Cumartesi Orta sınıf tartışmaya açılıyor

Orta sınıf tartışmaya açılıyor

16.10.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Altın Portakal’da En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu ödülüne adını yazdıran “Çoğunluk”un orta sınıfla derdi var

Orta sınıf tartışmaya açılıyor

Venedik Film Festivali’nden yönetmeni Seren Yüce’ye, en iyi ilk film anlamındaki Geleceğin Aslanı ödülünü getiren “Çoğunluk”, orta sınıf “Türk” kimliğiyle ve davranış şekilleriyle derdi olan bir film.
Yüce daha önce “Takva”da Özer Kızıltan’ın, “Pandora’nın Kutusu”nda Yeşim Ustaoğlu’nun
ve “Yaşamın Kıyısında”da
Fatih Akın’ın yönetmen asistanlığını üstlenmişti.
Mertkan, Açıköğretim’de okuyan, müteahhit olan babasına işlerinde gönülsüzce yardım eden, en büyük zevklerinden biri arkadaşlarıyla birlikte arabayla gezmek olan bir çocuk. Ve filmin ana karakteri. Herhangi bir konuya pek ilgi duymayan Mertkan’ın muhtemelen ilk kez bir kız arkadaşı oluyor: Gül. Mertkan’ın yaşadığı Bahçelievler’de bir büfede çalışan, Kuştepe’de yaşayan Gül’le Mertkan’ın babası karşılaşıyor ve babanın kızın nereli olduğuna dair soruları başlıyor. Babanın Vanlı cevabını alması, Gül’ün etnik kimliğinin Kürt olduğundan emin olması için yeterli oluyor. Dolayısıyla da Mertkan’a “Bu kızla ilişkini kes” ihtarı geliyor. Filmde orta sınıfın ayrımcılığına maruz kalan tek karakter Gül değil. Mertkan’ın suçlu olduğu bir kazada arabası dağılan bir taksici (Erkan Can) de, bu kez babanın sınıf ayrımcılığının kurbanı oluyor.

Senaryo boşluksuz ve çarpıcı
“Çoğunluk”un gösterildiği yerlerde dikkat çekmesinde, Venedik’ten ödülle dönmesinde şaşıracak bir durum yok. “Maruf”, “Gemide”, “Takva” ve “Dar Alanda Kısa Paslaşmalar”ın da aralarında olduğu filmlerde imzası bulunan Yeni Sinemacılar ekibinin de yeni filmi olan “Çoğunluk”un senaryosunda, yönetmen Seren Yüce’nin orta sınıfa dair keskin gözlem yeteneği öne çıkıyor. Bu başarı, filmin senaryosunu boşluksuz ve çarpıcı bir hale getiriyor. Filmde izleyiciye çok tanıdık gelecek pek çok sahne ve diyalog var.
Adı üzerinde “Çoğunluk”, bir tek Mertkan karakterini bağlayan, onun yaşadığı özel bir durumu anlatan bir hikaye değil. Ayrımcılığın yaşamın gündelik detaylarından sızması filmin, toplumun bir kesimi için tıkır tıkır işleyen bir hale getiriyor. Toplumsal taşlamalı senaryoya, gerçekçi yönetmenlik seçimleri, sorunsuz çalışan bir ritim ve özellikle Bartu Küçükçağlayan’ın güçlü performansı da ekleniyor. “Çoğunluk”, orta sınıfa dair bugüne kadar söylenmemiş birçok çok önemli laf eden, bunları sağlam tespitlerle destekleyen bir film...


Güçlü oyuncu kadrolu aksiyon
Red”, aynı adlı Warren Ellis ve Cully Hamner imzalı çizgi romanın sinema uyarlaması... Filmin yönetmeni ise Alman filmi “Tattoo” ile dünya çapında dikkat çektikten sonra Hollywood’a geçen ve burada “Flightplan” ve “Time Traveler’s Wife”ı yapan Robert Schwentke... Bruce Willis, Morgan Freeman, John Malkovich ve Helen Mirren’ın da aralarında olduğu güçlü bir oyuncu kadrosuna sahip filmde, emekli bir CIA ajanı olan Frank Moses (Willis) ön planda. Bir gün bir suikastçı Moses’ı öldürmeye çalışınca, Moses eski çalışma arkadaşlarından yardım istiyor.
Aksiyon türündeki filme yurtdışından gelen ilk
tepkilerin olumlu olduğunu belirtelim.


Kösem Sultan beyazperdede
Bu sezon vizyona girecek tarihi karakterlere odaklanan filmlerden biri olan “Mahpeyker: Kösem Sultan”da, ileride Maypeyker olarak anılacak olan Emine, çocuk yaşta İstanbul’a gelip, bir ailenin yanına evlatlık olarak veriliyor. Topkapı Sarayı’na sürüklenen ve Sultan I. Ahmed’le karşılaşan Emine, saray içi muhalefete rağmen I. Ahmed’le evleniyor ve Ahmed’in taktığı Mahpeyker adını alıyor. Ardından saray içerisinde yükselişi başlıyor ve Osmanlı İmparatorluğu’nun en ünlü kişiliklerinden birisine dönüşüyor.
Topkapı Sarayı, Haseki Külliyesi, Yeni Camii Hünkar Mahfili ve Sultanahmet Camii gibi gerçek mekanlarda da çekilen filmde, Kösem Sultan’ı Selda Alkor ve dikkat çeken genç oyunculardan Damla Sönmez canlandırıyor. Oyuncu kadrosunda ayrıca Gökhan Mumcu, Selda Özer, Ayten Soykök ve Suavi Eren’in aralarında olduğu isimler bulunuyor. Filmin senaryosu Avni Özgürel’e ait, filmin yönetmeni “Sultan Avrupa’da”dan hatırlanabilecek Tarkan Özel... Film, bütçesi ve ele aldığı konu itibariyle iddialı bir yapım.


Küresel ısınma mesajı
Belçika yapımı animasyon “Sammy’nin Maceraları / Sammy’s Adventures:
The Secret Passage”da, deniz kaplumbağası Sammy, Shelly adlı diğer bir kaplumbağa ile tanışıyor. Ama kısa sürede
onu kaybediyor. Uzun bir yolculuk yapıp, onu tekrar bulmaya çalışıyor.
Ben Stassen’in yönettiği animasyonun seslendirme kadrosunda Isabelle Fuhrman, Melanie Griffith ve Yuri Lowenthal’ın da olduğu isimler bulunuyor. Animasyon, küresel ısınmayla ilgili mesajlara da yer veriyor.

Münih’te geçen bir öykü
Almanya’da yaşayan kısa film kökenli bir yönetmen olan Su Turhan’ın ilk uzun metrajlı filmi olan “Ayla: Tek Beden İki Hayat”ta, Pegah Ferydoni, Mehdi Moinzadeh ve Timur Işık rol alıyor. Filme adını veren Ayla, Münih’te yaşıyor. Gündüzleri bir çocuk yuvasında çalışıyor, geceleri ise bir gece kulübünde vestiyerde duruyor. Ayhan adında bir fotoğrafçıya âşık oluyor. Ama Ayhan’ın yuvadaki bir çocuğun ailesinden olduğu ortaya çıkıyor.