Cumartesi Günün modası yeşil

Günün modası yeşil

06.06.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Çevre Haftası’na moda da kayıtsız kalmadı. “Yeşil sayı” hazırlayan, logosunu da yeşile çeviren Vogue dergisi haziran sayısının kapağına çevre dostu bir hayat benimseyen aktris Cameron Diaz’ı ve çevreci trendleri taşıdı

Günün modası  yeşil

Küresel ısınmanın hızlanmasıyla çevreci bilinç günlük yaşamın giderek daha önemli bir parçası oluyor. Sadece bilim adamlarını değil, toplumun her kesiminden insanları ilglendiren bir mesele haline geliyor. İnsanlar çevreye zarar vermeyen ürünler kullanmaya özen gösterirken yüzde 100 saf kumaşların yaygınlaşmasının gösterdiği gibi moda endüstrisi de ekolojik adımlar atıyor. 

“Kutsal kitap” da yeşerdi
“Modanın kutsal kitabı” Vogue dergisi haziran sayısını Çevre Haftası’na ayırdı. Derginin kapağını süsleyen Cameron Diaz sıkı bir çevreci. Derginin logosunun da Dünya Çevre Haftası’na gönderme yapmak amaçlı yeşil basıldığı bu özel sayıda Diaz çevre dostu kıyafetleriyle objektif karşısına geçti. 

Hibrid araba kullanıyor
Diaz çevreye karşı duyarlı bir yaşam sürmeyi prensip haline getirdiğini anlatıyor. Organik kumaşlardan üretilen kıyafetler giymeyi tercih ediyor, elektrik ve benzin motorunun bir arada olduğu hibrid bir otomobili var.
Bu konuda “Günümüzde çevrecilik de diğer moda akımları gibi bir trende dönüştü. İnsanlar yeşil dostu ürünleri moda olduğu için de tüketebiliyor. Oysa ben otomobilimi, hibrid araçlar bu kadar yaygınlaşmadan almıştım” diyor.  


Onlar ne yapıyor?

“Hamileliğim boyunca organik ürünler kullandım”
Demet Kutluay

Çevre konusunda elimden geldiğince duyarlıyım. Çöpleri atılmaları gereken kutulara göre ayırmayı ve plastik yerine geri dönüşümlü poşet kullanmayı alışkanlık haline getirdim. Ayrıca hamileliğim boyunca sürekli organik nemlendirici ve çatlak önleyici krem markalarını tercih ettim. Kızım İrem ve oğlum Ömer’in kişisel bakım ürünlerinin ve kıyafetlerinin organik olmasına hâlâ özen gösteriyorum. Organik kıyafet pazarı ülkemizde yaygınlaşırsa kendi kıyafetlerimde de organik olanı tercih ederim. 





“Ev alışverişi yaparken kendi kumaş çantamı kullanıyorum”
Burcu Esmersoy

Çevre temizliği konusunda oldukça hassasım. Çöplerimi ağzını sıkıca bağladığım çöp poşeti ile çöpe atarım. Kağıt, teneke, cam, pil gibi atıkları da onlar için ayrılmış dönüşüm kutularına koymaya dikkat ederim. Enerji ve su tasarrufu yaparım. Sokağa, yola ve denize kesinlikle çöp atmam. Ev alışverişimi yaparken de marketlerin plastik torbaları yerine kendi kumaş çantamı kullanırım. Otomobilim çevre dostu değil. Bu yüzden mümkün olduğu kadar az kullanıyorum. İşten eve evden işe yürüyerek gidiyorum.








“Sokağa çıkarken çöp toplamak için yanıma torba alıyorum”
Merve İldeniz

Çöpleri çöp ayrım kutularında gereken yerlere atmak, deterjan ve şampuanlarda doğaya zarar vermeyen, hayvanlarda test edilmeyen ürünleri tercih etmek, çöplerimi kendi bahçemde gübre olarak kullanmak, her dışarı çıkışta çöp toplamak için yanıma torba almak benim vazgeçilmezlerim.
Kıyafetlerimde mutlaka pamukluları tercih ediyorum. Zaten oldukça basit bir gardırobum var; yazın tek, kışın maksimum iki çift ayakkabım oluyor. Kendi ördüğüm yün kazaklarımın sayısı ise dördü geçmez. 


Küresel ısınmayla mücadelenin pratik yolları
1. Evinize izolasyon yaptırın: Bu ısınma enerjisini yüzde 40 azaltır.
2. Ampullerinizi yenileyin: Yedi watt harcayan ampuller 40 watt’lıklara eşit miktarda ışık yayıyor.
3. Organik kıyafeti tercih edin: Yüzde 100 organik kıyafetler üretilirken yüzde 60 daha az enerji harcanıyor.
4. Plastik kullanmayın: Plastiğin doğadan temizlenmesi 1000 yıl alıyor.
5. Geridönüşümlü kağıt kullanın: Kağıt üretimi için yılda yaklaşık 900 milyon ağaç kesiliyor.
6. Stand by’dan vazgeçin: Evlerde harcanan elektriğin yüzde 75’ini bekleme modunda (stand by) tutulan cihazlar harcıyor. 


Gucci’den destek

Haberin Devamı

Moda dünyasında beliren çevre bilincine en büyük örneklerden biri de Gucci’nin bu sene tasarladığı tişörtler. Gucci, yapımcılığını Luc Besson’un üstlendiği çevreci “Home” filminden etkilenerek üzerinde filmin logosu olan bir tişört tasarladı. Sınırlı sayıda üretilen bu çevre dostu tişört yüzde 100 organik kumaştan yapıldı. Ayrıca Gucci, tişörtün satışından elde edilecek geliri kâr amacı gütmeyen GoodPlanet örgütüne bağışlayacak.