Cumartesi İstanbul’un en yeni tişörtleri

İstanbul’un en yeni tişörtleri

04.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mavi’nin tişört koleksiyonu İstanbul’un yeni modelleri çıktı. Bu arada sizin tasarladığınız bir tişörtün piyasaya çıkmasını istiyorsanız acele edin, yarışma için son günler

İstanbul’un en yeni tişörtleri

Dünyanın pek çok büyük kentinin kendine özgü tişörtleri vardır ve bu tişörtler hem o şehri sevenler, hem yurtdışına hediye götürmek isteyenler hem de turistler için çoğu zaman ilgi çekici olur. Yıllarca İstanbul’u anlatan, güzel tişört tasarımları karşımıza çıkmadı ama Mavi, ilk kez 2004 yılında şehre özel tişörtleriyle basit bir fikirden yola çıkarak önemli bir boşluğu doldurdu. Bu tişörtlerle, farklı disiplinlerden sanatçılar, her sezon yeni koleksiyonlar için grafik ve çizimleriyle İstanbul’u anlattı. “Dreamin’istanbul”, “İstavrit”, yazılı tişörtler ise aradan sıyrılarak sadece bir değil, her sezon mağazalardaki yerlerini aldı.
Bu yaz için ise Mavi İstanbul Tişörtleri Koleksiyonu, 29 tasarımcıdan 58 farklı tasarımın yer aldığı, 1 milyon kişinin giydiği dev bir koleksiyona dönüştü ve marka bir de yarışma başlattı. Yarışmaya katılım oranı da hayli yüksek. Bugüne kadar çeşitli etkinliklerde kurulan tasarım atölyelerindeki ziyaretçilerin tasarımlarının koleksiyonlara dahil edilmesinden yola çıkılarak başlatılan İstanbul’a Tasarla yarışmasının internet sitesine (istanbulatasarla.mavi.com) şu ana kadar 1200’den fazla tasarım yüklenmiş.

Bunun sonunda ne olacak derseniz...
6 Haziran’a kadar yüklenebilen tasarımlar, ay sonuna kadar oylanacak. Finale kalan
50 tasarım jüri tarafından değerlendirilecek. Temmuz ayında birinci seçilen tişört de tasarımcısına kazandıracağı 2000 TL’lik ödülün yanı sıra üretilip satışa sunulacak. Bugüne kadar en çok sevilen ve şu anda mağazalarda bulunabilen tişörtlerde imzası olan isimler tasarımlarını anlattılar.


“Her şeyin el emeği olmasını istedim”
Hayal Pozantı
Tasarladığım tişörtün fonundaki ve kenarındaki nazarlık gibi süsler geleneksel Türk kilim desenlerini günümüze uyarlamamın sonucu olarak ortaya çıktı. İstanbul yazısının ise var olan bir font yerine elimle çizdiğim harfler olmasının benim için ayrıca önemi var. Günümüzde dijital teknoloji ile beraber el kabiliyetlerimizi kaybediyor ve dolayısıyla kültürel gelişimimizde de standartlaşmaya doğru ilerliyoruz. İstanbul’u temsil eden tişörtün tüm öğelerinin orada doğup büyümüş birinin el emeği olması benim için tasarım sürecinin en önemli unsuruydu. Samimiyet ve içtenlik her zaman elimizden yarattığımız ürünlere güzellik olarak yansır.

İstanbul’un en yeni tişörtleri

Haberin Devamı


“Gizli bir süsü var”
Ulaş Eryavuz
İstanbul’un farklı dokulardan oluştuğunu grafik ögelerle anlatmak istemiştik. Sanırım sade olması ama bir yandan da gizli gizli süslü olmasi insanların sevmesine sebep oluyor.

İstanbul’un en yeni tişörtleri



“İstavrit sevildiği için tişört de sevildi”
İzzeddin Çalışlar
Koleksiyonun ilk ürünü İstavrit olmuştu. Kente dair bir tasarım istendiğinde, İstanbul’u diğer metropollerden ayıran özelliklerden biri, içinden deniz geçiyor olması. Sokakta, güncel hayat sürerken balık tutulabiliyordu yani kent teorik olarak içinde yaşayanları bedava doyurabilme özelliğine sahipti. Bu şehrin balıkları arasında en öne çıkan da istavritti. Kentle isim benzeşmesinden yola çıkarak tasarladım. İstanbul’la ilgili simgelerin genellikle tarihi yapılar olmasına alışılmıştı, bunların arasına bir canlı katılmış oldu. İstavrit tişörtünün çok sevilmesinin nedenini istavritin kendisinin çok sevilmesine bağlıyorum. Kolay kolay “Ben istavrit sevmem” diyene rastlanmaz. Ayrıca grafik olarak son derece dengeli ve aerodinamik çizgisi olan bir balık. Denizden çıkıp tişörte taşınmış olması göreni gülümsetiyor.
İstanbul’un en yeni tişörtleri



“Martılara simit atmayı ancak bir İstanbul âşığı anlar”
Zeynep Taşöz
İstanbul’un sadece ona ait ritüelleri var. Bunlardan biri de elbette martılar eşliğinde yol almaya başlayan vapurun güvertesinden onlara simit atmak. Şehri martılarla paylaşmak... Bunun gerçekten ne hissettirdiğini tam olarak bir İstanbul âşığı anlayabilir... Bu tişörtü, o anı tekrar tekrar yaşatmak için tasarladık.

İstanbul’un en yeni tişörtleri


“Şehrin büyüsü bize ilham verdi”
Tuğhan Öncü Garip
İstanbul diğer Avrupa şehirlerinden farklı olarak, doğunun mistik dünyası ile batının realizmini aynı anda sunan eşsiz bir büyüye sahip. Gizemli ve baştan çıkarıcı... “Dreamin’istanbul”, bu kendine has şehrin büyüsünden, martılarından, sonsuzluğundan ilham alıyor. Tasarım, gözleriniz ufuktaki siluetine daldığı an, zamanın durduğu İstanbul’un hayalini size taşıyor.
İstanbul’un en yeni tişörtleri