Cumartesi Küçük dev adam

Küçük dev adam

31.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

“Taht Oyunları” hayranları onun adını sayıklıyor, dizisiyle ödüle doymuyor... “X-Men”den sonra şimdi de “Asabi Adam” ile beyazperdede. 135 santimetrelik Peter Dinklage’i tanıyalım...

Küçük dev adam

Sigortacı bir baba ve müzik öğretmeni bir annenin oğlu olarak 1969’da New Jersey’de doğdu.
* Akondroplazi adı verilen bir cücelik türü ile dünyaya geldi. Kafası ve bedeni normal boyutlarda ancak kolları ve bacakları kısa.
* İlk kez beş yaşındayken farklı olduğunu anladı. Bacakları büyük ölçüde dışa doğru kavisliydi ve yürümekte zorluk çekiyordu. Bu yüzden bacaklarını kırarak yeniden yerleştirdikleri ve sonrasında bir aparat taktıkları bir operasyon geçirdi. O günleri “Babam o aparatlardan tutarak bir bavul gibi beni her yere taşırdı” diye anlatıyor.

Temizlikçilik yaptı
* Lisedeyken İngilizce öğretmeninin yönlendirmesiyle tiyatro kulubüne katıldı. İlk oyununda fiziksel engelli birini canlandırdı.
* Üniversitede tiyatro eğitimi
aldı. Mezun olduktan sonra bir arkadaşıyla terk edilmiş bir depoda tiyatro kurdu. Bu arada para kazanmak için piyano satan bir dükkanda temizlikçi olarak çalıştı.
* İlk sinema filmi 95 yapımı “Manik Depresif”ti. Sinemadaki büyük çıkışını 2003 yapımı “Hayatın İçinden” ile yaptı.
* Televizyon izleyicisinin gönlüne “Taht Oyunları” (Game of Thrones) dizisinin Tyrion Lannister’ı olarak taht kursa da “Nip/Tuck”, “Thirty Rock”, “Entourage” gibi dizilerde de rol aldı. Lannister rolü ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Golden Globe ve Emmy ödülleri kazandı.
* Erica Schmidt adlı bir tiyatro yönetmeniyle evli. İki yaşında Zelig isimli bir kızları var.
* Sinema ve televizyon dışında “Off-Broadway”de rol alıyor. Karısının yönettiği bir oyunda başroldeydi.

16 yaşından beri vejetaryen
* “Taht Oyunları” dizisinin uyarlandığı kitap serisini okumamış. Konuyla ilgili katıldığı bir televizyon şovunda “Bir kere okumaya başlamıştım ama sonra kafam karıştı ve bıraktım” dedi ve ekledi: “Herhalde kitabın yazarı bu itirafımı duyduktan sonra benim karakterimi öldürür.”
* 16 yaşından beri vejetaryen. Bununla ilgili “Bütün hayvanları seviyorum. Bir kediye, köpeğe ya da ineğe, tavuğa zarar vermem. Başkasından da benim için zarar vermesini istemem. Bu yüzden vejetaryenim” diyor.

Haberin Devamı

Küçük dev adam

“X-Men Geçmiş Günler Gelecek” filminde mutantları yok edecek bir silah yaratan doktor rolünde.

Küçük dev adam

Tyrion Lannister rolü ile ödüller kazandı (üstte, solda). Yeni filmi “Asabi Adam”da Mila Kunis ile...

“Boyumu fark etmiyorlar, delici bakışlı mavi gözlerim dikkat dağıtıyor”

* Fiziksel durumunu kabullenmiş durumda. Hatta bu konuyla ilgili sık sık espriler yapıyor: “İnsanlar boyumu fark etmiyorlar bile. Delici bakışlar atan mavi gözlerim dikkat dağıtıyor.”
* Boyuyla ilgili sorularla sık sık karşılaşıyor haliyle. O sorulardan birini şöyle yanıtlıyor: “Gençken bu durumun beni etkilemesine izin veriyordum.
O yıllarda daha kızgın ve serttim. Etrafıma duvarlar örmüştüm. Ama
yaş aldıkça anlıyorsunuz ki bu konuda mizah anlayışına sahip olmalısınız. Anlıyorsunuz ki bu sizin değil, başkalarının problemi.”
* Kendisi durumunu kabullenmiş görünse de kendisiyle aynı durumda olanların sözcülüğünü üstlenmek gibi bir niyeti yok: “Ne söyleyebilirim bilmiyorum. Sonuçta herkes birbirinden farklı; farklı hayatlara sahipler, farklı başa çıkma yolları var. Sırf ben bunu sorun etmiyorum gibi görünüyorum diye benim durumumda olan başkalarına ‘Bunu sorun etmeyin siz de’ diye vaaz veremem. Ayrıca ben de tam olarak üstesinden gelmiş değilim durumumun, hâlâ bazen sorun
ettiğim oluyor.”
* Kendisini seksi bulan kadınlara da bir çift sözü var: “Evet çok seksi bir erkek diyorlar benim için ama kadınlar hâlâ en az 1.80 boyu olan erkeklerin peşinde. İnsanların kalıpların dışında düşünmesi güzel ama gerçekten böyle düşündüklerine pek inanmıyorum.”