Cumartesi Hareketlerle tarih anlatıyorlar

Hareketlerle tarih anlatıyorlar

10.04.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

10 kadından oluşan Hareket Atölyesi Topluluğu “Ahhval” adlı oyunuyla bugün Garajistanbul’da

Hareketlerle tarih anlatıyorlar

Hareket Atölyesi Topluluğu son çalışmaları “Ahhval” ile bugün Garajistanbul’da sahneye çıkıyor. Zeynep Günsür’ün yönettiği oyunda farklı yaşlar ve mesleklerdeki 10 kadın Türkiye’nin sivil tarihini sözden çok hareketle gözler önüne seriyor.
10 kadın haftanın iki günü iş çıkışı Rumeli Han’daki yerlerinde atölye çalışması yapıyor. Ekibin en genci Şahika Tekand’dan oyunculuk eğitimi alan
Gizem Soysaldı 26’sında. En yaşlısı ise oyuncu Mehmet Günsür’ün annesi olan
70 yaşındaki Sibel Günsür.
Hareket Atölyesi’nin bugünkü oyununu kaçırırsanız ekibin, 28 Nisan’da Dünya Dans Günü kapsamında Süreyya Sahnesi’nde yeni projeleri Antrakt’ı sahneleyeceklerini hatırlatalım.
Hareket Atölyesi Topluluğu’nun kurucusu, Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi’nde öğretim üyesi olan Zeynep Günsür sorularımızı yanıtladı.


Hareket Atölyesi’nin kuruluşu nasıl gerçekleşti?
Üniversitede sosyoloji okudum. Gösteri sanatları üzerine mastır yaptım. Hindistan’da yaşadığım süre içinde Hint klasik danslarını öğrendim. Bir dans okulunu bitirmedim ama bedenle çalışmayı seviyorum. Bedeniyle rahatlamak, barışmak ve oyunlar oynamak isteyenlere açık bir atölye olan Hareket Atölyesi fikri de benim bu ilgimden doğdu. Tiyatro ve dans eğitimi olmayan kişilerle çalışmak istedim. Bir gazete ilanıyla bize katılacakları davet ettim. İlk atölye çalışmalarımızı eşimin ortak olduğu Roxy’de yaptık. Kulüp kapalı olduğu günlerde kapısını bize açtı.

“Erkekler sıkılıp kaçtılar, kadın kadına kaldık”

Gazete ilanıyla gelenler daha çok kadınlar mı olmuştu?
Evet. Erkekler de bir süre gelip gittiler ama hiçbiri devamlılık göstermedi. Kısacası erkekler sıkılıp kaçtı. Biz yola kadınlarla devam ettik. Eğer oyunda bir erkeğe ihtiyacımız varsa kiminin kocası kiminin oğlu yardıma geliyor. Mesela “Ahhval”de benim DJ’lik yapan eşim sahneye çıkacak. Kalabalıklar önünde çaldığı için seyircilerin önüne çıkmaktan rahatsız olmuyor.

Haberin Devamı


Hareket tiyatrosu tanımını biraz açar mısınız bize?
Bu tarz tiyatroda metinden çok beden dili ön plana çıkıyor. Türkiye’de ya daha çok dans ya da daha çok tiyatro barındıran işler var. İzleyici de bizim yaptığımızı farklı buluyor, oyunlarımızı izlemeye geldiğinde şaşırıyor.

Bugün Garajistanbul’da sahnelenecek oyununuzdan bahseder misiniz?
“Ahhval” şu ana kadar hazırladığmız oyunlar arasında metni ve müziği en fazla olanı. Türkiye’nin sivil tarihini işliyor. Farklı yaşlardan gelen ekibimizle aramızda sözlü tarih çalışması yaptık. Ortaya resimli Türkiye tarihi çıkardık.
Bu tarihi bedensel bir dile dönüştürdük. İronik bir dil oldu. Oyunu izleyenlerin yorumu şu:
“Hem ağladım hem güldüm.”


Anne-kız 11 yıldır aynı sahnede
Zeynep Günsür’ün 1999’da kurduğu Hareket Atölyesi’nin ilk üyelerinden biri annesi Sibel Günsür (solda) olmuş.
Oyuncu Mehmet Günsür’ün de annesi olan Sibel Günsür emekli öğretim üyesi.

Yazarlar