Cumartesi Sağlıklı oyuncaklar örüyor

Sağlıklı oyuncaklar örüyor

22.08.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Çocuğu doğduktan sonra “sağlıklı oyuncak” arayışına giren Dilek Yavuz, kendini bir anda oyuncak örme sanatı olan amiguruminin içinde buluvermiş. Başta sadece kendi kızı için oyuncak ören Yavuz, şu an gelen siparişlere yetişemiyor

Sağlıklı oyuncaklar örüyor

Dilek Yavuz (30) özel bir okulda kütüphane öğretmeni. 2 yaşında İnci adında bir kızı var. Piyasada CE kalite belgesine sahip oyuncakların bile sahte olabileceğini gördüğü için kızı doğduktan sonra oyuncakları kendi üretmeye karar vermiş. Ancak şu an sadece kızına değil, çevresindeki pek çok kişiye sağlıklı oyuncaklar üretiyor, hatta bunları kurduğu internet sitesi üzerinden satıyor da. Ne mi yapıyor? Amigurumi sanatı. Japonların oyuncak örme sanatı olan amigurumi sayesinde çocuklar boyası akmayan, kırılmayan, kesmeyen, batmayan, parçaları çıkarılıp yutulmayan, rengarenk, yumuşacık kurbağa, tavşan, kaplumbağa, civciv, zürafa, maymun, ayıcık ve uçak gibi oyuncaklarla oynuyorlar.

Haberin Devamı

Amigurumi sanatını nasıl keşfettiniz?
Kızım doğduktan sonra sağlıklı oyuncaklar peşine düştüm. Piyasadaki pek çok oyuncak kaçak. Sahte oyuncakların boyaları çocuğu zehirleyebiliyor ya da çıngırakların üzerinde “0-3 yaş çocuklar için uygun değil” yazıyor. Peki bu çıngırakla kim oynayacak? Bütün bunları araştırırken Japonların oyuncak örme sanatı olan amigurumiyi keşfettim. 1,5 yıl önce örmeye başladım. Görenler çok beğendi, sipariş vermeye başladı. Oyuncakları hediye ede ede satış durumuna geldi bir süre sonra.

Ne tür malzemeler kullanıyorsunuz?
Oyuncakların içine elyaf koyuyorum. Elyafın en önemli özelliği bakteri oluşturmaması. Ardından ağız ve burun gibi ayrıntıları işliyorum; bunlar güvenlik kilitli. Takıldıktan sonra asla çıkmıyorlar. Çıkması için oyuncağın parçalanması gerekiyor. Bunları Amerika, Kanada ve Almanya’dan getirtiyorum.

Bu sanatı nasıl öğrendiniz?
Japon sitelerini gezdim. Bu internet sitelerinde tarif edilen oyuncakları örebilmek için önce Japonca cümleleri, internetteki çeviri siteleri yardımıyla tercüme ettim ve anladım. Böylece oyuncak örmeyi öğrendim.

İlk ördüğünüz oyuncaklar neydi?
Kaplumbağa, civciv ve çıngırak. Çıngırağın içine de leblebi tanesi koymuştum.

Çocuğunuz bu oyuncakları beğeniyor mu?

Çok seviyor. Canlı renkler kullanıyorum. Yumuşak olması küçük çocuklar için daha uygun. Onlara zarar vermiyor. Bu oyuncaklar özellikle 0-3 yaş çocuklar için çok uygun.

“En çok tavşan, çıngırak ve uçak satılıyor”

Sitenizde tarifler de var...
Evet. İnsanlar öğrenip çocuklarına oyuncak örebilirler. Videolarla da gösteriyorum nasıl örüldüğünü. www.hayalarkadaslarim.blogspot.com adlı sitemde oyuncaklarımı tanıtıyorum. www.pasaj.com sitesinden de satış yapyorum. Fiyatlar 5-35 TL arasında.

En çok hangi oyuncaklar satılıyor?
Özellikle tavşan, çıngırak ve uçak çok ilgi görüyor. Her gün en az bir oyuncak satılıyor. Renk olarak da kırmızı çok seviliyor. Hastanelere çiçek götürmek yasak olduğu için son bir-iki aydır doğum yapan annelere oyuncak ördürüp hediye edenler arttı.