Cumartesi “Müzikle uğraşan babam ama sesimi annemden almışım”

“Müzikle uğraşan babam ama sesimi annemden almışım”

19.09.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

MTV Avrupa Müzik Ödülleri’nde ülkemizi temsil etmeye aday isimlerden Atiye: “Ailemde herkesin sesi güzeldir, özellikle annemin. Ben de sesimi ondan almışım. Babam Antakyalı, oralarda herkes iyi darbuka çalar”

“Müzikle uğraşan babam ama sesimi annemden almışım”

2009 MTV Avrupa Müzik Ödülleri 5 Kasım’da Berlin’de düzenlenecek bir törenle sahiplerini bulacak. Geçen sene Emre Aydın ile birinciliği kazandığımız yarışma için bu sene öne sürülen isimler Atiye Deniz, Kenan Doğulu, Manga, Bedük ve Nil Karaibrahimgil. Adaylar arasından değişik aksanı ve farklı müzik tarzıyla sıyrılan Atiye Deniz ise yarışmaya Hadise’nin Eurovision çalışmalarını yürüten eski menajeri Süheyl Atay ile hazırlanıyor. Atiye ile müziğe başlama hikayesini, hayallerini ve MTV heyecanını konuştuk.

Haberin Devamı

İlk albümünü 17 yaşında çıkarmışsınız. Şimdi de 20 yaşındasınız ve MTV Avrupa Müzik ödüllerinde ülkemizi temsil etmeye adaysınız....
Biraz erken başlamışım değil mi? Genç yaşta albüm çıkarmış olmak bence çok avantajlı. Müziğimi geliştirmek, hatalarımı fark edip düzeltmek için çok fazla zamanım var. Kendimi bildim bileli bir gün bunu başaracağımı biliyordum. Yeterince bekledim, şimdi hayallerimi yaşıyorum.

Örnek aldığınız bir isim var mıydı?
Örnek aldığım isim Michael Jackson. O benim idolümdü çünkü çok yenilikçi biriydi. Moonwalk hareketini keşfedip dans dünyasında unutulmazlar arasına girdi. Çocukken kendi bestelerimi söyleyip sahnede onun gibi şovlar yapmayı hayal ederdim.

İlk bestenizi kaç yaşında yaptınız?
6 yaşından 10 yaşına kadar piyano dersleri aldım. Hocam bana klasik parçaları öğretiyor ve ödev veriyordu. Kuralları sevmeyen bir yapım var, bu yüzden de ödev yaparken sıkılıp melodiler uyduruyordum. Sanırım ilk bestemi yaptığımda 6-7 yaşlarında falandım. İlk sözlerimi de 16 yaşında yazdım.

Babanızın amatör olarak darbuka çaldığını biliyoruz. Ailenizde sizden başka profesyonel müzisyen var mı?
Yok ama ailemdeki herkesin sesi çok güzel. Babam Antakyalı. Zaten orada herkesin çok iyi darbuka çaldığı söylenir. Annemin sesi de çok güzel. Babam “Müzik sana benden geçti” dese de sesimi annemden almışım.

Çocukluğunuzda birçok ülkede yaşamışsınız. Adaptasyon sorunu yaşadığınız oldu mu?
Babamın işleri nedeniyle bir sürü ülkede yaşamak zorunda kaldım. Küçükken biraz zorlanıyordum. Mesela 8 yaşındayken pat diye Amerika’ya gittik. İngilizce bilmeden okula yazıldım. Dil öğrenmem, arkadaş edinmem epey zaman aldı. Ancak şimdi geriye dönüp baktığımda bu durumun bana çok şey kattığını düşünüyorum. İngilizce, Fransızca, Almanca, Arapça biliyorum, farklı kültürlerden birçok öğe barındırıyorum ve adaptasyon becerim çok yüksek.

Yazdığınız sözler İngilizce. Beste yaparken de İngilizce mi düşünüyorsunuz?
İngilizce kendimi daha rahat ifade ediyorum ama zamanla aynı şeyi Türkçede de yapabileceğimden eminim. Ayrıca sahnede ne yaparsam yapayım, hangi dilde şarkı söylersem söyleyeyim Türklüğümün hissedildiğini düşünüyorum. Ritimlerde, sahne dekorunda ya da dans figürlerimde Türkiye’ye ait bir şeyler olmasına dikkat ediyorum.

MTV Avrupa Müzik Ödülleri’ne aday oldunuz. Oylama devam ediyor, sizce sonuç ne olacak?
Kesin bir şey söylemek pek mümkün değil. Beraber aday olduğum sanatçılar büyük isimler. Onlarla birlikte anılıyor olmak sevindirici. Bu yarışmaya gitmesem bile amacım ileride Türkiye’yi dünya çapında temsil edebilmek. Gerekli her şeye sahibim.

Bu yarışta kendinize ne kadar şans veriyorsunuz?
Kendime güveniyorum. Sesimin, şarkılarımın, dansımın kısacası sahnedeki Atiye’nin dünya standartlarında olduğunu düşünüyorum. Bunu fark edenler oy vereceklerdir.

“Sahnede bambaşka birine dönüşüyorum”
“Muamma”nın klibindeki kıyafetleriniz fazlasıyla seksi. Özel hayatınızda da nasıl giyinmeyi tercih ediyorsunuz?
Sahnede şarkı söylerken ve dans ederken bambaşka birine dönüşüyorum. İçimdeki enerji dışarıya çıkıyor. Sanırım seksi bulunan şey de bu. Günlük hayatımda fazla abiye giyinmiyorum ama topuklu ayakkabılara karşı zaafım var. İmajınızı bir anda değiştiriveriyorlar. Mesela bol bir kot ve tişört altına topuklu bir çizme giyerseniz bir anda seksi olursunuz.


“Teoman abim sayılır, Hadise’yle farklı kulvarlardayız”
Albümdeki Teoman’la düet yapmışsınız. Arkadaşınız mı?
Teoman abim sayılır. Ortak arkadaşlarımız vasıtasıyla tanıştık. “Kal”da düet yapmayı önerdiğimde de beni kırmadı. Beraber stüdyoya girdik ve ortaya süper bir parça çıktı. Klibini de yakında çekeceğiz, inşallah Teoman’la birlikte oynayacağız.

Sık sık Hadise ile kıyaslanıyorsunuz...
Farklı ülkelerde büyümüş olmamızdan ötürü benzetiliyoruz. Bu kıyaslamadan memnun değilim. Üreten her insana saygım var ama kendisiyle farklı kulvarlarda olduğumuzu düşünüyorum.


“Etrafımızı ördeğe benzeyen kadınlar sardı”
Şu an yaşım genç diye cildime özel bir bakım uygulamıyorum. Estetiğe çok karşıyım. Bence bir insan ancak sosyal hayatı etkileniyorsa ya da psikolojisi bozuluyorsa estetik yaptırmalı. Etrafımızı birbirine benzeyen estetikli kadınlar sardı hepsi de ördeğe benziyor.

Yazarlar