Cumartesi Hedefi, Konya’yı uzay turizmi merkezi yapmak

Hedefi, Konya’yı uzay turizmi merkezi yapmak

28.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

n Türkiye’nin ilk uzay turistinin Ahu Aysal olacağı geçen günlerde açıklandı. Onu uzaya gönderecek kişi ise Ceylan Pirinçcioğlu. Bu seyahatin balonla veya roketle yapılabileceğini söyleyen ünlü turizmci, balon pisti için Konya’da bir merkez düşünüyor: “Düşünün, dünyanın her yerinden insan Konya’dan uzaya gidecek.”

Hedefi, Konya’yı uzay turizmi merkezi yapmak

‘Uzayda klasik müzik eşliğinde Türk yemeği servis edeceğiz’

Haberin Devamı

Geçtiğimiz aylarda uzaya gidecek ilk Türk turistin Les Ottomans Otellerinin sahibesi Ahu Aysal olacağı açıklandı. “Rokete Türk bayrağımla bineceğim”, “Oradan memleketimi görmek istiyorum” şeklinde açıklamalarından bu yolculuk için ne derece heyecanlı açıkça anlaşılan Aysal’ı uzaya ‘fırlatacak’ isim de bir Türk: Ceylan Pirinçcioğlu.
V.I.P Turizm’in sahibi Pirinçcioğlu’nun çocukken hayalini kurduğu mesleğin astronotluk olmasına şaşmamak gerek. O ‘hayatı dolu dolu yaşamak gerek’ lafının hakkı verenlerden. Bulduğu her boş zamanda dünyanın bir ucuna dalmaya giden, kafasına eserse pat diye uçağa atlayıp eşsiz bir manzara görmek için 36 saat kesintisiz uçmayı göze alan bir adam.
Uzay konusundaysa daha birçok hayali var ve çok kesin konuşuyor: “Uzaya gitmek birçok insana imkansız gibi geliyor ama bence geç bile kalındı. Bence 2018 civarında uzay otelimizi de açmış oluruz.”

Haberin Devamı

Hedefi, Konya’yı uzay turizmi merkezi yapmak

“Kadınlar uzaya balonla gitmeyi tercih ediyor çünkü o daha konforlu”


* Bir röportajınızda “Uzaya gitmek çocukluk hayalimdi” demişsiniz. ‘Büyüyünce astronot olacağım’ diyen çocuklardandınız sanırım...

Aynen öyle! Hâlâ da bunun hayalini kuruyorum. 2014 gibi seyahatler başlayacak ve ben de giden ilk 100 kişiden biri olacağım mutlaka. Çocukken de hep astronot olmak isterdim, çok meraklı ve hayal kurmayı seven bir çocuktum. Aslında uzay seyahati biraz geç kalmış bir proje. 80’li yıllarda da gündemdeydi ancak NASA talihsiz bir kaza yaşadı. Challenger uzay aracı düştü. O dönem uzay turizmi adına yapılan tüm çalışmalar durduruldu. Öyle olmasa bugün belki de çoktan uzaya kurduğumuz otellerden bahsediyor olabilirdik.

* Uzaya roketle de balonla da gidilebilecek. Ahu Aysal roketi tercih etti. Gelen müracaatlara bakarsak kimler roketi, kimler balonu tercih ediyor?

Genel olarak uzaya gitmek isteyen erkek sayısı daha fazla, kadınlar daha çok balon seyahatini tercih ediyor çünkü o daha konforlu. Roketi SXCOR adında Hollandalı bir firma üretiyor, ismi Lynx. Ahu hanımın da bineceği roket bu. Adını çölde yaşayan vaşaktan alıyor. İki kişilik, sadece yolcu ve pilot biniyor. Yolcunun yerçekimsiz ortama uygun kıyafetler giymesi gerek ve fiziksel olarak da kondisyonunun iyi durumda olması lazım. Çünkü inerken yolcu kendi ağırlığının dört katı basınç hissediyor. Yolculuk bir saat sürüyor ve kolay değil. Yerçekimsiz ortamda altı dakika kalınıyor. Avantajı, pilota “Bir tur daha atalım mı?” deme şansınızın olması.

* Balona gelirsek...

Zero2Infinity isimli firmanın ürettiği Bloon isimli araçla dört kişi seyahat ediyor. 36 bin kilometreye çıkıyor yani dünya çizgisini görüyorsunuz. Yolculuk dört saat sürüyor. Üstelik normal kıyafetlerinizin içindesiniz, çok lüks bir ortamdasınız. Hermes iç dekorasyon, Michelin yıldızlı şefler tarafından hazırlanmış Türk yemekleri ve klasik müzik var. Kısacası lüks bir yolculuk. Fiyat açısından da daha pahalı. Roket 95 bin dolar, Bloon ise 110 bin avro.

* Çok başvuru var mı? Ahu Aysal dışında hiç isim açıklanmadı ama tanınmış müşterileriniz vardır...

Şu an dünyada yaklaşık 600 kişi var kayıt yaptırmış durumda. Biz de 40 kişinin kaydını yaptık ama isimleri ne yazık ki açıklayamıyorum. Önemli işadamları, işkadınları ve sanatçılar var diyebilirim. Bloon’da sevgilisine evlenme teklif etmeyi planlayan müşterilerimiz var mesela. Ama dünyadan birkaç ünlü sayabilirim: Victoria’s Secret’ın meleklerinden Doutzen Kroes, DJ Armin van Buuren, Amerikalı beyzbol oyuncusu Hensley Meulens gibi.

* Bu yolculuğu herkes yapabilir mi? Sağlık açısından ne tür testlerden geçmek gerekiyor?

18 yaşını geçmiş herkes bilet alıp gidebilir. Müracaatlar 18-83 yaş arasında değişiyor. Genel anlamda bakarsak, uzaya gitmek için sağlıklı olmak şart çünkü ciddi bir adrenalinden bahsediyoruz. Balon lüks ve keyifli bir seyahat ama orada da bir serbest düşüş söz konusu. Yani 36 bin kilometreye ulaşınca motor kapatılıyor ve dilerseniz yaklaşık dört dakika uzaydan dünyaya düşüyorsunuz. Epey heyecanlı! Yolculuk öncesi kontrole giriyorsunuz. Özellikle kalbiniz olmak üzere tüm organlarınızın normal şekilde görevini yerine getirebilmesi lazım. Eğer roket ile uçacaksanız Hollanda’daki simulatöre girmeniz şart. Orada yaşayacağınız basıncı önceden hissedip vazgeçebilirsiniz ya da biletinizi bir başkasına hediye edebilirsiniz. Vazgeçerseniz paranızı anında geri alıyorsunuz.

Haberin Devamı

Konya’ya uzay merkezi kursam...

Haberin Devamı

* Roketin Karayip denizindeki Curacao adasından kalkacağını açıkladınız. Bloon’un pistini de Konya’ya yapmayı planlıyorsunuz. Çalışmalara başlandı mı?

Görüşmelerimiz devam ediyor. Curacao Hollanda’ya bağlı bir ada olduğu için tercih edildi. Konya ise benim hayalim çünkü buraya bir uzay merkezi kurmak istiyorum. Sadece Bloon’un kalkış alanından bahsetmiyorum. Uzay müzesi, uzay ile ilgili öğretici çalışmaların yapıldığı, konaklama imkanı da olan bir alan olmalı. Şu an dünyada uzay seyahati yapan altı acenta var. Bunlardan biri de benim yani bir Türk olarak ülkemin yakın tarihte yaşanacak gelişmelerin birebir içinde yer alması için uğraşıyorum. Düşünsenize, ileride uzaya yolculuk ancak belli noktalardan yapılabilecek ve Konya bunlardan biri olacak. Konya’ya da dünyanın her yerinden insan gelecek, konaklayacak ve uzaya gidecek.