Cumartesi Haydi çocuklar sokağa

Haydi çocuklar sokağa

18.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hüseyin Türkoğlu “Geçmişten Günümüze Çocuk Oyunları” adlı kitabında 89 farklı oyunun nasıl oynandığını anlatıyor. Amacı teknoloji çağı çocuklarını bigisayar başından kaldırıp sokakta oyun oynamayı öğretmek

Haydi çocuklar sokağa

Yazar Hüseyin Türkoğlu “Oyun; çocuğu hayata hazırlayan, onun ruhi ve bedeni yönden gelişmesi için en önemli unsurlardan birisidir” diyor “Geçmişten Günümüze Çocuk Oyunları” (Akıl Fikir Yayınları) adlı kitabının giriş yazısında. Ve şöyle devam ediyor: “Aslında iştir çocuklar için oyun. Oyun ve oyuncaklar, çocuğun dikkat, ruh ve zeka gelişmesi, çevre ile irtibatını artırması, konuşma ve diyalog yeteneğinin gelişmesi bakımından oldukça önemlidir. Çocuk oynadıkça fiziki ve ruhi olarak gelişir, becerileri artar, hızlı karar vermeyi öğrenir. Bitmek tükenmek bilmeyen enerjisiyle oyun oynayan çocuklar o yorgunlukla da geceyi deliksiz uykuyla geçirirler.”

Haberin Devamı

Türkoğlu’nın bu kitabı yazmaktaki asıl amacı teknoloji çağında bilgisayar oyunlarıyla büyüyen çocuklara geleneksel oyunları öğretmek ve enerjilerini sokakta arkadaşlarıyla oyunlar oynarken atmalarını sağlamak. Zira çocuklar oyun oynarken kendi kurdukları dünyada doğruyu, yanlışı, hakkı, haksızlığı, paylaşmayı ve özgürlüğü öğreniyor. Hatta bazen öyle özgür oluyorlar ki, oyunların kurallarını bile kendilerine göre değişitiriyorlar. Bunun sonucu olarak da her mahallede farklı kuralları oluyor “don ateş”in, “istop”un... Belki de “oluyordu” demek gerekiyor. Çünkü artık mahallerde ne çocuk sesi duyuluyor ne de onları camdan seslenerek yemeğe çağıran annelerin isyanı... Sepetlerden ekmek arası sandviçler sallanmıyor, hiçbir çocuk balkon altında “5 dakika daha” diye ağlamıyor.

Haberin Devamı

Anılara yolculuk

Bu çağın sokağa çıkan çocukları ne yazık ki salıncaklara ellerinde tabletlerle oturuyor. Hüseyin Türkoğlu da bilgisayar oyunlarının çocuklara sokak oyunları kadar keyifli anlar yaşamasını temin etmediğini savunarak, geleneksel oyunlarımızı derlediği kitabıyla tüm çocukları sokakta oyun oynamaya davet ediyor.

Üç çocuk babası olan Türkoğlu, kitabında oyunları “kapalı alan oyunları” ve “açık alan oyunları” olarak iki grupta ele alıyor. Tüm oyunlar oyuncu sayısı, nasıl oynandığı ve kuralları ile basit bir anlatımla çocuklara sunuluyor. Eğer siz de sokakta oynayan şanslı çocuklardansanız, bir yetişkin olarak kitabı elinize aldığınızda uzun süre bırakamayacaksınız. Kitapta oynadığınız oyunlara rastlamak sizi farklı anlara ve anılara doğru bir yolculuğa çıkıyor. Misal bezirganbaşı, mendil kapmaca veya ortada sıçan ve dokuztaş...