Cumartesi “İnsan yüzü bir tuval, ben onu çerçeveliyorum”

“İnsan yüzü bir tuval, ben onu çerçeveliyorum”

07.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

El yapımı güneş gözlükleriyle ABD ve Avrupa’da tanınan Ahmet Pekcan, artık Türkiye’de çalışacak

“İnsan yüzü bir tuval, ben onu çerçeveliyorum”


Türk gözlük tasarımcısı Ahmet Pekcan, dünyaca ünlü isimlerin kullandığı ‘’Pekjon” gözlükleri ile Türk piyasasına girmeye hazırlanıyor.
Ahmet Pekcan tamamen kendisinin tasarladığı, çok özel hesaplamalarla yüze uygun olarak ve özel maddelerle ürettiği gözlüklerle 1993’ten bu yana ABD ve Avrupa’da tanındı. Aralarında model Cindy Crawford, oyuncu Stefanie Powers gibi ünlü isimlerin de bulunduğu müşterileri için 2 bin 500 el yapımı gözlük üretti.
Pekcan bir süre önce annesinin ölümü üzerine Türkiye’ye dönmeye ve mesleğini burada sürdürmeye karar verdi. Gözlük üretimi fikrinin temelinde de annesine duyduğu hayranlığın yattığını belirtiyor: “Aslında sadece annem değil, varlığımızı borçlu olduğumuzu düşündüğüm bütün kadınlara, özellikle de kadın yüzüne hayranlık duyuyorum. Bu sebeple bir kadının yüzünü nasıl daha çekici gösterebileceğim düşüncesinden yola çıkarak, yüzde kullanılan en önemli aksesuar olan gözlük tasarımına merak sardım. İnsan yüzüne bir tuval gibi bakıyorum, yarattığım her parçada bir sanat eserine resim çerçevesi tasarlıyormuşum gibi özen gösteriyorum. Nitekim hedefime ulaştım. Benim gözlüklerimi takanlar dikkat çekiyor, beğeniliyor, yüzlerindeki ifade değişiyor, gözlükten dolayı değişik giyinmeye gayret ediyor.”
1994’te kaybettiğimiz ünlü cazcı Erol Pekcan’ın yeğeni olan Ahmet Pekcan, lisan eğitimi için İngiltere’ye gitmeden önce Fenerbahçe kulübünün yelkencileri arasındaydı. ABD’de Missouri Üniversitesi’nde iç mimari eğitimi alan Pekcan, gözlük tasarımına da bu ülkede başladı. Adının yabancılar tarafından yanlış telaffuz edilmesi nedeniyle değiştirdi, o nedenle ABD’de ‘Matt Pekjon’ ismiyle tanınıyor.

Hepsi özel numaralı, sertifikalı
Pekcan tasarladığı ve sınırlı sayıda ürettiği gözlükler için, Fransa’da çok özel bir madde olan Zyle-Acetat’ı kullandığını anlatıyor. Şimdiye kadar yaptığı koleksiyonları Eyes for Art, Nazan ve Milenyum adları altında üreten Pekcan’ın
ilk iki koleksiyonunda 10, üçüncü koleksiyonda altı model var. Eyes for Art koleksiyonundaki gözlüklerin her biri özel bir numaraya
sahip ve sertifika ile veriliyor. Pekcan bu koleksiyonun tamamen el boyaması olduğunu
ve kristalleri elle yerleştirdiğini söylüyor: Benim gibi deli tasarımcı çok az sayıda var.”
Halihazırda Pekcan’ın koleksiyonundan parçalar Türkiye’de sadece İstanbul Caddebostan’daki İskele Sokak’ta bulunan bir gözlükçüde satılıyor. Pekcan’ın Türkiye’den müşterileri arasında Emel Sayın, Nilüfer Verdi, Gül Oğuz var. Pekcan, Türkiye’den 30 yıldır uzak olduğu için piyasayı henüz bilmediğini belirtiyor: “Gözlüklerimin her yerde olmasını istemiyorum. Ben seri üretim yapmıyorum. Benim istediğim yer optik dükkanlar değil sanat içeren butikler.”

Haberin Devamı

Gözlük alırken dikkat!
* Kaşlarını örten modeller seçmek hata. Önemli olan kaşın görünüp görünmemesi değil, gözlüğün yüzle orantılı olması.
* Buğday tenli kadınlar kaplumbağa kabuğu, siyah ve gri gözlükler seçmeli. Oval yüzlü kadınlar köşeli çerçeveleri tercih etmeli.
* Güneş gözlüğü sadece yazın güneşte değil, kışın da kullanılmalı. Kar ve soğuk da göze zararlı olabilir.

Yazarlar