Cumartesi Fuarda bir balina iskeleti

Fuarda bir balina iskeleti

09.02.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

CNR’daki 21. Uluslararası Boat Show Fuarı’nda dev bir balina iskeleti ziyaretçileri bekliyor

Fuarda bir balina iskeleti

Fuarda bir balina iskeleti

CNR’daki 21. Uluslararası Boat Show Fuarı’nda dev bir balina iskeleti ziyaretçileri bekliyor

ASLI ÖKTENER

Türkiye’de ilk kez bir balina iskeleti sergileniyor. CNR’da açılan ve 17 Şubat’a kadar açık kalacak 21. Uluslararası Boat Show Fuarı’nda yer alacak Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’nın (TÜDAV) standında dev bir balina iskeleti ziyaretçilerini bekleyecek. Vakıf 2000’in mart ayında Adana’nın Yumurtalık sahiline vuran 10 metre 25 santimetre uzunluğundaki yavru balinanın iskeletini fuara taşıdı.
Yavru balina bulunduğunda 3,5 ton ağırlığındaydı. Otopsisi yapıldı ve etlerinin çürümesi için Riva’da kumlara gömüldü. 14 ay sonra kemikleri topraktan çıkartıldı. Daha sonra kimyasal temizliği yapılıp montajlandı. Yaşasaydı boyu 24 metreye ulaşacaktı.

Fuardaki pek çok tekneden büyük
Yetkililer iskeleti çarşamba günü Beykoz’dan kamyonete yükleyip fuar alanına getirdi. Baş, gövde ve kuyruktan oluşan iskelet özel süngerlerle sarılarak taşındı. 280 kemik iki saat boyunca tek tek birleştirildi. İskelet stand içerisine güçlükle sığdı. TÜDAV Proje asistanı Su Ürünleri Mühendisi Arda Tonay "Balina iskeletimize yoğun bir ilgi bekliyoruz. Çok ilginç bir ortam olacak. Çünkü balina fuardaki birçok tekneden büyük. İskeleti fuar sonrası Bilim Merkezi’ne kurup çocuklara eğitim amaçlı kullanmak istiyoruz" diyor.

280 kemik bulunuyor
2000 yılında Adana’nın Yumurtalık sahiline vuran bu yavru balinanın "kılçıkları" 10 metre 25 santim. Bulunduktan sonra otopsisi yapıldı ve etlerinin çürüyüp yok olması sağlandıktan sonra Riva’da kumlara gömüldü. 14 ay sonra kemikleri topraktan çıkartıldı. Ardından temizlenip montajlandı. Yavru balina bulunduğunda 3 buçuk ton ağırlığındaydı. Yaşasaydı boyu 24 metreye ulaşacaktı. 280 kemiği bir araya getirmek için görevliler tam iki saat uğraştı. Fotoğraflar: ASLI ÖKTENER

Dalgıçlık kursları da var, ünlü mankenlerden defile de
90’dan fazla firmanın ve 300’den fazla markanın boy göstereceği Boat Show Fuarı için CNR’a, ziyaretçilere ücretsiz dalgıçlık kurslarının verileceği 1,5 metre derinliğinde, 8 metre genişliğinde ve 11 metre uzunluğunda bir havuz konulacak. Dalgıçlık eğitimi veren kuruluşlar fuar süresince sualtı fotoğraf sergisi, deniz akvaryumu, sualtı saydam fotoğraf gösterileri, havuzda animasyonlar yapacak. Aynı havuzda 6 Şubat günü optimist (tek kişilik tekne) yarışı da düzenlenecek. Bu gösteride vantilatörler kullanılarak suni dalgalar yaratılacak. Fuar açılışında tanınmış mankenler de deniz giysilerinden oluşacak bir defile de sunacak...




CUMARTESİ