Cumartesi Kahvaltı sofranıza yakışacak

Kahvaltı sofranıza yakışacak

21.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu hafta size kahvaltı sofralarınız için sarımsaklı ve taze baharatlı ekmek tarifini veriyorum

Kahvaltı sofranıza yakışacak

BİR TABAK

Ekmek birçok ülkede sofraların vazgeçilmezlerinden. Ülkemizde yöresel farklılıklarla sofralarımıza misafir oluyor; lavaşından yağlı katmerine, ketesinden bazlamasına birçok farklı lezzete bürünüyor. Malzemelerinin değişmesiyle çeşitlenen ekmekler çavdarlı, kepekli, tuzsuz, çekirdekli, tam buğday unlu, mısır unlu gibi çeşitleriyle fırınlarda yerini alıyor.

Haberin Devamı


Odun ateşinde, tandırda pişen köy ekmeklerinin yerini tutmasa da evinizin fırınında yapacağınız lezzetli ekmeklerle de sofralarınızı farklılaştırabilirsiniz.


Bu hafta sizinle sarımsaklı ve taze baharatlı ekmek tarifini paylaşıyorum.

Sarımsaklı ve taze baharatlı ekmek

Hazırlanışı

-Un, kuru maya, tuz, şeker ve suyun yarısını bir karıştırma kabına koyun. Mikserin kürek ucuyla düşük hızda iyice karıştırın. Suyun kalan yarısını, karıştırmaya devam ederken yavaş yavaş ekleyin. Tüm malzemeler birbirine karıştıktan sonra hamuru unlanmış tezgaha alın. Yarım yemek kaşığı zeytinyağını hamurun üzerinde gezdirin ve iyice yoğurun. Hamur elastik ve pofidik bir kıvam alana kadar yoğurmaya devam edin. Eğer hamur yapış yapış kalıyorsa azar azar un ekleyin.

-Yoğurma işlemi tamamlandıktan sonra hamuru büyük boy bir karıştırma kabına alın. Üzerini streç filmle kapatın ve bir mutfak beziyle üstünü örtün. 1-1.5 saat kadar dinlendirin.

-Maydanozları ve fesleğenleri orta boy parçalar halinde doğrayın ve orta boy bir karıştırma kabına koyun. Üzerine biberiye, rendelenmiş taze kaşar peyniri ve doğranan sarımsakları ekleyip karıştırın.

-Fırını 190 dereceye ayarlayın. Hamuru kaptan alın ve ikiye bölün. 50x25 santimetre olacak şekilde iki dikdörtgen hamur açın. Düz kenarlı bir bıçakla her iki hamurda kullanılacak dikdörtgen kalıbın genişliğine denk dikine şeritler ve yüksekliğine denk yatay çizgiler çizin. Bir fırçayla iki hamurun üzerine zeytinyağını sürün. Taze baharat ve rende peynirli karışımla hamurların üzerini kaplayın. Şablon üzerinden bıçakla kesin.

-Pişirme kalıbını biraz yağlayın ve içine yağlı kağıdı serin. Kesilen dilimlerden birincisini bir spatulayla kaldırın, üzerinde malzeme olmayan yüzü kalıbın dar kenarına bakacak şekilde yerleştirin. Daha sonra her seferinde bir dilimi sırtını malzemelere yaslayacak şekilde yerleştirin. Son dilimi yerleştirdikten sonra kalıbı streç filmle kaplayın ve 30 dakika kadar dinlendirin. Ardından streç filmi kaldırıp fırının en alt rafında 55-60 dakika kadar pişirin. Piştikten sonra ekmek kalıbın içindeyken 10 dakika kadar bekletin ve kalıptan çıkarın.

MALZEMELER (6-8 kişilik)

-3.5 su bardağı un -1/2 yemek kaşığı kuru maya -1/2 yemek kaşığı tuz -1/2 yemek kaşığı şeker -1.5 bardak su

-1/2 yemek kaşığı zeytinyağı

-1 + 1/2 diş sarımsak -7-8 dal maydanoz -7-8 dal taze fesleğen -5-6 dal taze biberiye

-250 gr taze kaşar peyniri

-Zeytinyağı

BİR BARDAK

Industrial revolution
Özellikle bourbon viski sevenlere hitap eden, çok lezzetli bir kokteyl

MALZEMELER

-3 cl Joint Bourbon

-1.5 cl Martini Rosso

-0.5 cl Maraschino Liqueur

-2 damla Angostura Bitters

Hazırlanışı
Tüm malzeme buzla birlikte şeykıra konulup çalkalanır, ardından buz dolu geniş bir kadehe süzülerek servis edilir.

Yanında ne yemeli?
Ben bu kokteylin yanında ahtapot ızgara tercih ediyorum.