Cumartesi Kemerburgaz sakinleri figüranlık için 100 TL istiyor

Kemerburgaz sakinleri figüranlık için 100 TL istiyor

29.08.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Bugünlerde Cem Yılmaz’ın “Yahşi Batı” filmini çektiği Kemerburgaz, setlere alışık. Buradaki köylerin çocukları, esnafı, hatta muhtarları bile defalarca filmlerde rol aldı

Kemerburgaz sakinleri figüranlık  için 100 TL istiyor

Bir zamanlar Kemal Sunal, Türkan Şoray ve Kadir İnanır gibi isimlerin sık sık film çektiği Kemerburgaz giderek daha da popülerleşiyor. Şu sıralar yapımcılığını Böcek Yapım’ın üstlendiği Cem Yılmaz’ın yeni filmiyle gündemde olan Kemerburgaz’da “Kurtlar Vadisi”, Abdullah Oğuz’un yönetmenliğini yaptığı “O Şimdi Mahkum” ve Duman’ın “Dibine Kadar” isimli şarkısının klibi de çekilmişti. “Kirlenmek güzeldir” sloganlı Omo reklamının yanı sıra, geçtiğimiz günlerde Nescafe reklamının da çekimi buradaki ünlü Köşk Kıraathanesi’nde gerçekleştirildi.
“Türkan Şoray’ın filminde ben davul çaldım, babam da zurna”
Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, “Yeşil alanları, göletleri ve tarihi su kemerleriyle yapımcıların gözdesi haline gelen bu bölge, eskiden de Türk sinemasının birçok yapımına ev sahipliği yaptı. Belgrad Ormanları’nda Cüneyt Arkın’ın Malkoçoğlu ve Kemal Sunal’ın Şaban filmi serisinin birçoğunun mekanı da Kemerburgaz ve çevresiydi. Ayrıca Yılmaz Erdoğan’ın gişe rekorları kıran ‘Organize İşler’in bir bölümü de Kemerburgaz’da çekildi” diyor...
Cavit Özbay, Kemerburgaz’ın merkezinde bulunan Kardeşler Lokantası’nda çalışıyor. Kurufasulyesi, döneri ve sulu yemekleriyle meşhur 35 yıllık bu mekan, bölgede yaşayan veya çekim için gelen ünlülerin uğrak yeri. Özellikle de İbrahim Tatlıses’in sık sık kuru fasulye yemeye geldiğini anlatıyor bize: “İbrahim Tatlıses garsonluk yapmıştı bir keresinde. ‘Kurtlar Vadisi’ ekibi de hep burada yerdi. Geçenlerde Nescafe’nin reklamı çekildi. 80 kişi lokantamızdaydı. ”
Kardeşler Lokantası’nda yemek yiyenin soluğu Köşk Kıraathanesi’nde aldığını öğreniyoruz. Mekanın bir diğer adı da Kahve Hane. Mekan sahibi Yavuz Yeter burada özellikle Türk kahvesi, çay ve limonata içmeye doyulmadığını söylüyor. 100 yıllık bu köşkü 1969’dan beri işlettiğini anlatan Yeter’in bu kafesi tarihi yapısı ve güzel bahçesi nedeniyle sanatçıların çekim için en çok tercih ettiği mekanlar arasında: “Şimdiye kadar altı-yedi reklam filmi çekildi mekanımda. Özellikle Kemal Sunal burada çok film çekti. Nazan Öncel de klip çekmek istedi. Bir ara Okan Bayülgen de sık gelirdi.”
57 yaşındaki Hasan Demirel 40 yıldır Kemerburgaz’da yaşıyor. Film setlerine çocukluğundan beri alışkın olduğunu söylüyor. Nakliye işleriyle uğraşıyor ancak asıl mesleği davulculuk. Öyle ki Türkan Şoray’ın filmlerinde rol bile almış: “Türkan Şoray ve Kadir İnanır’ın oynadığı ‘Dila Hanım’, ‘Deprem’ ve ‘Düğün Gecesi’ adlı filmlerde ben davul, babam da zurna çalmıştı. Şu an Ramazan davulunu da ben çalıyorum. Film teklifleri gelirse yine kabul ederim.”
Muhtarın berber dükkanı da zaman zaman sete dönüşüyor
Kemerburgaz Mimarsinan Mahallesi’nin 37 yaşındaki muhtarı Turgut Koçum’un asıl mesleği berberlik. “Kuaför Turgut” adlı dükkanı da pek çok mekan gibi zaman zaman çekim setine dönüşüyormuş. “Münir Özkul TGRT’de yayımlanan bir dizisinin sahnesini dükkanımda çekmişti. Berber rolündeydi” diyen Koçum, geçenlerde çekilen Nescafe reklamı için mahalleden beş yaşlı arayıp bulmuş: “Kahvelerden topladık insanları. Ayrıca küçük çocuklar da ayarladık. Yaşlılar bayağı para pazarlığı yaptı. 50 TL’yi kabul etmediler, 100 TL istediler.”

“Yahşi Batı’ için çiftliklere gidip kaz ve tavuk bulduk”
Taze sebze-meyve dendiğinde ünlü-ünsüz herkesin aklına Özbay Market geliyor. Abisine ait bu markette çalışan Gürhan Akkaya Hülya Avşar Arzum Onan, Mehmet Aslantuğ, Yılmaz Erdoğan, Deniz Akkaya Azra Akın, Mete Düren, Sadettin Saran gibi müşterilerden söz ediyor. Akkaya, “Muhabbet için de uğruyorlar bazen” diyor.
Güven Kasap’ın sahibi Şenol Cin de bölgenin giderek ünlenmesinden memnun. Ancak Cem Yılmaz’ın “şehre” pek inmediğini, yiyecek içecekleri sete genellikle lokantalardan sipariş ettiğini anlatıyor.
Cem Yılmaz’ın ekibiyle muhatap olan en önemli kişilerden biri aslında Çiftalan Köyü Muhtarı Hasan Güçlüer.
“Yahşi Batı” çekimleri için çiftliklerden tavuk, kaz gibi hayvanlar tedarik ettiklerini anlatan Güçlüer, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Cem Yılmaz ayrıca bizden dört-beş eleman istedi. Sette bekçilik yapıyorlar. Köyümüz film çekimlerinden değil de maden ocaklarından büyük tahribat gördü. Orman kalmadı. Üçüncü köprüye kızıyorlar; 40 yıldır burada olan maden ocakları görülmüyor. Köprü tek bir ocağın tahribatını yapmaz bile.”

Yapımcılar ne diyor?

“Hem doğası güzel hem İstanbul’a yakın”
Semih Yenigün (Böcek Yapım Prodüksiyon Şefi)

Daha önce Omo’nun “Kirlenmek güzeldir” sloganlı reklam filmini de Kemerburgaz’da göl kenarında çekmiştik. İstanbul’da bir göl kenarında film çekmek çok kolay değil. Pek çok yapımcı, yönetmen Kemerburgaz’ı tercih ediyor. Çünkü ulaşımı rahat, İstanbul’a yakın. Doğası da çok güzel. Güzel bir çekim için Antalya’ya gitmeniz gerekebilir. Ama buralar maliyet açısından da tercih ediliyor.

“Burası rahat, uzun saatler çalışabiliyoruz”
Hazan Toma (ANS Yapım Drama Sorumlusu)

Kemerburgaz taraflarında TRT için “Yapma Diyorum” adlı diziyi çekmiştik. Abdullah Oğuz yönetmenliğini yaptı. Orada rahat ve uzun saatler çalışıyoruz, çevredeki insanlara rahatsızlık vermiyoruz. Ayrıca İstanbul’a yakın olması avantaj. Doğası güzel, her yer yeşil. Köylerdeki insanlar çok yardımsever.