Cumartesi Nişantaşı’nda özel tasarım yılbaşı ağaçları

Nişantaşı’nda özel tasarım yılbaşı ağaçları

21.12.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Nişantaşı’nda özel tasarım yılbaşı ağaçları

Nişantaşı’nda özel tasarım yılbaşı ağaçları



Nişantaşı’nda özel tasarım yılbaşı ağaçları


stanbul’un sanat merkezi haline dönüşen Nişantaşı’nda, "Yaya Sergisi"nden sonra yeni bir etkinliğe daha imza atıldı: Değişik mesleklerden 39 kişi Şişli Belediyesi’nin yeni yıl etkinlikleri çerçevesinde kendi yılbaşı ağaçlarını tasarlayarak semtin çeşitli yerlerine yerleştirdi. Kimi ağaçlara elbise giydirdi, kimi ağacı heykel olarak düşündü, kimi de yılbaşı eğlencedir diye disko topu yaptı, içki şişelerinden ağaç oluşturdu. Nişantaşı’ndaki faaliyetler bununla da bitmiyor. Bugün saat 11.00’le 16.00 arasında Milli Reasürans Çarşısı’nda çeşitli derneklerin ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla bir etkinlik düzenlenecek. Bunun dışında da yılbaşı gecesi Abdi İpekçi Caddesi trafiğe kapatılarak burada yeni yıl kutlamaları yapılacak.

"Noel ağacı bütün dinleri çağrıştırır"
Ben bir ağaç tasarımı yerine heykel yapmayı tercih ettim. Benim ağacım metalden yapıldı ve üzeri gümüş boyalı. Ortasına da dünyayı temsil eden aynalı bir küre koyduk. Aynalı küreden yansıyan ışıklar da sevgiyi temsil ediyor. Ben tasarımlarımda Osmanlı, Fransız ve Doğu’yu birleştirmeyi seviyorum. Bence Noel ağacı zaten bütün dinleri çağrıştıran bir şeydir. Diğer tasarımcılar arasında DBR grubunun ağacını çok beğendim. Hakan Yıldırım ve Ali Cem Köroğlu’nun ağacı konsept olarak çok hoştu.

"Benimki bir gelin ağacı"
Teklif gelince ilk başta laf olsun diye kabul ettim. Sonra gerçekten son dakikaya kaldı. Bir günde çizdim, iki saatte de bitirdim. Ağacım Bil’s’in önünde olacağı için mağaza konseptiyle ortak bir şey olsun istedim. Bu temiz bir dilek ağacı. Gelin ağacı gibi. Beyaz onu, aynalar da insanın gerçek halini anlatıyor. Bunun yanında hayata dair her şeyi aynalardan görebiliriz.

Nişantaşı’nda özel tasarım yılbaşı ağaçları
"Biz kafeyle uysun diye disko topu yaptık"
Biz bir eğlence mekanı olduğumuz için neşeli bir ağaç olsun istedik. Kullandığımız aynalar da buzu çağrıştırıyor zaten. Bizim ağacımız bir disko topu gibi. Ağacı 10 günde bitirdik. Esasında kocaman buzdan bir ağaç yapmak istedim, içini de çikolata ve şekerle dolduracaktım. Sonra da 31 Aralık akşamı eritip, şekerleri çocuklara dağıtacaktım. Ama olmadı. Bu organizasyonda en çok Ali Cem Köroğlu’nun ağacını beğendim.

"Yeni yılda her şey şeffaf olsun diye transparan kullandım"
Benim tasarladığım ağaç dar gelirliler için kıyafet tasarımı önerisiydi. Bu elbiselerde kırmızı transparan yağmurluk kumaşı kullandım. Onları da kurdelelerle süsledim. İçi dışı görünen bir malzeme olduğu için biraz da iyi niyet taşıyor. Transparan kullandım çünkü yılbaşında her şeyin daha şeffaf olması gerekiyor bence. Yeni yılın coşku ve ümidini yansıtmak için de kırmızıyı tercih ettim. En çok Benetton’un önündeki cam şişelerden ağacı, Hakan Yıldırım’ın tasarımını, Aziz ve Derin Sarıyer’in yaptığı fırıldakları beğendim.

"İçki şişelerinin anlamı büyük"
Doğaya zarar verdiği için yılbaşında gerçek ağaçların kullanılmasını doğru bulmuyoruz. Ailenin bir arada olduğu, kutlamaların yapıldığı bu özel günde içki şişelerinin anlamı büyük. Bir kutlamada şişe sayısının çok olması eğlencenin ve mutluluğun da çok olması anlamına geliyor.

"Ağacıma her gün kağıt asıyorum"
Ben ağacı tasarlarken istedim ki, insanlar da buna katılsın. Kullandığım malzemeler toplu iğne, mıknatıs gibi şeyler; zaten her gün atölyemde dokunduğum eşyalar. Önü bu malzemelerden oluşuyor, arkasında da isteyen herkes dileklerini yazıyor. Her gün gidip kağıt asıyorum. Artık insanlar da kağıt getirmeye başlamış. Serbest kürsü gibi oldu. O kadar keyifli notlar var ki, onları kaybetmek istemiyorum. Atölyemin duvarına da böyle bir şey yapacağım. Tasarım olarak Benetton’un şişe ağacını çok beğendim.

"Ben olsam kuşların yaşadığı canlı bir ağaç tasarlardım"
Nişantaşı’nı normal çam ağaçları yerine tasarımcıların özel çalışmalarıyla süslemek daha şık ve anlamlı olur diye düşündük. Yılbaşında Şişli renklenirken bu işe biraz da sanatsal boyut katılmasını istedik. Benim için bütün tasarımcıların eserleri birbirinden güzel, aralarında ayrım yapamıyorum. Eğer ben bir yılbaşı ağacı tasarlasaydım üzerine kar yağmış, serçelerin yuva yaptığı yaşayan bir ağaç tasarlardım.