Cumartesi Sebze ve meyveler haşlanıp sıvılaştırılmalı

Sebze ve meyveler haşlanıp sıvılaştırılmalı

16.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anne sütünün bebek gelişimine etkisi ve ne kadar önemli olduğu artık tartışılmaz bir gerçek. Peki ya ek besinler? Anne sütünden diğer besinlere ne zaman geçilmeli? Hangi besinler alerjiye yol açar? Kabızlık, gaz, ishal gibi annelerin korkulu rüyası problemler nasıl aşılır? Uzmanlar bu soruları cevapladı.

Sebze ve meyveler haşlanıp sıvılaştırılmalı

Beslenme uzmanı Gizem Köse “Vitaminlerini kaybetmemesi için tüm sebze ve meyveleri haşladıktan sonra sıvılaştırın” önerisinde bulundu

Haberin Devamı

“Dördüncü ayda sulandırılmış yoğurt, altıncı ayda şeftali suyu”

Beslenme Uzmanı Dr. Gizem Köse Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi
* Anne sütünden sıvılara ve ek besinlere sulandırılmış yoğurtla dördüncü ayda geçilmeli. Ama bu bir yemek kaşığı veya bir kase yoğurtla olmamalı. Altıncı aydan sonra ise anne sütünün yanında su da verilmeli.
* Ek gıdalara geçildiğinde domates, çilek gibi alerjen olabilecek gıdalar ile tuz, şeker, baharat ve bal da kesinlikle
1 yaşına kadar verilmemeli.
* Vitaminlerini kaybetmemesi açısından tüm sebze ve meyveler haşlandıktan sonra sıvılaştırılmalı. Kabak, patates gibi sebzeler çorba yapılarak altıncı aydan itibaren çay kaşığıyla içirilmeli. Meyvelerden ise sadece şeftali ve elma suyu altıncı aydan sonra biberonla verilmeli. Bebeğiniz bu tatlara alışmakta zorluk çekerse çorbasına çok minik et parçaları ve zayıf ise çok az yağ eklenebilir. Meyve sularına ise bir çay kaşığından az pekmez koyulabilir.
* Ek besinleri bebeğin kabul edeceği en ideal saatler enerjisinin ve keyfinin en yerinde olduğu öğle vakitleridir. Eğer hâlâ almamakta kararlıysa onunla inatlaşmamalısınız.
* Sadece sebze çorbası, meyve suyu gibi ek besinlerle bebeğinizi tıkamayın. Bu besinleri sonrasında anne sütüyle tamamlayın ki bebeğiniz doysun.
* Bebek yerken-içerken çok dik ya da yatar pozisyonda olmamalıdır.
* Kabız, ishal gibi durumlara sebep olan besinin en az üç gün kesilmesi gerekiyor. Tekrar verdiğinizde aynı tepkimeler oluyorsa o besin 1 yaşına kadar verilmemeli. Gaz sıkışıklığı yaşandığında ise yarım çay bardağı rezene çayı verebilirsiniz.

Haberin Devamı

“Bebeğinize sevdiği şeyleri sunun”

Aile ve Çocuk Psikoloğu Sinem Kademoğlu İstanbul Parenting Class
* Anne sütünden sıvılara ve ek besinlere geçiş sürecini nasıl idare ettiğiniz bebeğinizin gelişimi açısından sadece fiziksel değil, duygusal ve zihinsel gelişim olarak da çok önem bir adımdır.
* Ek besinlere geçtiğiniz andan itibaren bebeğinizin verdiği ipuçları yol göstericiniz olmalıdır. Çoğu bebek doyduğunu ağzını kilitlemek, ağzındakini püskürtmek gibi beden hareketleriyle ifade eder. Beslenmenin bitişine bırakın bebeğiniz karar versin. Yemek istemezse inatlaşmayın.
* Bebekler büyüdükçe biberonla, kaşıkla kendini besleme girişimlerinde bulunur. Ebeveynlerin çoğu bu beceriyi teşvik etmenin sağlıklı bir benlik algısı geliştirme ve yeme problemlerini engelleme açısından atılacak en doğru adım olduğunu bilmiyor.
* Bebeğinizin kabak gibi yedirmesi zor besinleri almasını istiyorsanız, ona önce sevdiği şeylerden verin. Özellikle öğle aralarında ve keyfinin yerinde olduğu vakitlerde biraz doymasını sağladıktan sonra üçüncü alternatif olarak kabağı çorba içinde sunun. Bunu daha eğlenceli kılmak için sunum şeklinizi de değiştirebilirsiniz.
* Bebeğinizin sosyo-duygusal ve zihinsel gelişimi olması gerektiği gibi ilerliyor, fiziksel büyümesi iyi çıkıyorsa ne yediği ve ne kadar yediğiyle ilgili endişelenmenize de gerek yok.

Haberin Devamı

“Patates, havuç, kabak gibi sebzelerle yapılan çorba bebeğiniz için ideal”

Haberin Devamı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Dr. Özlem Ekiz Yörükalp
Amerikan Hastanesi

* Bebeklerde ek besinlere geçiş altıncı ayın sonudur.
Daha erken başlanırsa hem alerji hem de yutma problemiyle ilgili sıkıntılar ortaya çıkabilir. Bu durum anne sütünü de azaltır.
* Sıvı besin olarak sadece anne sütü verilip altıncı aydan itibaren yanında azar azar suya da başlanmalı. Ek besinlere ise anne sütünden biraz daha kıvamlı türlerle başlamak gerekiyor. Buna bağlı olarak,
ilerleyen aylarda anne sütüne yakın olduğundan sulandırılmış yoğurt ve sonrasında çay kaşığıyla ayran da verilebilir.
* Patates, havuç, kabak gibi sebzelerle yapılan çorbalar, püreler, anne sütü ile pişirilen muhallebiler bebeğiniz için idealdir. Sebze çorbalarına çok az zeytinyağı da ekleyebilirsiniz.
* Meyveler şeker açısından daha doygun olduğundan, ek besine geçişte önce sebze sonra meyve verin.
Ekstra tatlandırıcı, keçi, inek sütü ise
1 yaşına kadar kesinlikle verilmemeli.
* Sıvı besinlerin miktarı bebeğin ne kadarını aldığına bakılarak belirlenmeli. Kalan kısım ise anne sütüyle tamamlanmalı. Anne sütünün yetmediği durumlarda biberon maması da verilebilir.
* Elma, armut, şeftali ve kayısı hem sıvı hem püre olarak başlangıç meyvelerimiz olmalı. Portakal, mandalina, kivi, muz gibi tropikal meyveler alerjik olduğundan bunlara çok daha sonraki aylarda başlanmalı.
* Ek besinlere geçişte bebeklerde emmeye bağlı olarak dille geri itme refleksi devam eder. Anne babalar bunu “Bebeğim sevmedi, yemek istemiyor” zannederek yanlış yorumluyor. Halbuki bu altı- yedi aydan sonra geçen bir reflekstir. Eğer bebeğiniz istemezse kesinlikle ısrarcı olmayın çünkü bu durum ciddi yeme bozukluklarına yol açabilir.
* Kabızlık, gaz, ishal gibi sıkıntılı durumlar gıdaların kıvamı ve lif oranlarıyla ilişkili olabiliyor. Balkabağı, armut ve yeşil yapraklı sebzeler lif oranı yüksek olduğu için bağırsakları yumuşatıp kabızlığı önler. İshal durumunda ise meyveleri kabuğunu soyarak ve mümkünse püre halinde bebeğe yedirmeliyiz.