Cumartesi Her derde deva

Her derde deva

14.04.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Evde hayvan beslemek hem eğlenceli hem de sağlıklı bir seçim. Araştırmalar, ev hayvanlarının fiziksel dertlere; kalp, tansiyon hatta Parkinson gibi rahatsızlıklara deva olduğunu gösteriyor

Her derde deva

Her derde deva

Evde hayvan beslemek hem eğlenceli hem de sağlıklı bir seçim. Araştırmalar, ev hayvanlarının fiziksel dertlere; kalp, tansiyon hatta Parkinson gibi rahatsızlıklara deva olduğunu gösteriyor

Kolesterole, tansiyona, strese, şeker ve kalp hastalığına, Parkinson’a, hatta cilt kanserine iyi gelir... Mucize bir ilaçtan değil ev hayvanlarından söz ediyoruz. Minik dostlarınız, onlara verdiğiniz sıcak yuvanın ve sevginin karşılığını, sizi hastalıklardan koruyarak geri ödüyor. Araştırmalar, hayvan beslemenin salt eğlenceli değil aynı zamanda sağlıklı bir seçim olduğunu gösteriyor.
Bilimsel araştırmalar evde hayvan beslemenin kalp krizi geçirmiş kişilerde kurtulma şansını 87’de 1’den 15’te 1’e yükselttiğini gösteriyor. Kalp rahatsızlıkları nedeniyle hastaneye yatmış kişilerin iyileşme yüzdelerinin de evcil hayvan besleyenler arasında daha yüksek olduğu belirlendi. Bu bulguların yanı sıra, evcil hayvan beslemenin kalp krizine yakalanma riskini azalttığı da öne sürülüyor.

Ömrünüze bereket
Testlerde, hayvan sahiplerinin kolesterol oranları daha düşük çıktı. Köpeklerin, sahiplerinin tansiyonlarını düşürdüğüne dair araştırma sonuçları da var. Kadınlarla yapılan stres testleri, tansiyon düşürme açısından bir köpeğin varlığının iyi bir arkadaşın varlığından daha etkili olduğunu gösteriyor. Doktor muayenesi sırasında yanında köpeği olan çocukların tansiyonu daha düşük çıkıyor. Ofise hayvan getiren borsacıların köpeksiz iş arkadaşlarına kıyasla daha az stresli olduğu da test sonuçları arasında.
Araştırmalara göre evcil hayvan sahipleri daha az doktora gidiyor ve daha az hastalanıyorlar. Bilim adamları ev hayvanlarının çok ciddi hastalıklarda da yardımcı olabileceğini söylüyor. Nöbet geçiren bazı hastalar, köpeklerinin 15-45 dakika önce nöbetin geleceğini sezdiklerini anlatıyorlar. Yurtdışında, köpekler bu tür nöbetleri sezmek ve sahiplerine haber vermek için özellikle eğitiliyor. Parkinson hastaları da köpeklerden özel yardım alabiliyor. İnanması güç, ama Florida’da yaşayan George adında bir köpeğin cilt kanserini koklayarak tespit edebildiği bile söyleniyor.



CUMARTESİ