Cumartesi “Kadın DJ olmanın dezavantajını hiç yaşamadık. Aksine sempatik buluyorlar”

“Kadın DJ olmanın dezavantajını hiç yaşamadık. Aksine sempatik buluyorlar”

22.05.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Bir yıldır DearHead adıyla DJ’lik yapan Bengi Ünsal ve Evrim Tüfekçioğlu: “Müdavimi olduğumuz mekanlarda canımız ne isterse onu çalıyoruz. Arap atı gibiyiz. Bir saatlik bir ısınma turundan sonra eğlenmeye başlıyoruz”

“Kadın DJ olmanın dezavantajını hiç  yaşamadık. Aksine sempatik buluyorlar”

İKSV’nin performans merkezi Salon’un direktörü Bengi Ünsal ve Beyoğlu’ndaki Klub Karaoke’nin ortaklarından Evrim Tüfekçioğlu bir senedir DearHead adıyla DJ’lik yapıyorlar. Bengi Ünsal 34 yaşında, Ankaralı ama
6 yaşından beri İstanbul’da yaşıyor. Üniversitede işletme okudu, aklında hep müzikle ilgili bir şeyler yapmak olduğu için de müzikle işletmeyi birleştirip önce Number One TV’de sonra da Universal ve Doublemoon plak şirketlerinde yöneticilik yaptı. Evrim Tüfekçioğlu da Ünsal gibi
34 yaşında. İzmirli. Ege Üniversitesi Radyo- Sinema ve Televizyon bölümünü bitirip İstanbul’a geldi, organizasyon şirketlerinin etkinlik tasarımı ve yönetimi yaptı.
Amsterdam’daki Paradiso kulübünde,
Efes Pilsen One Love ve Rock’n Coke gibi festivallerde performans sergileyen ikiliyle Asmalımescit’te buluştuk. Bengi’yi iki toplantı arasında, işletmeciliğin yanı sıra pozitif köpek eğitmenliği de yapan Evrim’i ise Golden Retriever öğrencisine ders vermeden önce yakaladık. Çok yakın arkadaş da olan ikili “Minimum dört saat sahnedeyiz. Kısa program bize göre değil. Çaldığımız gecelerde de en çok dans eden, eğlenen yine biziz” diyorlar.


Nasıl bir araya geldiniz?
Evrim Tüfekçioğlu: Bengi ile uzun yıllardır tanışıyoruz. İstanbul’a geldiğimde edindiğim ilk arkadaşlarımdan biri oldu.
Bengi Ünsal: İkimiz de müziğe meraklı ve istek üzerine arkadaş partilerinde çalan insanlardık. Bağımsız Filmler Festivali
!f İstanbul’un genel koordinatörü ve yakın arkadaşımız Serra Ciliv’in !f’in partisinde birlikte çalmamızı teklif etmesiyle de beraber çalmaya başladık.

Bir setiniz ne kadar sürüyor?
Evrim T.: Minimum dört saat. Kısa çalmak bize göre değil. O dört saatlik performans için de minimum beş saat hazırlanmak gerekiyor.
Bengi Ü.: Evrim’in deyimiyle Arap atı gibiyiz, sonradan açılıyoruz. Bir saatlik bir ısınma turundan sonra eğlenmeye ve eğlendirmeye başlıyoruz.

Hazırlık aşamasından bahsedelim. Listenizi nasıl oluşturuyorsunuz?
Evrim T.: Beğendiğimiz parçaları taşınabilir belleklerimize yükleyip buluşuyoruz. Beraber dinliyoruz.
Bengi Ü.: Genelde aynı parçaları seviyoruz. Anlaşamadığımız yüzde bir falandır. Listelerimizin en belirgin özelliği de vokalli şarkılardan oluşmaları.
Evrim T.: Tarz olarak da house, electro house diyebiliriz.

Sizce başarılı DJ parçalar arasında iyi geçiş yapan mıdır yoksa iyi liste hazırlayan mı?
Bengi Ü.: Dinleyiciyi rahatsız etmeden geçiş yapmak da gerekli tabii ama parçaların uyumu, sıralaması belli bir bütünlük oluşturması daha mühim. Bizim iyi geçiş yapıyoruz diye bir iddiamız yok ama iyi parça seçiyoruz.
Evrim T.: İyi DJ olmak için belli bir tempo duygunuzun da olması gerekli.
Bengi Ü.: Bizim iddialı olduğumuz nokta işimizi eğlenerek yapıyor olmamız. Canımız ne istiyorsa onu çalıyoruz, bu yüzden de DJ setinin arkasında hep hareket halindeyiz. Hatta çoğu zaman en çok dans eden biz oluyoruz.

“Tekliflerin yüzde 50’sini geri çeviriyoruz”

Kadın DJ olmanın dezavantajı veya avantajı var mı?
Evrim T.: Kadın olmanın hiçbir dezavantajını yaşamadık. Aksine bunu sempatik buluyorlar.
Bengi Ü.: Geçen sene Rock’n Coke’ta çaldık. Programdan sonra insanlar yanımıza gelip “Sizin yabancı olduğunuzu sanmıştık” dediler.

Bir sene gibi kısa bir süredir bu işi yapıyorsunuz ama Amsterdam’da bile çalmışsınız...
Evrim T.: Evet, yeni olmamıza rağmen çok yerde çaldık. Efes Pilsen One Love Festival’da, J&B’nin Turkuazoo’da verdiği partide, Rock’n Coke’ta. Üstelik her teklifi de kabul etmiyoruz. Yüzde 50’sini geri çeviriyoruz.
Bengi Ü.: Amsterdam’da Paradiso isimli performans kulübünde çaldık. Bedük’ün de yer aldığı bir etkinlikti. Onun dışında ayda birkaç kez de Minimüzikhol’de çalıyoruz.


“Sevgili kafa” diyerek kafalara mektup yazıyoruz
DearHead İngilizcede sevgili anlamına gelen Dear ve kafa anlamına gelen Head kelimelerinin birleşimi. Esasında çok derin bir anlamı yok. Kulağa hoş geliyor.
Bir de kafaları mutlu eden müzikler çalıyoruz. “Sevgili kafa” diyerek kafalara mektup yazıyormuşuz gibi de düşünülebilir.

DearHead Top Ten
Diskjokke - Storre Enn Forst Antatt
Crystal Castles VS Health - Crimewave
The XX - Crystalised (Rory Phillips Mix)
Fever Ray - Seven (Real Daniel Remix)
Yazoo - Don’t Go (Class X Remix)
Gossip - Love Long Distance (Fake Blood Remix)
La Roux - Quicksand (Boy 8-Bit Remix)
Yeah Yeah Yeahs - Heads Will Roll
(A-Trak Remix)
Silver Columns - Brow Beaten
(Joe Goddard Remix)
MGMT - Of Moons Birds&
Monsters (Holy Ghost! Remix)