Cumartesi Fast food’un sağlıklısı

Fast food’un sağlıklısı

11.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fast food deyince artık aklımıza önce birbirinden lezzetli hamburgerler, pizzalar, pideler değil kaloriler, trans yağlar, GDO’lar geliyor.

Fast food’un sağlıklısı


Ne kadar zararlı olduğunu artık büyük ölçüde biliyoruz bilmesine ama yemeden de duramıyoruz. Çünkü hepsi hem kolay ulaşılabilir hem de lezzetli. Yani tam, karnıbahar haşlayacak, brokoli çorbası yapacak vakti ve sabrı olmayan şehir insanına göre. Levent’te, Kanyon ve Metrocity alışveriş merkezlerinin metro girişinde bulunan Çarşı Pazar alışveriş merkezindeyim. Etrafım bir yerlere yetişmeye çalışan, bir kısmı takım elbiseli ama hepsi çok telaşlı hanımlar ve beylerle çevrili. Herkesin, hepimizin çok acelesi var. Bu yüzden yemek yemelerimiz de yürümelerimize benziyor. Burada yola “Fast food madem bu kadar hayatımızın bir parçası, o zaman onu sağlıklı kılmanın bir yolu olmalı” diyerek çıkan ve sağlıklı fast food zinciri Kür’ü kuran
Dr. Ender Saraç ve şef Başak Tanrıverdi ile buluşuyorum.

Haberin Devamı

Nasıl bir ihtiyaçtan doğdu sağlıklı fast food zinciri kurma fikri?

Ender Saraç:
Obezitede çok gerilerdeyken Avrupa üçüncüsü olduk. Türkiye her yıl kendi rekorunu kırıyor. Küçük Amerika oluyoruz. Özellikle son 10 yıldır ülkemiz hızla kalkındı. Şehirleşme ve satın alma gücü arttı. Süpermarkete gidip az bir paraya birçok sağlıksız şeyle doluyor sepetler. Oysa sağlıksız fast food yerken lezzeti olduğu kadar yaşamınızdan kaç sağlıklı yılı çaldığınızı da hesap etmelisiniz. Çocuğunuza beyaz undan yapılma, puf gibi ekmek içinde vıcık vıcık yağda kızartılmış et, yanına da aşırı tuzlu, mayonezli patates kızartması ve kola eklediğinizde “Yavrum bir an önce kalp krizi geçirip ölmen için elimden geleni yapıyorum” mesajı veriyorsunuz.

Haberin Devamı

Kür ne kadar zamanda hazırlandı?

Yaklaşık iki yıldır üzerinde çalışıyoruz. Sene başından beri de hizmet veriyor. Çok tecrübeli bir ekibimiz var. Başak (Tanrıverdi) becerikli elleriyle sağlıklı yemeklere lezzet katıyor. Genç, çıtı pıtı bir diyetisyen arkadaşımız var Zeynep Köse. Bir de eşim Benan (Kurtuluş) Hanım var, patroniçe (gülüyor).

“Eldivene de karşıyım prezervatife de...”

Kür’de suşi, kebap, dürüm, pizza, lahmacun, poğaça, kek var, peki ne yok?

Ender S.:
Mevsim dışı hiçbir şey yok bir kere. Beyaz un yok, organik tam buğday ve çavdar unu var. Beyaz şeker yok, hurma şurubu var. Trans yağ yok. Kızartma yok. Pet şişe yok. Her şey seramik bıçakla kesiliyor, metal değmiyor. İçecekler de aynı şekilde antioksidan özellikleri bozulmadan, bütün halde sıkılıyor. Temizlik tamamen organik malzemelerle yapılıyor. Hiçbir şekilde eldiven kullanılmıyor. Elinizi yıkayıp sabunladıktan sonra eldivene gerek yok. Çünkü benim şefimin ellerinde şifa var. Plastik eldiven giydiğinde o enerji yiyeceklere geçmiyor. Prezervatife de
o yüzden karşıyım. Eşler arasındaki enerji alışverişini kesiyor.

En çok neler tercih ediliyor?

Ender S.: Sağlıklı kebabımız ve lahmacunumuz çok tutuluyor. Kabızlığa karşı kek de öyle... Organik tam buğday ve çavdar unundan yapılan simidimiz, şişmanlatmayan poğaçalarımız var. Keçi yoğurdundan, az yağlı ayranımız, keçi sütünden kefirimiz var. Şişmanlatmayan çikolatalar var, adet öncesi krizleri
için. Hanımlar bayılıyorlar. Organik tam buğday unundan yapılan
Ramazan pidesi çok sevildi.

Haberin Devamı

Paket servis uygulamız da var...

Ender S.: Özel tercihlerinize, sağlık sorunlarınıza ya da gıda intoleransı testi sonuçlarınıza göre menüler hazırlanıyor. Üç ana, üç ara öğün sağlıklı ambalajlarla paketleniyor. Yakındaysanız kapınıza geliyor, uzakta oturuyorsanız siz alıyorsunuz. Günlük paket bedeli
80 TL. Ayrıca danışmanlık ve catering hizmetimiz de var.

Yeni şubeleri ne zaman göreceğiz?

Ender S.:
Bu konuda acele etmiyoruz çünkü öncelikli amacımız para kazanmak değil. Türk toplumunda organik tarımı ya da en azından iyi tarımı ve mevsimsel ürün ağırlıklı gıda kullanımını yaygınlaştırmak. Kür’ün şubelerini alacak kişilerinde ilk amacının bu konsepti yaymak olması gerekiyor. Özellikle Bağdat Caddesi, Nişantaşı, İzmir,
Ankara ve Bursa’dan teklifler var.
2013’te Türkiye’nin dört bir yanında göreceksiniz inşallah.

Haberin Devamı

Fast food’un sağlıklısı

Kür Falafel 9.90 TL.

“Zararlı her şeyi sağlıklı hale getirmek elimizde”

Siz neden sadece sağlıklı ürünler sunan bir restoran-büfeyi tercih ettiniz?

Başak Tanrıverdi: Sağlıklı yemek pişirmek her şefin önceliği olmalı zaten. Başka türlüsü bana mesleki tatmin yaşatmazdı. Bir şef olarak kendinizi ileri bir noktaya götürmek istiyorsanız malzemenizi daha iyi tanımak ve hazır olandan uzak bir şeyler yaratmalısınız. Doğru alışveriş yapıp doğru metotlarla pişirildiğinde zararlı gibi görünen her şeyi sağlıklı bir yemeğe çevirmek elimizde. Bu temel düşünceyle yola çıktığım için Ender Bey’le yaptığımız çalışmalar benim için çok tatmin edici.

“Bende estetik yok”

Siz nasıl bakıyorsunuz kendinize?

53 yaşındayım, hiçbir sağlık sorunum yok. Bilinçli beslenme, egzersiz, dini ritüeller, antioksidan, vitamin ve oligo elementleri kullanma... Galiba bütün bunlar işe yarıyor (gülüyor). Kötü alışkanlıklarım yok. Genelde sebze-meyve, tahıl, balık ağırlıklı besleniyorum. Yüzümde de vücudumda da estetik yok. Yüzüme termaj yaptırdım, monofazik radyofrekans. Tamamen doğal. Bir de çok basit vitamin enjeksiyonları... Çok yoğun botokslar olduğu zaman belli mimikleri yapamıyorsunuz. Bu işin geldiği en üst nokta bu. O bir temel oluşturuyor. Onun üstüne de vitamin ve antioksidanlarla yapılan mezoterapi...

Haberin Devamı

Fast food’un sağlıklısı

Dr. Ender Saraç sağlıklı beslenme kitapları ve programlarına bir de sağlıklı fast food restoran zincirini ekledi


“Bayram tatlıları pankreası katletmesin”

Oruçtan normal beslenme düzenine geçerken nelere dikkat etmek gerekiyor?

İlk bir-iki gün midesi gaz yapıp şişen, bulanan, safra kesesi zorlanan, tansiyonu fırlayan, içi mide asidiyle yananlar olacaktır. Yumuşak geçiş yapmak gerekiyor. Bol sıvı alınmalı. Çorbayı, kompostoyu ve salatayı eksik etmemek gerekiyor. Balık, yumurta beyazı gibi hafif beyaz proteinlerle başlanmalı. İlk üç-dört gün kolalı içeceklerden, kızartmalardan, alkolden ve sigaradan uzak durulmalı. Bayramda ikram edilen likörler, şekerler ve tatlılarla pankreaslarını katletmesinler.

“Sahte Ender Saraç’la chat yaptım!”

* Başak Hanım’la birlikte Kanaltürk’te hafta içi her sabah 10.30’ta “Ender Saraç’la Sağlıklı Ramazanlar” isminde bir sağlıklı yaşam programı yapıyoruz. Programın Ramazan’dan sonra da devam etme durumu var. Birkaç farklı
teklif de var. Bir değerlendirme yapacağız.

* En çok sorulan soru; “Nasıl kilo verebilirim?” Uçakta, trende, programlarda... İlk söylediğim şu oluyor; emek vermeden olmaz. Bizim insanımızın başına gelmeden jeton düşmüyor. O tansiyon bir çıkacak, kalp sıkışacak veya bir yerde tümör çıkacak ondan sonra hadi bakalım diyorlar. Bana bir şey olmaz deniyor. Hastaneler bana
bir şey olmaz diyen yüzbinlerce insanla dolu. Sana bir şey olur!

* Bize gelemeyecek olanlar internetten (kursagliklifastfood.com ,@kurgida ve @haydrendersarac) takip edebilirler. Ama adıma açılmış birçok sahte site ve sosyal medya hesabı var. Bu sitelere girip kendimle chat yaptım! Çoğu, ismimi kullanarak ürün pazarlıyor. İsmimle bağlantıda gösterilen ürünlerin çoğu yalan.