamelesi yapmıyoruz
biz trafikte, bu yüzden zor olabiliyor. Gerçekten çok dikkatli olmanız gerek, motosikletin şakası yok çünkü. Şehir içinde muhakkak kask kullanıyorum.

* Vespa kullanan kadınlarda artış dikkatinizi çekti mi?

Evet. Ben 2003’te aldığım zaman trafikte “Vay be aslan kız motorla dolaşıyor!” diye güzel laflar atarlardı. Şimdi kanıksadılar çünkü çok fazla Vespa kullanan kadın var.

* Etek veya topuklu ayakkabı ile kullanabiliyor musunuz?

Evet olabiliyor. Çok uzun mesafede bir iş görüşmem varsa mesela, Vespa’yla gitmiyorum. Ama Vespa’yla şık giyinmem gereken yakın mesafede bir yere gittiğim oluyor. Genelde spor ayakkabı ve düz babetleri tercih ediyorum.

“Eskiden ‘vay be aslan kıza bak’ derlerdi”




“Vespalı şık kadınları görüp kararımı verdim”

Müge Kavasoğlu (enmoda.com’un satın alma asistanı)

* Neden Vespa almaya karar verdiniz?

Küçüklüğümden beri bir motor sevdam vardı. Milano’da yaşadığım dönemde, şık giyimli kadınların topuklu ayakkabılarla Vespa kullanmaları beni Vespa almaya itti. Özellikle trafik sıkıntısı çeken çalışanlara tavsiye ederim. Hafta sonları doğada kullanmak da çok güzel oluyor. Hiçbir şekilde park problemi yok, park ücreti de ödemiyorsunuz genelde.

* Nerelerde kullanıyorsunuz?

Ulus, Bebek, Ortaköy bir de Maslak’a gidip geliyorum işim dolayısıyla. Trafikten kaçış formülüm diyebilirim.

* Vespanızla işe gelirken topuklu ayakkabı, elbise giymek zor oluyor mu?

Hayır, olmuyor kesinlikle. Bugün de işe topuklu ayakkabıyla geldim. Etek giyince rüzgar sorun olabiliyor. Şıklığına önem veren
bir Vespa kullanıcısıysan çok fazla takmamak gerekiyor, insanların bakışlarına aldırmadan yoluna devam edeceksin.

* Köprüden geçtiniz mi hiç? Sıkıntılı bir süreç olduğunu söylüyorlar genelde...

Kardeşimin öyle bir tecrübesi oldu, çok sallandığını söyledi. Ben de denemedim. Güçlü bir motor değil zaten, 125 cc sadece.