Cumartesi Mağazanın lezzetli köşesi

Mağazanın lezzetli köşesi

16.12.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Maslak'taki Mudo mağazasının içinde yer alan Köşebaşı Ekspress dekorasyonu, servisi ve ürünleriyle farklı bir kebap salonu

Mağazanın lezzetli köşesi

Bay Mudo (Mustafa Taviloğlu) çok ilginç bir işadamıdır. Maslak'ta iki büyük Mudo mağazası açarken, mağazlarının birinin girişini Ali Akkaş'a vermiş. Ali Akkaş da girişteki dört yanı cam bölmede Köşebaşı Ekspress adıyla bir kebap lokantası açmış. Geçen hafta cumartesi günü karımla Maslak'ta Köşebaşı Ekspress'te fındık lahmacunla Urfa kebabı yedik. Hem "kebapçı dükkanı" hem de yediklerimiz pek güzeldi. Sonra da Mudo Concept ve Mudo Bahçe mağazalarını dolaştık. Köşebaşı Ekspress'in diğer kebapçılardan büyük farkı var. Önce dört yanı cam salon pek ferah. Sonra klasik kebapçı dükkanına veya lokantaya benzemiyor. Öyle dört ayaklı klasik yemek masası, iskemlesi falan yok. Yüksek, uzun uzun masalar. Ve de bu masaların etrafına sıralanmış, bar iskemlesi tipi yüksek oturaklar. İki kişilik, dört kişilik masa değil bu yüksek masalar. Sıra gibi... Boş yere ilişiyorsunuz. Yanınızdakilerle, karşınızdakilerle selamlaşıyorsunuz. Masalar, iskemleler bembeyaz. Servis elemanları siparişinizi alıyor. Siparişleriniz hemen masaya getiriliyor. Öyle bekleme falan yok.Köşebaşı Ekspress, Ali Akkaş'un Köşebaşı lokantalar dizisinden biri. Ali Akkaş Sivas'ın Zara'sından. 12 yaşındayken İstanbul'da hamallık yapan babasının yanına gelmiş. Hamal olacak yerde lokantada komi olmuş. Sonra garson... Ve nihayet 1995'te patron.Şimdilerde İstanbul'da her sokakta bir kebapçı dükkanı var ama İstanbul'da Gazianteplilerin açtığı Kaşıbeyaz, Develi, Nezih gibi kebap lokantaları yanında Adana kebabının pek de uzun geçmişi yoktur.İstanbul'da bize Antep kebabını Besim hocamız (Prof. Besim Üstünel) ile Gürbüz amcamız (Dr. Gürbüz Barlas) tanıtmıştı. Adana kebabını ise Adanalı Gülsen ve Hasan Güleşçi sayesinde tanıdık.Bebek'te Migros'un yanında bir ocakbaşı açılmıştı. "Adana ocakbaşı" kebap modelini İstanbul'a 1968 yılında ilk defa taşıyan, Adana'nın ünlü kebapçısı Pala'nın (Pala Çelikbaş) iki oğlu Cumali ve Sezai, uzun süre Bebeklilere kebap pişirdi. Ben onların acısız Urfa kebabını pek sevdim. Masa ve iskemleler beyaz Bu arada Sabancı'nın Yeniköy'deki korusunda yer alan Şamdansa'sında genç bir garsonu tanıdık: Ali Akkaş. Güler yüzlü ve saygılı servisiyle müşterileri memnun ederek onların dikkatini çeken bir servis elemanıydı. 1995 yılında Ali Akkaş, arkadaşı Mehmet Yeşilyurt ile birlikte Adanalı Pala'nın oğlu Cumali ve Sezai Çelikbaş kardeşleri yanına alarak Levent'teki Köşebaşı'nı açtı.Başarılı olunca Köşebaşıların sayısı arttı. Köşebaşıların sayısı artınca da, kebap işi "müesseseleşti".Kebap işinde et önemlidir. Etin parçalanması önemlidir. Etin parçalarının makineyle değil, çift bıçakla kıyımı önemlidir. Her şeyin ötesinde hijyen önemlidir.Küçük işletmelerde bu şartlara özen göstermek mümkün ama iş büyüyünce kontrol zorlaşıyor. Ali Akkaş büyümenin altyapısını sağlamak için Dudullu'da Modoko Sanayi Sitesi'nde 1000 metrekarelik bir et hazırlama tesisi oluşturmuş. Köşebaşı Ekspress'in mutfak sorumluları Uğur Özazim ile Osman Kayar. Servis sorumluları Yasemin Başpınar, Gülcan Varışlı ve Niyazi Bulut isminde gençler. Kebap işinde et önemli Biz fındık lahmacun, Adana kebabı ve ayran ısmarladık. Fındık lahmacunları pek güzeldi. Hamuru ince ve kıtır. Eti ince. (Lahmacun uzmanı Nuri Tan'ın lahmacun testine göre başarılı. Testin esası şu. İki parmağınızla lahmacunu iki yanından tutacaksınız. Bel vermeyecek, kırılmayacak.) Köşebaşı kebabı (Urfa veya Adana) eti ve pişirimiyle pek güzeldi. (Fındık lahmacun 1,25 YTL. Dürüm kebap 7,50 YTL.)Listeye baktım. Kıymalı ve peynirli pideler 7,50 YTL, şaşlık kebap 7,50 YTL, patlıcanlı kebap 8,50 YTL.Biz döner yiyecektik. Cumartesi ve pazar döner yokmuş. Dürümlü döner de 7,50 YTL imiş. Künefe, kabak tatlısı, dondurmalı irmik helvası 5, ayran 2 YTL. Karnımızı doyurdukdan sonra, önce Mudo Concept ismini taşıyan üç katlı mağazayı dolaştık. Mustafa Taviloğlu'nun bu mağazasının müdürü Tolga Yılmaz imiş. Güngör Albayrak isminde sempatik bir servis görevlisi bizimle ilgilendi. Dostlara yılbaşı hediyesi seçtik. Mağazada yok yok. Dört bin çeşit mal varmış. İstanbul'da ne mağazalar var da çok kimsenin haberi yok. Fiyatları makul çizgide, orijinal mutfak eşyaları, dekoratif eşyalar, ev eşyaları...Biraz ötede İz Plaza isimli koskoca bir binanın altında ise yine iki katta daha başka Mudo mağazaları varmış. Mudo Garage denilen kocaman bir mağazada Mudo mağazalarında satış sonu tek kalmış her türlü eşya ve giyim eşyaları ucuz satılırmış. Mudo Concept'te yok yok O mağazanın üstünde de Mudo Bahçe Mobilyaları mağazası varmış. Onları da gezdik. Mağaza müdürü Ali Taviloğlu ve yardımcısı Özey Özer bizle ilgilendi. Mağazadaki bahçe mobilyaları bolluğundan şaşkına döndük.Mudo mağazalarının özelliği, farklı, çarpıcı olması ve orijinal tasarımlardaki ürünlerin makul fiyatlarla satılması. 5 YTL'lik de ürün var, 1000 YTL'lik de... İnsanların kesesine göre seçim yapabilecekleri yerler.Mudo mağazalarını geziniz. Köşebaşı'nda da lahmacun veya kebap yiyiniz. Kesenize göre, tek bir lahmacun yiyip bir bardak ayran içmeniz de mümkün. Makul fiyatlı ürünler

Yazarlar