Cumartesi Kuru kalsın, pişik olmasın

Kuru kalsın, pişik olmasın

20.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Oğlumu emzirirken günde 10-12 kez alt değiştiriyordum. Az mesai değil. Ama hâlâ bebek bezleri ve bağlama ile ilgili sorularım var. Bu konuda aldığım mini eğitim ve girdiğim mini testten sonra şimdi her şey benim için daha kolay ve rahat

Kuru kalsın, pişik olmasın

Annem bebek bezinin dünyanın en başarılı icatlarından biri olduğunu söylüyor, haksız da sayılmaz. Ben bebekken kumaş bezler varmış ve annem bu bezleri ben uyuduktan sonra yıkayıp, kaynatıp ütüler, ertesi güne hazırlarmış. Kardeşim küçükken, babam iş nedeniyle yurt dışına gidip tek kullanımlık bebek bezlerini getirdiğinde annemin bu bezleri günlük hayatta kullanmaya kıyamadığını, kardeşimle misafirliğe gittiğimiz zaman bu bezleri yanımıza aldığını çok net hatırlıyorum. Oğlum doğduğunda her emzirme sonrası yani günde ortalama 10-12 kez alt değiştiriyordum. Bu nedenle bebek bezini icat eden kişiye ben de minnettarım.
Geçtiğimiz haftalarda bebek bezlerinin nasıl üretildiği ve cilt korumasındaki son yenilikler hakkında bilgi almak üzere Prima’nın Frankfurt’taki AR-GE merkezini ziyaret ettim. Piyasaya liderlik eden markanın bebek bezleri testlerinin nasıl yapıldığını yerinde görme şansım oldu.

Gece altı ıslak kalınca ne oluyor?
Ben oğlumu geceleri de emziriyordum. Bu yüzden sık sık kalkıyor ama emmesi biter bitmez uykuya dalıyordu. Eğer altını değiştirmek istersem de ben bezini açarken uyanıyordu. Bu nedenle gece altını değiştirmiyordum. Doktorumuzun önerisiyle de pişik olmasını engellemek için bebek bakım kremi kullanıyordum. “Acaba gece altını ıslatınca ne kadar ıslak kalıyor?”, “Bez ne kadar zamanda kuruyor?” soruları ise hep aklımdaydı.
İşte bizim yaptığımız testlerden sonra içim rahatladı. Farklı marka ve model bebek bezlerinin emiciliğini test etmek üzere bezlerin üzerine eşit miktarda ve yoğunlukta sıvı döktük. Bu işlemi beşer dakika arayla tekrarladık. Gördüm ki iyi bebek bezi kısa sürede sıvıyı emiyor ve 1-2 dakikada tekrar kuru hale geliyordu. Artık oğlumun altı geceleri ıslak mı kalıyor diye endişe duymuyorum.
Her ne kadar hamileliğim süresince okuduğum kitaplardan alt değiştirme konusunda bilgi sahibi olmuş olsam da iş bizzat uygulamaya gelince insanın eli ayağına dolaşabiliyor. Hamilelik döneminde Ayşe Öner’den aldığım bebek bakımı eğitiminde alt değiştirme konusunda öğrendiklerimi şöyle özetleyebilirim:

Alt değiştirirken yalnız bırakmayın
l İlk aylarda bebeğiniz sadece sütle beslendiğinden genelde emzirme sırasında sıvı gibi kaka yapacaktır. Alt temizliğini kaynamış, sonrasında da ılımış içme suyu içine konulan pamuklar kullanılarak yapabilirsiniz. Büyüyünce ıslak mendil, sonrasında ise bol su ile yıkayarak devam edebilirsiniz.
l Bebeğinizin altını değiştirirken, özellikle yüksek bir yerdeyse onu bir an olsun yalnız bırakmayın, bebeğiniz dönebilir, düşebilir.

Katı gıdaya geçişle pişik ihtimali artar
l Bebeklerdeki pişiğin sebebi genellikle bebeğin altının uzun süre ıslak ya da kakalı kalmasıdır. 6’ncı ve 8’inci aylar arasında, bebeğin katı gıdayla tanışmasını takiben pişik olma ihtimalinde artış olur. Beslenme düzeni ve yediği yiyeceklerle birlikte kullanılan ilaçlar da pişiğe sebebiyet verebiliyor.
l Bebeğinizin kilosuna uygun bebek bezini seçin. Küçük bebek bezleri bebeğinizin bacaklarını ve karnını sıkıp hareket etmesini engeller. Büyükler ise sızıntıya neden olabilir.

Haberin Devamı

Bebek bezi nasıl doğru bağlanır?

Frankfurt’taki merkezde doğru bebek bezi nasıl bağlanır öğrendim. Önce kirli bezi toplayıp bebeğinizin altından alın ve bebeğinizin altını temizleyin. Bebeğinizin altına temiz bezi yerleştirin. Her iki ucunu da eşit olacak şekilde yan taraflardan çekin. Bezin esnek bantlarını sırayla yapıştırın. İşaret parmaklarınızı bezin içine sokarak bezin sıkılığını kontrol edin. Eğer parmaklarınız bezin içinde rahat hareket etmiyor ve bezi açtığınızda bebeğinizin kasıklarında ve bacak arkasında kızarıklık oluyorsa, bezi olması gerektiğinden sıkı bağlıyorsunuz demektir.

Erkek ve kızların altı farklı temizlenmeli

l Bebeğinizin altını silerken önce en temiz noktadan, kasıklardan başlayın. Sonra bacak aralarını temizleyin. Bebek erkek ise penisi
kökten uca doğru silmelisiniz. Sonra testis torbalarının derisi ve en son da popo temizliği...
l Kız bebeklerde vulva dudakları ıslatılmış pamukla yukarıdan aşağıya doğru, fazla bastırmadan silinmeli.
l Eğer bebek genital organı temizlenirken baskı uygulanırsa erken uyarılmış olur ve bu hazzı tekrarlamak için sallanma ve sürtünme hareketleri yapabilir. Yanlış alt temizliği bebeğin cinsel kimliğini çok erken keşfetmesine neden olabilir.