Cumartesi Okuyun, izleyin, dinleyin aşka gelin

Okuyun, izleyin, dinleyin aşka gelin

14.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sevgililer Günü’nde dinlenecek şarkılar, izlenecek filmler ve başvurulacak kitaplar...

Okuyun, izleyin, dinleyin aşka gelin

Romantikler için 10 film / Nil Kural nil.kural@milliyet.com.tr

Haberin Devamı

1- “The Shop Around the Corner” (1940): Ernst Lubitsch’in bu klasik filmi, aynı dükkanda çalışan ve birbirlerine katlanamayan iki kişinin mektuplar üzerinden gelişen aşkı üzerine. Lubitsch’in her filminde kurduğu benzersiz atmosferi, zekice diyaloglarıyla bu filme âşık olmamak imkansız.
2- “Sensiz Olmaz / High Fidelity” (2000): Bağlanma sorunları yaşayan plak dükkanı sahibi Rob’un (John Cusack) eski ilişkilerine dönüp baktığı film, ilişkiler üzerine çekilmiş en popüler yapımlardan biri olmayı sürdürüyor ve sürdürecek. Nick Hornby’nin romanından bu sevilen filmi uyarlayan yönetmen ise tecrübeli sinemacı Stephen Frears.
3- “Mutlu Beraberlik / Chun gwong cha sit” (1997): Wong Kar Wai’nin en parlak döneminde çektiği filmlerden biri olan “Mutlu Beraberlik”, Hong Kong’dan Arjantin’e giden eşcinsel bir çiftin ilişkilerinin parçalanması üzerine kalp kırıcı, dokunaklı bir başyapıt.
4- “Annie Hall” (1997): Woody Allen’ın en özel filmlerinden biri olan “Annie Hall”, çift için mutlu sonla bitmese de bir ilişkiyi başından sonuna yaratıcı ve esprili bir üslupla takip ediyor.
5- “Kısa Tesadüfler / Brief Encounter” (1945): Bir garda tanışan iki insanın kısa süreli aşkı üzerine bir klasik. David Lean, aşkı minimalist ama akıldan çıkmayacak bir güçle anlatıyor.
6- “Gün Doğmadan / Before Sunrise” (1995): Yine trende tanışan bir çift ve geçirilen kısa bir süre söz konusu. Ancak bu “kısa tesadüf” Lean’in filmi gibi hüzünlü değil. Zira Richard Linklater’ın diyalog ve akıcılıktaki ustalığı, Ethan Hawke ve Julie Delpy’nin uyumuyla romantik ve eğlenceli bir film var karşımızda. Sadece “Gün Doğmadan” değil, devam filmleri “Gün Batmadan”, “Geceyarısından Önce” de tavsiye edilir.
7- “Moonrise Kingdom” (2012): Wes Anderson’ın bu harika filmin merkezinde masumiyetin öne çıktığı bir çocukluk aşkı var. Anderson’ın bunu çevrelediği oyuncaklı ve stil sahibi dünya da cabası.
8- “Aşk ve Gurur / Pride and Prejudice” (2005): Jane Austen’ın Darcy adlı centilmene âşık eden ünlü aşk romanı, Joe Wright’ın yönetiminde dört dörtlük bir uyarlamaya kavuşmuştu.
9- “Tiffany’de Kahvaltı / Breakfast at Tiffany’s” (1961): Audrey Hepburn’ün ikonlaşmış pek çok sahnesine ve repliğine sahip film, aşk hikayesiyle de öne çıkıyordu elbette.
10- “The Love Parade” (1929): Bir Ernst Lubitsch filmi daha. Bir prensesle evlenen ve yapacak iş bulamayan bir diplomatı konu alan bu müzikal, iç ısıtıyor ve eğlenceli. Ayrıca ilişkilerdeki kadın-erkek rollerini sorgulamak için yaratılmış.

Haberin Devamı

SEVGİLİLERE DAİR 10 ŞARKI / MEHMET TEZ mehmet.tez@milliyet.com.tr

1-“I Say a Little Prayer” Aretha Franklin: Gelmiş geçmiş en güzel aşk şarkısı. Seven insanın çaresizliği ancak bu kadar iyi anlatılır. Sözleri Hal David’e, müziği Burt Bacharach’a ait şarkı 1966’da Dionne Warwick için bestelenmişti. Aretha Franklin yorumunu daha çok severim.
2- “Rock With You” Michael Jackson: İnsanın sevdiceğine gece boyu coşmakla ilgili şarkı yazması, gece vakti duygusallaşmalara girişmesi kolay da “Senle gündüz dans etmek istiyorum” diyorsanız işte onlar çok değişik kafalar.
3- “Thinking of You”-Sister Sledge: “Sensiz yaşamanın anlamı yok” şeklinde klasiklerle yürüyeceksek bundan âlâ şarkı düşünemiyorum.
4- “Beni Kategorize Etme” Bülent Ortaçgil: Ortaçgil’in bütün sevgililerden bütün sevgililere okunası şahane sözleri... Sevgili olmakla bitmez, bir de bunun devamı var. İşte o kısmına dair şahane gözlemler...
5- “I Just Called To Say I Love You”-Stevie Wonder: Çala çala aşınmış olsa da sözleri güzeliğini korur. Sıradan bir gün, önemli bir şey yok, sadece seni seviyorum demek için aradım...
6- “Trying Your Luck” The Strokes: “Seninle hiçbir yerde olmaktansa en azından şu an kendimleyim” diyor Julian Casablancas, güzel diyor. Tabii akıl fikir kalmış oralarda, şarkı da onu anlatmakta.
7- “Heroes”-David Bowie: “Ben kral, sen kraliçe. Bir günlüğüne kahraman olur hepsini yeneriz...” David Bowie ve Brian Eno imzalı şarkı 1977 tarihli, aynı adlı albümde.
8- “Trouble”-Metronomy: Metronomy’nin “The English Riviera” albümündeki tek güzel aşk şarkısı bu değil. Ama tartışmalı, kavgalı sevgili ortamlarını sessiz sakin anlatması bakımından güzel. “Kavgalar ilişkilerin tuzu biberi” klişesi var ya. İşte anafikir o.
9- “Pişmaniye”-Kalben: “Ben seni evcilleştirmek için sevmedim ki” diyen Kalben’e saygılarımızı sunmamız lazım.
10 “I Wanna Be Yours”- Arctic Monkeys: “Elektrik süpürgesi olup tozunda nefes almak istiyorum, yeter ki senin olayım” şeklinde bir romantik yaklaşıma sahip bir şarkımız.

Haberin Devamı

Sayfa sayfa aşk / Güliz Arslan guliz.arslan@milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Yalnız geçireceklere:

Haberin Devamı

1- “Kemal-Hadi Gel, Bi Kahve İçelim...” Gül Sunal: Gül Sunal eşi Kemal Sunal’ı anlattığı kitabının adı için “Ayrılıkların son bulması dileğiydi bu söz” diyor. Doğan Kitap’tan kasımda çıkan kitabı okuduktan
sonra belki siz de birini arayıp “Hadi gel, bir kahve içelim” dersiniz.

2- “Sonsuzluğa Yolculuk-Stephan’la Hayatım” Jane Hawking: Aşkını kaleme alan bir başka kadın, Jane Hawking. Ünlü bilim insanı Stephan Hawking’i anlattığı kitabı geçen yıl Doğan Kitap’tan çıkmıştı. Yakında aynı konuda bir de film vizyona girecek.

3- “Prens Prensesi Sevmedi”-Filiz Aygündüz: Milliyet Sanat’ın Genel Yayın Yönetmeni ve Milliyet kültür sanat servisi müdürü Filiz Aygündüz geçen hafta Doğan Kitap’tan çıkan yeni romanında kendisini mutlu etmeyen bir aşka hapsetmiş Deniz’in hikayesi üzerinden günümüz ilişkilerini masaya yatırıyor.

4-“Masumiyet Müzesi” Orhan Pamuk: Herkes boza eşliğinde “Kafamda bir Tuhaflık” okumaya daldı ama Pamuk’un saplantı sınırlarında dolaşan bir aşkı anlattığı “Masumiyet Müzesi”ni hatırlamakta fayda var. Son baskısı Yapı Kredi Yayınları’ndan yazarın “aşk ve müze üzerine” sonsözüyle çıktı.

5-“Kürk Mantolu Madonna”-Sabahattin Ali: Bu kitabın olmadığı bir Sevgililer Günü kitap listesi olamazdı. 1943’te yayımlanan bu roman hâlâ kitapçıların Çok Satanlar raflarının demirbaşlarından. Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan kitap aşk üzerine yazılmış en etkileyici eserlerden.

Sevgilisiyle geçireceklere:

1- “Aşkın Cep Defteri” Murathan Mungan: Murathan Mungan’ın 2012’de Metis Yayıncılık’tan çıkan bu kitabında şiir, öykü ve aforizmalar yer alıyor. Rastgele bir sayfa açıp sevgiliye okumak 14 Şubat’ı olabildiğince romantik kılacaktır.

2-“Leylim Leylim-Ahmed Arif’ten Leylâ Erbil’e Mektuplar”-Ahmed Arif: Yazarların mektupları okumayı onların mahremine girmek gibi görüp rahatsız olanlardan değilseniz bu kitabı kaçırmayın. Türkiye İş Bankası Yayınları’ndan 2013’te çıkan kitabı okuduktan sonra belki siz de bir mektup yazarsınız.

3- “Grinin 50 Tonu” E.L. James: Geçen yıl Pegasus Yayınları’ndan çıkan kitap ortalığı kasıp kavurmuştu. Şehveti konu alan kitabın aynı isimli filmi de dün vizyona girdi. Başrollarde Jamie Dorman ve Dakota Johnson var.

4- “Öpüşmenin Bilimi-Dudaklarımız Bize Ne Anlatır?”- Sheril Kirsenbaum: Geçen ay Alfa Yayınları’ndan çıkan kitap iyi bir Sevgililer Günü hediyesi olabilir. Teşekkürü ateşli bir öpücük olarak almanız olası...

5- “Afrodizyak Yemekler-44 Tabak Aşk”-Elif Edes Tapan: 2011’de Alfa Yayınları’ndan çıkan kitaptaki tarifleri sevgiliyle birlikte hazırlamak alternatif bir Sevgililer Günü planı olabilir. n