Cumartesi İstanbul’un yeni etkinlik mekanı: Cağaloğlu hamamı

İstanbul’un yeni etkinlik mekanı: Cağaloğlu hamamı

10.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cağaloğlu Hamamı, “Mazarine Suare” isimli etkinlik serisiyle gündemde. Mekan ilerleyen zamanlarda caz ve klasik müzik konserlerinin yanı sıra çeşitli sanat etkinliklerine de ev sahipliği yapacak.

İstanbul’un yeni etkinlik mekanı: Cağaloğlu hamamı

Üç yüzyıla yakın tarihiyle İstanbul’un en özel mekanlarından biri Cağaloğlu Hamamı. Sultan I. Mahmut tarafından Ayasofya Camii ve Kütüphanesi’ne katkı sağlaması amacıyla yaptırılan eser, Osmanlı dönemine ait Barok mimari tarzda yapılan ilk hamam olarak biliniyor. Sultan III. Mustafa döneminde yaşanan su ve kömür kıtlığı nedeniyle çarşı içinde yeni hamam yapımı faaliyetine son verilmesi onu, döneminin son örneklerinden biri yapıyor. Günümüze dek yenilenmeksizin korunabilmiş hamam; sarnıç sistemiyle suyun dolaştığı, sıcak hava tünelleriyle ısınan, örneği az bulunur bir yapı.

Haberin Devamı

Sürprizlerle dolu

Cağaloğlu Hamam’ın genel müdürü Yalçın Karadiş’e hamamın son durumunu sorduk. Hamam kısa bir süre önce Osman Yitgin ve Yıldıray Yavaş tarafından devralınmış. Öncesinde akustik konserler gibi kültürel etkinlikler düzenlemeye yönelik fikirler olsa da bir etkinlik ve eğlence mekanı olarak kullanılmaya yeni yeni başlanmış. İlerleyen zamanlarda hamam yöneticilerinin bu anlamda daha geniş planları da var. Karadiş konuyla ilgili “Caz ve klasik müzik konserlerinin yanı sıra çeşitli sanat etkinlikleri ve organizasyonlara da ev sahipliği yapacağız” diyor. Ancak şu an için hamam tadilat sürecinde. Genel müdür uzun vadeli bu etkinliklerin ancak eylül ayından sonra başlayabileceğini söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Sürprizlerle dolu bir yer olarak misafirlerimizin karşısına farklı etkinliklerle çıkmayı planlıyoruz. Yenileme sürecinin ardından misafirlerimiz sabah kapıdan girerken keman çalan bir sanatçıyı, soğuklukta piyano çalan bir virtüözü görebilir ya da bir performans sanatçısını izleyebilir.”

Haberin Devamı

Genel müdür Karadiş, asıl işlerinin hamamcılık olduğunu, etkinliklerin bunun yan kolları olacağını hatırlatıyor ve “Hamamcılık sektöründe unutulmaz ritüellerle ön planda olmak, bize bırakılan bu mirası canlandırmak, bu tip etkinliklerle tekrar hatırlatmak istiyoruz” diyor. Tarihi dokusu ve mimari özellikleri düşünüldüğünde Cağaloğlu Hamamı’nın bu tarz etkinlikler için çok özel bir atmosfer yaratacağı kesin. Karadiş’e göre bu atmosferi anlatmak çok zor; katılımcılar ancak içeri girdiğinde
o farklılığı hissedebiliyor.

İstanbul’un yeni etkinlik mekanı: Cağaloğlu hamamı
Hamamda parti

Tüm bu özellikleri ve tarihi dokusu bir yana Cağaloğlu Hamamı bugünlerde “Mazarine Suare” isimli etkinlik serisiyle gündemde. İlki aralık ayında, ikincisiyse ocak ayında düzenlenen Mazarine Suare partileri, İstanbul’un her geçen gün çeşitlenen gece hayatına bambaşka bir renk kattı ve dahası şehre yepyeni bir etkinlik mekanı kazandırdı diyebiliriz. %100 Music’in desteklediği, DJ Orkun Bozdemir’in Soul Revue’sü ve Beat The Night işbirliğiyle gerçekleştirilen bu etkinlikler için erkek ve kadın hamamlarının fuayelerinde iki ayrı sahne kuruluyor. Biletlerse kısıtlı sayıda. Ancak ilgili kişilerin sosyal medya hesaplarını takip ederseniz bir sonraki etkinlikten haberdar olabilir, elinizi çabuk tutarsanız da farklı bir deneyim sunan bu partilere katılabilirsiniz.