Cumartesi Resmin öncü kadınları

Resmin öncü kadınları

21.09.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Resmin öncü kadınları

Resmin öncü kadınları



İş Bankası koleksiyonundan derlenen Türk Resminin Öncü Kadınları seçkisi, Belkıs Mustafa, Güzin Duran, Nazlı Ecevit, Fahrunnissa Zeid gibi ilk kadın ressamlarımızdan günümüze, resim tarihimizde yer edinmiş 12 kadın ressamın yapıtlarını sanatseverlerle buluşturuyor.

İlk kuşaktan günümüze kadın ressamlar
Türkiye İş Bankası 24-29 Eylül arasında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek "Art İstanbul Uluslararası Çağdaş Sanat Buluşması’na koleksiyonundaki kadın ressamların yapıtlarından oluşan bir seçkiyle katılıyor: Türk Resminin Öncü Kadınları. Burada 1914 yılında kız öğrenciler için kurulan İnas Sanayi-i Nefise Mektebi’nden (Güzel Sanatlar Fakültesi) Cumhuriyet dönemi kadın ressamlarımıza kadar uzanan bir içerik var. Seçkide ayrıca Naciye İzbul, Leyla Gamsız, Şükriye Dikmen, Maide Erel, Naile Akıncı gibi isimler de Cumhuriyet dönemini temsil ediyor.

Nazlı Ecevit’in resimlerinde İstanbul özlemi var
Türk resim tarihindeki özgün kimlikleri göz önüne alınarak belirlenen Türk Resminin Öncü Kadınları’nda 12 kadın ressamdan 26 yapıt görülebilir. Cumhuriyet dönemi ressamlardan Naile Akıncı "Boğaz’dan Görüntü" ve "Marmara Adası", Maide Arel "Mevleviler" ve "Hüzünlü Kadın", Eren Eyüboğlu "Bursa Kapalıçarşı Ağzı", "Ana", "Pazar- Alışveriş" ve "Peyzaj", Naciye İzbul "Ankara Kalesi" ve "Natürmort", Melahat Üren "İkili Figür" ve "Bursa Kebapçıları" başlıklı yapıtlarıyla Türk Resminin Öncü Kadınları seçkisinde yer alıyor.
Başbakan Bülent Ecevit’in annesi Nazlı Ecevit (1900-1985) de seçkide yer alıyor. Meşrutiyet döneminin aydın ailelerinden birine mensup olan ve iyi bir eğitim alan Ecevit, resimlerinde İstanbul özlemini yansıtıyor.


























Yazarlar