Cumartesi İnternetten ‘indirilebilen’ silahlar!

İnternetten ‘indirilebilen’ silahlar!

04.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’de 3 boyutlu yazıcılarla silah basmak mahkeme kararıyla serbest bırakıldı. Gelişmelerin devamında karar değiştiyse de olasılığın önü halen açık.

İnternetten ‘indirilebilen’ silahlar

Gelecekten gelen makinelerin insanlığı yok etme savaşını anlatan Terminatör filmlerinin en meşhuru “Terminator 2: Mahşer Günü”, karanlık bir atmosferde Sarah O’connor’ın sözleriyle başlar: “3 milyar insanın yaşamı 29 Ağustos 1997’de sona erdi. Nükleer savaştan kurtulanlar o savaşı Mahşer Günü olarak adlandırdılar. Aslında sadece yeni bir kabusla yüzleşmek için kurtulmuşlardı: Makinelere karşı savaş...”

Haberin Devamı

Bilim kurgu filmleriyle güncel dünyanın paralellikleri giderek daha gizemli bir hal alıyor. Mahşer günü olarak anılmasını asla istemeyeceğimiz yepyeni bir tarih var gündemimizde: 1 Ağustos 2018. Yalnızca birkaç gün önce, ABD’de 3 boyutlu yazıcılarla silah basmak mahkeme kararıyla serbest bırakıldı. Gelişmelerin devamında karar değiştiyse de olasılığın önü halen açık...

Evde silah üretebilmek için 3 boyutlu bir yazıcı, bilgisayarlı basit bir mil makinası ve silah şemalarını içeren yazılım dokümanlarına sahip olmak yeterli. Kulağa çılgınlık gibi gelen bu fikrin mimarı Cody Wilson adında genç ve gözü pek bir Amerikalı. Wilson, dünyada herkesin kendi silahını üretebileceği bir geleceğin hayalini kuran bir girişimci. İdeali uğruna hukuk okulunu terk eden Wilson, 2015 yılında evde üretilebilen ve gerçeğine çok yakın AR-15 makineli tüfek modelini internette yayınlayarak icraatlarına başladı.

Haberin Devamı

Sivil silahlanma konusunda ciddi sıkıntılar çeken ve hemen her yıl bir katliam vakası yaşayan ABD’de böylesi bir gelişmeye imkan verense Amerikan Anayasası’ndan başkası değil. Hukuku iyi bilen Wilson, Anayasa’nın 1’inci ve 2’inci maddelerinin sağladığı konuşma özgürlüğünden yararlanmanın yolunu keşfetmiş. Wilson, internet üzerinden silah değil, silah dokümanları paylaştığını söyleyerek, bilgi paylaşma özgürlüğünü kullanıyor. Toplumun büyük kesiminde tepki yaratmasına rağmen Wilson’ın girişimi sağ merkezli çevrelerden ve belli başlı senato üyelerinden destek bulmuş. Defense Distributed adlı bir organizasyon kuran Wilson, ilk icraatının ardından yasal takibe girince, karşıt bir hukuk mücadelesi başlattı. Organizasyon, büyük bir indirilebilir silah veritabanı oluşturmak için çalışıyor. Austin’deki atölyelerinde metal silah parçalarını dijital ortama aktaran dev bir lazer tarayıcı bile bulunuyor.

Herkesi ilgilendiren tehlike

Sonuca çok yaklaşan Wilson’ın 1 Ağustos’ta elde ettiği zafer sevinci neyse ki çok uzun sürmedi. Futurism’in paylaştığı habere göre 2 Ağustos’ta Seattle’dan bir federal yargıç, Defense Distributed tarafından online silah şemalarının yayımlanmasını engelledi. 10 Ağustos’ta konuyla ilgili yeni bir açıklama yapılacak. Dolayısıyla ileride 1 Ağustos’un bir mahşer günü olup olmayacağını henüz bilmiyoruz ancak bildiğimiz tek şey, internetin sınırsızlığı. Şemalar bir kez paylaşılmaya başlandığında istenildiği kadar çoğaltılabilir ve deep web’de rahatça dağıtılabilir.

Haberin Devamı

Kutupların giderek ayrıştığı dünyamızda bu girişim, aynı zamanda silahlanmanın ne kadar basitleşebileceğini göstererek herkesi ilgilendiren bir tehlikeyi de ayyuka çıkarıyor. Gündem oluşturarak toplumun gerçeğine dev bir ayna tutuyor. Ne de olsa günümüzde sağduyuyu yalnızca en bariz olan emsaller harekete geçirebiliyor.

İnternetten ‘indirilebilen’ silahlar

Tohum eken top mermileri yapılacak

70’lerde hippie’lerin simgelerinden biri olan tüfek namlularının ucundan sarkan çiçek imgesi gerçeğe dönüşüyor. Bu ironik ve iyimser fikrin sahibiyse ABD Ordusu. Yerde kalan top mermilerinin yarattığı doğal tahribatı önlemek amacıyla resmi bir ihale açıldı. Business Insider’ın haberine göre, Amerikan ordusu tarafından üretilmesi talep edilen mermiler, hem doğada çözünebilecek, hem de taşıdıkları tohumlarla toprağa ‘can verebilecek’.