Cumartesi “Gelinlikler kendi adına konuşuyor”

“Gelinlikler kendi adına konuşuyor”

04.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tasarımcı Viola Chan “Tasarladığım tüm gelinliklerin bir ruhu olduğuna inanıyorum. Hepsi el emeğiyle işleniyor. O gelinlikle yürüdüğünüzde üzerinizdeki gelinlik de kendisi adına konuşuyor” diyor

“Gelinlikler kendi adına konuşuyor”

lkemizde de 2010’dan beri mağazaları olan Amerikan markası Oleg Cassini’nin kreatif direktörü Viola Chan ile gelinlik modasını, Türkiye’deki gelin adaylarının seçimlerini konuşmak üzere bir araya geldik. Chan “Türk kadınları çok global, başka ülkelerde birlikte çalıştığım gelinlerden hiçbir farkları yok” diyerek başladı anlatmaya. Öyle ki bir noktada kendi düğününde giydiği dantel pelerinli, balık kesim gelinliğinin fotoğraflarına bakarken bulduk kendimizi. Hepimizin Chan gibi giyeceğimiz gelinliği tasarlama şansı yok, ama siz de verdiği tüyoları dikkate alarak bu unutulmaz günde hayallerinizdeki gibi görünebilirsiniz...

Haberin Devamı

2017’de gelinlik trendleri nasıl olacak? Gelinliğin modası olur mu?

Trendler gelinlikleri abiye ya da sokak modasına göre daha az etkiliyor. Ama geçmişte daha sert hatları olan gelinlikler varken şimdi daha yumuşak, daha romantik tasarımlar var diyebilirim.

Moda haftalarında kabarık etekler gördük. Gelinliklere de yansıdı mı bu durum?

20’lerinin başındaki biri küçüklüğünden beri hayalinde prenses görüntüsü olduğu için kabarık bir gelinlik isteyecektir. İleriki yaşlarda çevre, iş ortamı gibi şeyler de bu tercihte etkili oluyor.

Prenses gelinlikler şu ana kıyasla Türkiye’de eskiden çok modaydı...

Sebebi internet etkisiyle dünyanın daha kolay ulaşılabilir hale gelmesi. 10 yıl önce de Oleg Cassini için araştırma yapmaya İstanbul’a gelmiştim. Küçük küçük dükkanların olduğu bir yere gittik, hepsinde kabarık gelinlikler vardı. Eskiden gelin adayı akrabalarıyla buralara gidip tek tek bakıyordu. Şimdi internetten bakıyor, Pinterest’ten, Instagram’dan hayalindeki mükemmel gelinliği arıyor.

Haberin Devamı

Daha hippi, bohem tarzda gelinlikleri seçenler de artıyor.

Bahsettiğiniz gelinler genelde Z jenerasyonu. Düğün için pahalı mekanlara masraf yapmayı istemiyor; farklı bir ülkede yakın çevreleriyle düğün yapmak istiyorlar. Gelinlik olarak giydikleri elbiseyi başka gecelerde de giyebilmek istiyorlar. ABD’de ve İngiltere’de birçok gelin iki gelinlik alıyor. Biri fotoğraflar için olan daha gösterişli gelinlik, diğeri ise daha rahat dolaşıp dans edebilecekleri bohem bir gelinlik.

“Gelinlikler kendi adına konuşuyor”

“Dar gelinlik seviliyor”

Türkiye’de genelde nasıl gelinlikler tercih ediliyor?

Beyaz ya da kırık beyaz oluyor. Diğer ülkelerde geleneksel görüntüden uzaklaştırmak adına gelinliklerde şampanya, açık pembe, lila, mavi gibi bir renk dokunuşu yapıyoruz.

Gelinlik alırken ilk olarak düşünülmesi gereken kriterler neler?

Düğün mekanı ve ayırmak istediğiniz bütçe çok önemli. Düğün bir oteldeyse farklı, kır düğünüyse farklı model seçilecektir. Gelinliğin rahat olmasına verilen önem de ülkeden ülkeye değişiyor. Türkiye’de gelinler dar gelinlikleri sevdiği için rahatlığı ikinci plana atabiliyor.

Haberin Devamı

Gelinlik tasarlarken en çok önem verdiğiniz husus ne oluyor?

Zanaatkarlığı. Tasarladığım bütün gelinliklerin bir ruhu olduğuna inanıyorum. Hepsi el emeğiyle işleniyor. O gelinlikle yürüdüğünüzde üzerinizdeki gelinlik de kendisi adına konuşuyor.

İnternet üzerinden satışınız da var. İnternetten gelinlik almak yaygın mı?

Kesinlikle evet. Türkiye’de internetten satışımız var ve satın alanlar oluyor. İnternetin gelinlik sektörüne çok büyük etkisi oldu. Koleksiyonun en pahalı gelinlikleri bile online satın alınıyor. Bence insanlar meşgul olsa da vakit ayrılmalı. Çünkü gelinlikleri denemek, aynada kendine bakmak hayatta bir kez yaşayacağınız bir deneyim.

“Her vücut tipi için A kesim gelinlik uygun”

Türkiye’de gelinlik almanın da bir ritüeli vardır; aileyle gidilir. Diğer ülkelerde nasıl?

Türkiye’de genelde daha genç yaşta evlenildiği için gelin adayları finansal olarak ailesine bağlı ve ailenin de gelinlik üzerinde büyük bir söz hakkı oluyor. Fakat aynı zamanda çok güzel bir anı da paylaşmış oluyorlar. Diğer ülkelerde gelinler ya nedimeleriyle, kız arkadaşlarıyla ya da tek başına geliyorlar. Anneleriyle birlikte gelseler de son karar gelinde.

Haberin Devamı

Vücut tipine göre nasıl modeller tercih edilmeli?

Çok minyonsanız çok kabarık gelinlikler tercih etmemelisiniz. Vücudunuzun üst kısmı kısaysa odağın belde olmadığı modeller seçebilirsiniz. Büyük göğüslüyseniz sırtı açık gelinliklerde dikkatli olmalısınız. Geniş basenliyseniz de A kesimi tercih edebilirsiniz. A kesim etekli gelinlikler her vücut tipi için daha garantili modellerdir.