Cumartesi Eskişehir’de ‘şamot’ heykeller

Eskişehir’de ‘şamot’ heykeller

17.09.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eskişehir’deki Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu iki hafta sürecek. Bölgenin özel çamuru, aynı zamanda kiremit ve tuğlanın ham maddesi şamot çamurundan yapılan heykeller sergilenecek. Bunun dışında konferans ve konserler düzenlenecek, yarışmalar yapılacak.

Eskişehir’de ‘şamot’ heykeller

Eskişehir’de iki hafta boyunca sürecek Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu’nun merkezinde bölgenin önemli sektörlerinden biri olan tuğla ve kiremit sanayi var. Sektörün ham maddesi şamot kullanılarak sanat eserleri üretilecek, konuyla ilgili bildiriler sunulacak, konser, sergi ve yarışmalar düzenlenecek. Eskişehir halkının etkinliği çok sahiplendiğini söyleyen
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç: “Vatandaş izleyebiliyor ve katılabiliyor. Orada bir çocuğun bile sanata yönelmesi bizim için çok önemli.”


* Pişmiş toprak sempozyumu yapma fikri nasıl ortaya çıktı?

Biz bir heykel sempozyumu yapmak istediğimizde ne malzeme kullanalım diye tartıştık. Eskişehir Tepebaşı Belediyesi olarak bölgemizin bir asırlık tuğla kiremit sektörü var. Sektörün bölgedeki fabrikaları Cumhuriyet dönemine ait olduğu için tescilli ve koruma altında. Sonunda bölgenin özelliği olan bu tuğla kiremitinin şamotunu kullanalım istedik. Şamot özel bir tür çamur. Şamottan büyük heykeller yapılsın istedik ve Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile birlikte yola çıktık. Fabrika binalarının bir tanesinin içinde yapılıyor sempozyum. Bu yıl beşincisini düzenleyeceğiz. Her yıl beş Türk, beş yabancı sanatçı çağırıyoruz.

* Eserlerin yapımı bu 15 günlük sürede mi gerçekleşiyor?

Evet, şamottan yonta yonta heykel oluşturuluyor. Yapım esnasında halka açık olduğu için herkes sanatçıları seyretme fırsatı buluyor. Seçkinlerin sempozyumu değil bu. Vatandaş izleyebiliyor ve katılabiliyor. Sanatçıları Güzel Sanatlar Fakültesi’nin öğrencileri asiste ediyorlar. Eskişehir’in dışından da öğrenciler geliyor.

* Öğrencilerin katılımı ne boyutta?

Bir sanatçıya yaklaşık beş-altı tane öğrenci veriyoruz asistan olarak. Bu ağır bir iş, tek başına bir insanın bitirmesi çok zor. Bazı eserler parça parça yapılıp sonra toplanıyor, bazıları bir bütünü yontarak yapılıyor. Bu eserlerin neminin korunması, kurumaması ya da fazla ıslanmaması gerekiyor. Bir sürü kaideleri, kuralları var. Öğrenciler için müthiş bir deneyim oluyor. Bunlara katıldığına dair portfolyolarına koyuyorlar. Onların seveceği bir şey yapmak da bizim hoşumuza
gidiyor tabii. Gelen sanatçılar da işi bilen birinin onları asiste etmesinden çok memnun.


Eskişehir’de ‘şamot’ heykeller

Heykellerin pişirildiği kömür fırını.

Haberin Devamı

Güveçte yöresel yemek yarışması

Çocukların katıldığı atölyeler var, onların çıkardığı eserleri de sergiliyoruz. Yöresel yemek yarışması var. Güveç kabında yapılan yemekler katılabiliyor. Çok farklı lezzetler çıkıyor o yarışmadan da. Torna yarışmaları yapılıyor, seramik sergileri oluyor. Akşamları işler bittikten sonra küçük konserler, tiyatro gösterileri oluyor. Sempozyumun büyük bir konserle bitiyor. Bu sene Zülfü Livaneli konseri olacak. Kapanış için Beyazıt Öztürk de gelecek.


Eskişehir’de ‘şamot’ heykeller

“Geçen yılki sempozyumdan sanatçı Mehmet Tüzüm Kızılcan, ‘Fatma’nın
Eli’ eseriyle belediyeyi kötü gözlerden koruyor”



“Sektörün malzemesi kullanılarak sanat yapılıyor”

Her yıl üniversitelerden yaklaşık 60-70 tane bildiri sunuluyor. Sonra bu bildiriler kitaplaşıyor. Sanat ve bilimin yanı sıra sektörün de katılımı var, tuğla kiremitçiler orada sergi açıyor. Bir kent kimliği haline geldi. Sektörün malzemesi kullanılarak sanat yapıldığı için Eskişehirli bunu çok benimsedi. İnsanlar gelip sanatçıları izliyor, konserlere katılıyor, bilimsel toplantılara gidip dinliyor. İzmir, İstanbul ve Ankara’dan her yıl gelip takip edenler oluyor. Yapılan işleri her gün aşama aşama görebiliyorsun. Bu özellikle çocukları çok özendiriyor. Hem çamurla oynama hem de onun böyle figürlere dönüşmesi onları çok etkiliyor. Bir çocuğun bile sanata yönelmesi çok önemli.
Her yıl üniversitelerden yaklaşık 60-70 tane bildiri sunuluyor. Sonra bu bildiriler kitaplaşıyor. Sanat ve bilimin yanı sıra sektörün de katılımı var, tuğla kiremitçiler orada sergi açıyor. Bir kent kimliği haline geldi. Sektörün malzemesi kullanılarak sanat yapıldığı için Eskişehirli bunu çok benimsedi. İnsanlar gelip sanatçıları izliyor, konserlere katılıyor, bilimsel toplantılara gidip dinliyor. İzmir, İstanbul ve Ankara’dan her yıl gelip takip edenler oluyor. Yapılan işleri her gün aşama aşama görebiliyorsun. Bu özellikle çocukları çok özendiriyor. Hem çamurla oynama hem de onun böyle figürlere dönüşmesi onları çok etkiliyor. Bir çocuğun bile sanata yönelmesi çok önemli