Cumartesi Şehrin yemek bayramı

Şehrin yemek bayramı

11.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yeni yeme-içme ve eğlence festivali Arçelik Gastro İstanbul devam ediyor. Festival en ünlü restoranların en özel lezzetlerini neredeyse yarı fiyatına tatma imkanı ve alanında uzman katılımcıların söyleşilerine katılma fırsatı sunuyor

Şehrin yemek bayramı

Ne bir çağdaş sanat fuarı, ne dünya çapında bir yıldızın konseri ne de uluslararası bir spor etkinliği bu kez İstanbul’u mesken tutan. Şehrin göbeğinden iştah kabartan yemek kokuları yükseliyor bu defa. Bu yıl
ilki düzenlenen yeme-içme ve eğlence festivali Arçelik Gastro İstanbul bugün ve yarın da tam gaz devam ediyor.
Festivale 17’nci yüzyıldan bu yana pek çok kültür-sanat etkinliği için kullanılan Küçükçiftlik Park ev sahipliği yapıyor. Kanuni Sultan Süleyman’ın izniyle Bektaşi Karaabalı Mehmet Baba’nın isminden yola çıkılarak Karaabalı Mesiresi olarak adlandırılan ve İstanbul’un
en büyük bayram yeri olarak anılan Maçka’daki bu mekan, bu kez bir yemek bayramına tanıklık ediyor.

50 liralık kuponla dört-beş yemek
Bu yeme-içme şenliğine dahil olabilmek için yapmanız gereken ilk şey, mekan girişinde ve Biletix’te satılan biletlerden almak. Festivalin biletleri; tam 10 lira, öğrenci 5 lira. Mümkün olduğunca aç gitmenizi söylemeye gerek var mı bilmiyorum. Niyetiniz yalnızca bir yemek festivali atmosferi solumak değilse biletinizi aldıktan sonra girişin hemen solunda ve sağında yer alan kupon gişelerine uğramalısınız. Zira festival mekanında para geçmiyor. Ne kadarlık bir kupon alacağınız size kalmış ama ortalama 50 liralık bir kuponla merak ettiğiniz dört-beş yemeğin tadına bakabilirsiniz.
Şehrin en havalı restoranlarını bir arada görme imkanı sunan festivalde, restoranlar en özel lezzetlerini kendi mekanlarındaki fiyatların yaklaşık yarısına sunuyorlar. Biraz daha küçük porsiyonlarla ve plastik tabak-çatal ikilisiyle... Restoranın ambiyansından uzakta...
Borsa Restaurant’ın kendi mekanında 45 lira olan bir porsiyon döner, buradaki stantta 10 lira. Suada Club’da 200 gram dana bonfile 42 lira iken burada 180 gramı 20 lira. Yine aynı restoranda buğday risotto 22 lira, burada ise
10 lira. Bebek Balıkçı’da 15 liraya yediğiniz balık mantısını, buradaki stantta 10 liraya tadabilirsiniz. En çok ilgi gören stantlardan biri olan Kırkpınar Lokantası’nın standında ise porsiyonlar da fiyatlar da lokantadakinden çok farklı değil.

Haberin Devamı

Şehrin yemek bayramı

Yemekhane’nin tadım menüsünde gösterişli bir et yemeği de yer alıyor.

Dünyanın en çok takip edilen yazarları geldi
Pek çok şarap markasının stantlarının yer aldığı ayrı bölüme yalnızca 18 yaşından büyükler girebiliyor. Burada yine kupon karşılığı içki tadabiliyorsunuz. Diyelim ki tattığınız şarabı çok beğendiniz ve şişe olarak satın almak istediniz... Bu pek mümkün değil. Bunun için beğendiğiniz şarabın özelliklerini not alıp stant görevlilerinin yönlendirdiği satış noktalarına gitmelisiniz.
Perşembe günü başlayan festival, sektörün önemli markalarından temsilcileri, yerli-yabancı şefleri, yemek yazarlarını, uzmanları ve yeme içme meraklılarını bir araya getiriyor. Türk Mutfağı Derneği (TMD) üyesi, Mikla ve Num Num’ın sahibi, şef Mehmet Gürs “Dünyanın en çok takip edilen yemek yazarları ve bilim insanları, yerel yöneticiler ve yemek meraklılarıyla bir araya geliyor. Yabancı konuklara ‘Şurada mutlaka kebap ye, şurada turşu suyu içmeden dönme’ gibi tavsiyelerde bulunuyoruz” diyor.
Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmeleri Derneği’nin (TURYİD), Dream Design Factory (DDF) işbirliği ile hazırladığı festivalde en büyük ilgiyi TMD’nin çadırındaki konferanslar çekiyor. Bu çadırda gerçekleşen konferanslara katılmak için de
50 lira ödemek gerekiyor.
Şehrin kalbine giden yol Gastro İstanbul’dan geçiyor. Yarın sona erecek olan bu yeme-içme şenliğini bir an önce gidin, görün...

Haberin Devamı

Şehrin yemek bayramı

Kitchenette’ten mini burger, Les Ottomans’tan kremalı ve orman meyveli milföy...

Festival programı

Tadımlara DJ performansları eşlik ediyor

Bugün
* 10.00-12.30 Radyo Eksen müzik yayını
* 12.30-13.15 Food Talk: Mehmet Özer
* 12.30-17.00 DJ Septem-Lucca
* 15.15-16.00 Söyleşi-MSA
* 17.00-18.00 Tolga Draman-S&S Music Maker
* 18.00-24.00 Kamer Kutlu-Frankie,
DJ Burak-Angelique, Salih Saka, Murat
Tokuz-Lucca, DJ Doruk Can-Sortie, Ufuk Akyıldızlı-Reina, DJ Taner Öztürk-Ulus 29
Yarın
* 10.00-11.30 Pazar brunch’ı
* 10.00-12.00 Radyo Eksen müzik yayını
* 11.30-12.30 Söyleşi: İstanbul Life
* 12.00-15.00 Babylon DJ’leri
* 14.15-15.00 Söyleşi Levent Erden
* 15.00-16.00 Performans:
Yakuza & Live Jazz
* 16.00-18.00 DJ Mert-Gigi
* 18.00-20.00 Generation Y DJ’leri
* 20.00 Kapanış

Haberin Devamı

Türk Mutfağı Derneği sahnesi programı

Bugün
* 10.00-10.30 Kayıt
* 10.30-11.00 Vaka Analizi: İtalyan Mutfağı Başarısı, “Geleneğin Sürdürülebilirliği”
Sunucu: Osman Serim
Konuşmacı: Prof. Luca Govoni
* 11.05-11.35 Vaka Analizi: İtalyan Mutfağı Başarısı, “Kalite ve Pazarlama”
Sunucu: Sitare Baras
Konuşmacı: Prof. Michele Crippa
* 11.40-12.10 Demo: İtalyan Mutfağı
Şef: Luciano Tona
* 12.10-13.30 Öğle yemeği arası
* 13.30-14.00 Vaka Analizi: İtalyan Mutfağı Başarısı, “Tipik Ürünlere Odaklanma-Serfikasyon, Doğru-Yanlış Kimlik”
Sunucu: Osman Serim
Konuşmacı: Prof. Davide Mondin
* 14.05-14.35 Vaka Analizi: İtalyan Mutfağı Başarısı, “Korumanın ve Tanıtımın En İyi Aracı Olarak Eğitim”
Sunucu: Sitare Baras
Konuşmacı: Prof. Andrea Sinigaglia
* 14.40-15.15 Anadolu Yöresel Halk Mutfağı
Konuşmacılar: Nilhan Aras, Tangör Tan
* 15.20-15.55 Osmanlı Saray Mutfağı
Konuşmacı: Vedat Başaran
* 16.35-17.05 Yeni Anadolu Mutfağı
Konuşmacı: Mehmet Gürs
* 17.10-17.40 Sunum: Bira Efsaneleri
Konuşmacı: Oğul Türkkan
Yarın
* 11.00-11.30 Kayıt
* 11.30-12.10 Türk kahvesi sunumu
Sunucu: Osman Serim
Konuşmacı: Türk Kahvesi ve
Araştırmaları Derneği
* 12.15-12.50 Panel: “Dünya Oyuncusu Olarak Türk Kahvesi”
Moderatör: Nuri Çolakoğlu
Katılımcılar: Festival günü anons edilecek.
* 13.30-14.15 Sunum ve Panel: “Yoğurt”
Katılımcılar: Aylin Öney Tan, Harold McGee, Kevin Revolinski
* 14.20-14.50 Demo: Bocuse d’Or
Türkiye birincisi; Gürcan Gülmez
Sunucu: Mehmet Gürs
Katılımcılar: Gürcan Gülmez ve ekibi
* 14.55-16.35 “2023: Cumhuriyet’in
100. yılında Türk Mutfağı’nı temsil
edecek Y Jenerasyonu”
Sunucu: Mehmet Gürs
Katılımcılar: Üryan Doğmuş,
Cihan Kıpçak, Emre Şen

Haberin Devamı

Arçelik standı programı

Bugün
* 11.00-2.00 Refika ile sabah sohbetleri: Pofuduk yumurta, çay demleme, baklava yufkasından çıtır pide
* 13.00-14.00 USLA ile atölye
* 15.00-16.00 Refika ile Mucize
Lezzetler: Kolay pizza yapımı
* 17.00-18.00 Gülhan Kara ile
Yemek Sohbetleri
Yarın
* 11.00-12.00 Refika ile sabah kahvaltısı: Kağıt helva bombası, kadayıf börek, çay demleme
* 13.00-14.00 USLA ile atölye
* 15.00-16.00 Refika ile Mucize Lezzetler: Kadayıf mantı, vişneli güllaç
* 17.00-18.00 Gülhan Kara ile
Yemek Sohbetleri

Yazarlar