Cumartesi Kedi ve köpeğinize evde bakım

Kedi ve köpeğinize evde bakım

19.01.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Geçirdiği trafik kazasının ardından mesleğini yapamayan ve doktor tavsiyesiyle her gün yürüyüşe çıkan Yekta Tunalı kendine yeni bir iş buldu: Kedi-köpek bakmak ve köpek gezdirmek...

Kedi ve köpeğinize evde bakım

Kedi ve köpeğinize evde bakım

Geçirdiği trafik kazasının ardından mesleğini yapamayan ve doktor tavsiyesiyle her gün yürüyüşe çıkan Yekta Tunalı kendine yeni bir iş buldu: Kedi-köpek bakmak ve köpek gezdirmek...

AYTEN GÖRGÜN

12 yıldır günlerini evde kendi köpeklerine bakarak geçiren Yekta Tunalı geçtiğimiz günlerde gazeteye bir ilan verdi: "Evde kedinize, köpeğinize bakarım."
Bakırköy’de 135 metrekare üç oda, bir salon, bahçeli geniş bir evde oturan Tunalı geçirdiği bir trafik kazası sonucu asıl mesleği olan kadın kuaförlüğünü yapamıyor. Çünkü kazada iki bacağı da kırılan Tunalı’nın uzun süre ayakta durmasını doktorlar yasaklamış. Bol bol dinlenmek ve bacaklarını kuvvetlendirmek için her gün kendisini yormadan yürüyüşlere çıkmak zorunda Tunalı.
50 yaşındaki Yekta Tunalı "Yürüyüşü bir zorunluluk haline getirmek için 45 günlük Collie cinsi bir köpek aldım eve" diyor. Leydi adındaki bu ilk köpek şimdi 12 yaşında ve evin gözbebeği. Tunalı’nın ikinci köpeği Chumni ise Chow Chow cinsi.
"Benim zor günlerimde onlar yanımdaydı. Bu yüzden onlara çok düşkünüm" diyen Tunalı 12 yıldır bir tek günü bile köpeklerinden ayrı geçirmemiş. Onları yalnız bırakmamak için tatile bile gitmemiş. Tunalı, onun köpeklere nasıl özenle baktığını bilen arkadaşlarının hayvanlarını da zaman zaman evinde ağırlamış. Ve sonunda bir ilan vermeye, para karşılığında tanımadığı insanların kedi ve köpeklerine bakmaya karar vermiş.

Köpeğiniz 10 milyona, kediniz ise 5 milyon liraya bakılıyor
Yekta Tunalı’nın evine hayvanınızı bıraktıktan sonra gözünüz arkada kalmasın. Tunalı’nın köpeklerinin tüm aşıları tamam. Her iki köpek de çok uysal. Chumni kedi düşmanı ama söz dinleyen cinsten bir köpek.
Hayvanına baktırmak isteyenlerin mamasını da getirmeleri gerekiyor. Tunalı’nın tercihi kuru mamadan yana. Her köpek için fiyat günlük 10, kedi için 5 milyon lira. Tunalı’nın yemek kapları var. Ama titiz kedi-köpek sahipleri isterlerse kendi hayvanları için yemek ve su kabı da getirebilir. Kedilerin kumu da hayvan sahibinden. Köpekleri Yekta Tunalı gezdiriyor. Ancak evin kapasitesi sınırlı. Aynı anda en fazla iki köpeğe, iki de kediye bakılabiliyor.
Bayan kuaförü eşi Elif, oğulları Emre ve Erman da köpek ve kedilerin bakımında Yekta Tunalı’ya yardımcı oluyorlar.

Cimbomlu papağan Kanarya’ya küfrediyor
Yekta Tunalı iki köpeğine de düşkün ama ilk köpeği Leydi’ye düşkünlüğü biraz daha fazla. Çünkü Tunalı üzgünse Leydi de üzgün, onun gözünde bir damla gözyaşı varsa Leydi de ağlıyor. Tunalı’nın Leydi ile ilgili içini burkan bir anısı var: "Leydi beş aylıkken tuvalete alıştı. Üç aylıkken eve tuvaletini yapınca ona kızdım. Saklanayım derken ayağını burktu. Aradan yıllar geçti, Leydi bir kez daha eve tuvaletini yaptı. Yanına gittiğimi görünce topal yürümeye başladı."
Yekta Tunalı’nın evinde dördü yavru 10 tane de muhabbet kuşu var. Bir de Jago cinsi gri bir papağan. Yedi yaşındaki papağan Yakup, Cimbomlu bir çapkın. Sürekli Fenerbahçe’ye küfrediyor. Bir gün yolda trafik memurlarının "Sağa çekin" dediğini duyan Yakup günlerce bu cümleyi tekrarlıyor. Tunalı’nın emlakçı dostunu görünce de "İki oda, bir salon, bahçe katı" diyerek ev pazarlıyor.




CUMARTESİ