Cumartesi Lıkır lıkır süt içelim

Lıkır lıkır süt içelim

28.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bebeklerin sütle tanışması emzirme döneminde anne sütüyle başlıyor. Üstelik emzirme sayesinde anneyle bebek arasında bağ kuruluyor. Sütün çocuk sağlığı için önemini araştırdım

Lıkır lıkır süt içelim

cıbadem Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Armağan Oğuz “Anne sütünün içeriğindeki tüm elemanlar, mucizevi bir oran içerisinde tam da bebeğin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde düzenlenmiştir. Doğumdan sonra ilk altı ay içinde anne sütü içerdiği protein ve vitaminlerle D vitamini dışında bebeğin tüm gereksinimlerini karşılayacak yapıdadır” diyor.

Oğuz anne sütüyle beslenen bebeklerde üst solunum yolu ve bağırsak enfeksiyonlarının hazır mamayla beslenen bebeklere oranla daha az görüldüğünü, anne sütündeki bazı maddelerin bebekleri mikrobik enfeksiyonlardan koruduğunu ve tip 1 diyabet, çölyak hastalığı, obezite gibi bazı kronik rahatsızlıkların oluşma riskini azalttığını belirtiyor. Anne sütünün alerjiye, pişiğe karşı koruduğunu ve bebeklerin ruhsal, bedensel ve zeka gelişimine de yardımcı olduğunu söylüyor.

Süt çeşitleri ve farkları

Anne sütünden sonra çocuklarımıza verdiğimiz inek sütü ise işleme durumuna göre çiğ süt, pastörize süt ve UHT süt (kutu süt) olmak üzere üçe ayrılıyor. Peki bu sütlerin farkı nedir, hangisini kullanacağız? Bu sütleri nasıl saklamamız gerekiyor?

Diyetisyen Emre Uzun, pastörize edilmiş sütlerin (günlük süt) üretimden sonra iki gün içinde tüketilmesi, soğuk ortamda muhafaza edilmesi gerektiğini belirtiyor ve bu sütlerin soğuk zincir kaybedildiğinde sağlık açısından zararlı olabileceğinin altını çiziyor. UHT sütün teknolojik koşullarda sterilize edilerek mikropsuz şartlar altında steril ambalaj malzemesiyle paketlenerek elde edilmiş süt olduğunu paylaşıyor Uzun: “Süt, mikroorganizmalar için çok iyi bir gelişme ve çoğalma ortamıdır, bu sebeple çiğ süt içmenin çok tehlikeli olduğunu vurgulamak gerekir. Yapılan araştırmalarda uzun ömürlü sütlerin doğal olmadığı için sağlıksız olduğu inancının çok yaygın olduğu düşünülmektedir. Oysa uzun ömürlü sütler çiğ sütlere göre daha az risk grubunda olduğu ve koşulları daha iyi kabul edildiği için daha sağlıklı sütlerdir.”

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç da sağlıklı süt tüketiminin temel kuralının, ambalajlı sütleri tercih etmek olduğunu belirtiyor ve uzun ömürlü sütün tamamen kapalı ortamda ışık ve hava gibi dış etkenlerle teması önleyen aseptik ambalajlarda doldurulduğunu söylüyor. Sokaktan alınan sütü mikroplardan arındırmak için 90 ila 95 derecede 10-15 dakika kaynatmanın mikropların tamamını öldürebileceğini belirten İnanç, sütün kaynatıldıktan sonra içindeki vitaminler başta olmak üzere besin değerlerinin yüzde 50 ila 90 oranında azaldığını söylüyor.

Neden süt içmeliler?

Sütün besleyici değerlerinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken uzmanlar, her yaştan insanın süt içmesi gerektiğini vurguluyor. Prof. İnanç sütün besin değerinin, benzersiz bir kalsiyum kaynağı olmasının, büyüme ve kemik gelişimi dışında zeka gelişimine, enerji üretilmesine, diş çürüklerinin önlenmesine yardımcı olduğunu belirtiyor. Mevsim değişimiyle birlikte bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu üst solunum yolu enfeksiyonlarında artma olurken, içeriğinde 40’tan fazla besin öğesi bulunan süt tüketiminin grip, soğuk algınlığı, farenjit gibi kış hastalıklarının önlenmesinde önemli rol oynadığını da ekliyor.

Liv Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Serap Güzel ise anne sütünü bıraktıktan sonra günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak için çocuklarınher gün iki bardak süt veya yoğurt tüketmesi gerektiğini söylüyor: “Süt ve süt ürünleri iyi kalite protein kaynağı olduğu için yeni hücrelerin oluşumunu dolayısıyla büyümeyi sağlar. Çocuklukve ergenlik döneminde yeterli süt tüketimi ilerleyen yaşlar için de kemik sağlığını koruyacak yeterli kalsiyum depolarının oluşmasını sağlar.”

Çocuğunuza sevdirin

Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzman Diyetisyen Merve Yüksek, C vitamini ve demir minerali dışındaki tüm vitamin ve mineraller için iyi bir protein kaynağı olan sütten elde edilen yoğurt, peynir, kefir gibi süt ürünlerinin tüketiminin de önemli olduğunun altını çiziyor. Yüksek sütü sade tüketmekte zorlananların içine meyve, çikolata ya da dondurma katarak süte aroma kazandırabileceğini, bu besinlerin sütün besin değerini azaltmadığını söylüyor.