Cumartesi Konsolos eşleri yemek kitabı çıkarıyor

Konsolos eşleri yemek kitabı çıkarıyor

22.06.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Konsolos eşleri yemek kitabı çıkarıyor

Konsolos eşleri yemek kitabı çıkarıyor





İstanbul’da görev yapan konsolos eşleri, Türklerin evlerdeki geleneksel kadın günlerinin bir benzerini aralarında düzenliyor. Toplantılarını gizli sürdüren, birçok kişi ve kuruluşa büyük miktarlarda maddi yardımda bulunan kadınlar ayda bir kez bir araya gelerek hem dertleşiyor hem de sosyal hayatlarını renklendiriyor.
Toplantılarda ev sahipliğini her ay farklı biri üstleniyor. Böylece her ülkenin geleneksel yemekleriyle de tanışıyorlar. Bu günlerde politikadan konuşmak yasak. Birbirlerine yerel giysilerin nasıl giyildiğini gösteriyor, yemek tariflerini değiş tokuş ediyorlar. Hatta önümüzdeki günlerde "Konsolos eşlerinin yemek tarifleri" adıyla bir kitapları bile yayınlanacak. Kitabın birçok ülkede basılması sağlanacak.
Dostluk kulübünün kuruluşu bundan üç yıl öncesine dayanıyor. Dönemin Avusturya Konsolosu’nun eşi Maria Windsom ile Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilcisi’nin eşi Zeynep Gürmen "tanışma toplantıları" ile işe başladılar. Ardından, buluşmalarını düzenli hale getirerek Türkiye’de daha aktif görevlerde bulunmayı hedef olarak seçtiler.
Birçok konsolos eşinin katılımıyla 30 üyeye ulaşan kulüp, kendini Türkiye’de yaşayan her din ve kültürden yardıma ihtiyacı olan kişilere adamış durumda.

Kendilerine yoğun bir program hazırlıyor ve aksatmadan uyguluyorlar. Yazışmalarında diplomatik dil kullanmıyorlar. Örneğin, son duyuruları şöyle başlıyordu: "Umuyoruz, bu yağışlı havalar moralinizi bozmuyordur."
Eşler kulübü her ay yardımda bulunulacak bir kuruluş da belirliyor. Bugüne kadar Doğu Anadolu’daki üniversitelerden, ilkokul çağındaki çocuklara kadar eğitime büyük oranlarda maddi katkı sağladılar.
Sık sık Darülaceze’yi ziyaret ediyor, birçok kişiye yardım ediyorlar. Konsolos eşlerinin aralarında büyük dostluklar oluştuğunu ve sorunları çözme konusunda herkesin birbirinden destek aldığını söyleyen Gürmen, "Civar köylere gidip yeni yerler tanıyor ve oralara da manevi destekte de bulunmaya çalışıyoruz" diyor.
Konsolos eşleri yaz nedeniyle "günlere" üç aylık bir ara verecek. Faaliyetlerine eylül ayında kaldıkları yerden devam edecekler.

Avusturya, Gambiya, Gine, İran, Hindistan, Kanada, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Uruguay, Ekvador, Hollanda, Çek Cumhuriyeti, Japonya, İsveç, Vietnam, Mali, San Marino, Bolivya, Kolombiya, Makedonya, Almanya, Bulgaristan, Togo, Orta Afrika Cumhuriyeti, Türkiye, Brezilya, Hollanda, Bulgaristan konsoloslarının eşleri her ay bir kuruluş belirleyip oraya yardım yapıyorlar.



























Yazarlar