Cumartesi Les Ambassadeurs kapanmıyor

Les Ambassadeurs kapanmıyor

16.09.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Boğaz manzarasına karşı, sakin ve huzurlu bir ortamda, tertemiz bir masada doğru dürüst bir yemek yemek istiyorsanız Les Ambassadeurs'e gidebilirsiniz

Les Ambassadeurs kapanmıyor

Sonra öğrendim ki bir yanlış anlama varmış. Les Ambassadeurs kapanmıyor, faaliyetini sürdürüyormuş.Güngör Su tarafından işletilen Bebek Oteli'nin alt katındaki Les Ambassadeurs Restaurant'ı (Türkçesi "Sefirlerin Lokantası") 1982 yılında, ünlü Süreyya lokantasından ayrılan Osman Aygen açtı. Osman Aygen öldükten sonra lokantayı işletme sorumluluğunu önce Binali Sarıtaş, ondan sonra da Abdullah Karakaya üstlendi. Esra Kuradacı ile Oğuz Erdem işletmenin müdürlüğünü yapıyor.Les Ambassadeurs'ün denizle aynı seviyede, iki yanı boydan boya cam olan uzun bir salonu ve salonun bir köşesinde uzun bir bar tezgahı vardır. Bardan ve pencere önüne dizilen masalardan Boğaz'ın seyrine doyum olmaz. Reha Muhtar önceki hafta Vatan gazetesinde yayımlanan yazısında Les Ambassadeurs'ün kapanacağını yazdı. "Eyvah... İstanbul'daki son klasik lokanta, Süreyya'nın geleneğini sürdüren lokanta da kapanıyor" diye üzüldüm. Les Ambassadeurs klasik, istikrarlı ve seçkin bir lokantadır. Hem servisi hem mutfağı güzeldir. Etrafta gelen giden, koşuşan, müşterileri rahatsız eden olmaz. Masaların örtüsü, tabağı, çanağı tertemizdir. Servis elemanları usulünce servis yapar.Les Ambassadeurs ünlü Süreyya'nın mutfağını, özelliklerini sürdüren son lokantadır. Bu yüzden yemekten önce denize karşı bar tezgahına tüneyerek sarı votka içmek adettendir.İmkanı olan, imkanı ölçüsünde daha sonra balık yumurtası veya hayvar yer. Eskiden nefis Bafra havyarı olurdu. Rus havyarı, Beluga havyarı bulunurdu. Şimdilerde İran havyarından başkasını bulmak zorlaştı.Ambassadeurs'de havyar ve bilini servisi usulünce yapılır. New York'taki Russian Tea Room'daki, San Francisco'daki St. Francis otelinin The Compass Rose isimli barındaki havyar-bilini servisine aşina olanlar Les Ambassadeurs'ünkinin daha iyi olduğunu bilirler.Bilini bizim Anadolu'da yapılan bazlamanın minisine benzer. Havyar bilininin üzerine konur, üstüne tepsi içinde küçük kaselerle getirilen maydanoz, yumurta parçacıkları ve soğandan tercih edilenler ekilir. Afiyetle yenilir. Havyar ve bilini servisi usulünce yapılıyor Bana anlatıldığına göre bilini-havyar Rus Çarı II. Nikola'nın sabah kahvaltısıymış. Les Ambassadeurs'deki bilini-hayvar servisinin reçetesi Ankara'nın ünlü Baba Karpiç'ine kadar gidiyormuş. Baba Karpiç Rusya'dan getirdiği reçeteyi Süreyya'ya vermiş. Les Ambassadeurs'de de Süreyya'nın reçetesi uygulanıyormuş. Mutfağında Süreyya geleneği sürdürülüyor ama diğer et ve balık yemekleri de yapılıyor.Öğle ve akşam saatlerinde, Boğaz manzarasına karşı, sakin ve huzurlu bir ortamda, tertemiz bir masada, Adem Ünlü ve Hakan Bay'ın servisi ile doğru dürüst bir yemek yemek istiyorsanız Les Ambassadeurs'e gidin.İlla da havyar-bilini veya balık yumurtası yemek, sarı votka içmek zorunda değilsiniz. İlla da üç kap yemek yemek zorunda değilsiniz. Mutlaka hoşunuza gidecek, kesenize uygun bir şeyler bulabilirsiniz. Süreyya geleneği sürdürülüyor