Cumartesi Mobil cihazlar eğilip bükülmeye başlıyor

Mobil cihazlar eğilip bükülmeye başlıyor

10.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Katlanabilen, esneyebilen ve bükülebilen ekranlar sayesinde mobil cihazlarda rekabet kızışacak.

Mobil cihazlar eğilip bükülmeye başlıyor

Akıllı telefonlar ortaya çıktığından beri ince tasarımlar hep rekabetin odağı oldu. Telefonlar giderek inceldi, inceldi ve neredeyse ergonomi sınırına yaklaştı. Elektronik cihazların daha ne kadar küçülebileceğini ergonomi sınırı belirliyor. İnsanın elinde tutabileceği, rahatça kullanabileceği asgari form, bu sınırı ifade ediyor. Şimdilerdeyse mobil üreticileri arasında ergonomiye farklı bir boyut getiren yeni bir rekabet kızışmaya başlıyor: Bükülebilir telefonlar. Güney Koreli Samsung ve LG sahip oldukları patentlerle yeni rekabetin baş aktörleri olurken, Huawei ve Lenovo gibi markalar da tasarım fikirleriyle öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Telefon-tablet ayrımı kalkacak mı?

Katlanabilir ekranlar klasik ekranların yerini alacak düzeye geldiklerinde bilgiye ulaşma biçimimizi değiştirecekler. İlk etapta onları melez mobil cihazlarda göreceğiz. LG’nin geçtiğimiz haftalarda tanıttığı katlanabilir ekranlı mobil tasarımı, zamanla tablet ve telefon arasındaki ayrımın ortadan kalkabileceğini gösteriyor. Katlanabilir akıllı cihaz tasarımlarındaki ana fikir çoğunlukla aynı. Sırt tarafında bir kamera ve ikinci bir ekran olan standart bir tablet düşünün. Kitap gibi ikiye katlandığında akıllı telefona dönüşüyor. Kamera telefonun arkasında kalırken, ön yüzündeki nispeten daha basit ikincil ekran telefonun ön ekranı görevini görüyor.

Bükülebilir ekranlarda çoğunlukla OLED teknolojisi kullanılıyor. Ekranın katlanabilmesi için ön yüzeyinin cam yerine özel bir plastikten yapılması gerekiyor. Organik bileşenlerle ışığı ileten ve LCD gibi arka aydınlatmaya ihtiyaç duymayan OLED’ler, bükülebilir ekranlar için tek seçenek. Likit kristal (LCD) ekranlar çift cam katmanı kullandığı için kolay kolay bükülemiyor. Bükülebilir ekranlar ergonomik kolaylığın yanı sıra bir takım handikapları da beraberinde getiriyorlar. Bunların başında görüntü kalitesi geliyor. Esnek olduğu için plastikten üretilen bu ekranlar camın sağladığı berraklığı henüz yansıtamıyor. Ancak uzmanlar teknoloji gelişip ucuzladıkça bu sorunun ortadan kalkacağını belirtiyor. Bununla birlikte malzeme dolayısıyla daha hafifler. Cam gibi kırılmayacakları için düşmelere karşı daha dayanıklı olacaklar. Tabii ki bir telefonu bükmek için ekranını eğmek yetmiyor, pilini ve içindeki devreleri de bükülebilir tasarlamak gerekiyor. Dolayısıyla mobil cihazlar şimdilik pili ve devreleri dik tutan sabit bir omurganın etrafında bükülebiliyorlar. Kitap gibi katlanan tablet telefon fikri işte bu nedenle en elverişli tasarım olarak öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Moda ürünlerine de ilham verecek

Eğilip bükülebilen ekranlar yıllardır teknoloji dünyasının gündeminde. Nihayet son tüketici ürünü olarak bu yılın sonlarında ortaya çıkmaya başlayacaklar. Açıldığında tablete dönüşen akıllı telefonlar iki mobil cihazı birleştiren cazip tasarımlar olarak sunulacak. Bükülebilir ekranlar dikdörtgen dışında çeşitli formlarda üretilebiliyor, dolayısıyla kıyafet tasarımlarından aksesuarlara kadar pek çok moda ürününe de ilham verecekler. Otomobillerin ön panelini baştan sona kaplayan ekranlardan kolu saran bileklik ekranlara, rulo yapılan dijital haritalardan yeni yayın mecralarına kadar binbir olasılığa imkan tanıyacaklar.

Yazarlar