Cumartesi Klasik mobilyaya modern resim

Klasik mobilyaya modern resim

27.06.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Dekoratör Selen Verel klasik tarzda mobilyalar getirdi, onların üstüne sanatçı Eliff Karadayı modern resimler yaptı. 34 parçalık “Yandı Bitti Kül Oldu” sergisi böyle ortaya çıktı.

Klasik mobilyaya modern resim

Ressam Eliff (Evet, iki f ile yazılıyor) Karadayı ile Proje Masif’in ortaklarından Selen Verel’in birlikte düzenledikleri “Yandı Bitti Kül Oldu” isimli mobilya-resim sergisi 30 Haziran’a kadar İstanbul Modern Sanatlar Galerisi’nde yer alacak. İsmini Karadayı’nın geçirdiği depresif dönemden alan sergi hakkında sanatçı,”Bir yandan sergiye hazırlanıyor bir yandan da ‘Bittim ben, yandım, mahvoldum’ diye söyleniyordum. Bu halim Selen’e çocukluğundan hatırladığı bu tekerlemeyi hatırlatınca da serginin ismi bulunmuş oldu” diyor. Verel’in yorumuysa şöyle: “Klasik mobilyalarımızla Eliff’in modern çizgilerini birleştirdik. ‘Depresyondaydım’ diyor ama gördüğünüz gibi sonuçlar rengarenk.”

Ressamın tuval yerine üç boyutlu objeleri kullanması alışıldık bir durum değil...
Eliff Karadayı: Evet değil. Ama benim için normal çünkü ben zaten üç boyutlu resimler yapmaktan hoşlanıyordum. Tuvale kendimle ilgili bir şey çizer ve ardından anlatmak istediklerime dair elime ne geçerse üzerine yapıştırırdım. 

Proje Masif ile birlikte çalışma kakarını nasıl aldınız ?
Selen Verel: Ben Proje Masif’in ortağıyım. Eliff de arkadaşımdı. Sonra ortak bir tanıdığımız bizden evini beraber dekore etmemizi istedi. Böylece bir araya geldik.
Eliff K.: Başta biraz bocaladık. Ben klasik mobilyalardan hoşlanmıyordum, Selen de modern resimden. Ben mobilyaların üzerine resim yaparken onları sevmeye o da resimlerimi mobilyaların üzerinde gördükçe onlara alışmaya başladı.  

Serginizin küratörlüğünü Biricik Suden üstlenmiş. Onunla nasıl bir araya geldiniz?
Eliff K.: Biricik yakın bir arkadaşım. Onun sanata bakış açısına ve estetik gözüne çok inanırım. Küratörlük yapmasını ben rica ettim. Ayrıca sergideki favori parçalarımdan biri olan “Ağaca Çıktı Masası”nı beraber tasarladık. 

“Yandı Bitti Kül oldu” İstanbul Design Week’te de yer aldı. Gelen tepkilerden memnun musunuz?
Eliff K.: Çok memnunuz. Klasik mobilyaları modern resim tablolarına dönüştürerek iki zıt kutbu bir araya getirdik.
Selen V.: Sergide 34 tane iş var. Yüzde 90’ını sattık. Tepkilerden gayet memnunuz, beraber üretmeye devam edeceğiz. 

Yeni projeleriniz neler?
Selen V.: Klasikle moderni birleştirmeye devam edeceğiz. İkinci projemizde klasik bir otomobili modern resimlerle süslemeyi planlıyoruz. n