Cumartesi Seneye de yakamızdan düşmeyecek!

Seneye de yakamızdan düşmeyecek!

24.09.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

İşlemeli, metalik, bebe yakalar bu yıl çok moda. Ama asıl önemlisi şu: Gelecek yıl daha da yayılacaklar

Seneye de yakamızdan düşmeyecek

Givenchy’nin dik, Dries Van Noten’in kürk, Marc Jacobs’un bebe yakaları ve Louis Vuitton’un yaka şeklindeki kolyeleri... Evet, moda dünyası bu sezon yakaların hakimiyeti altına girdi. Özellikle metalik, taşlı ve işlemeli yakalar ve bebe yaka pek çok ünlü yıldızın ve stil ikonunun da favorisi olarak yükselişte. Ayrıca yaka şeklindeki kolyeler ve aksesuar olarak satılan harici yakalar da pek çok kıyafete kolayca uyum sağlayabildikleri için tercih ediliyor. Aslında her zaman hayatımızın ve gardıroplarımızın içinde olan yakaların birdenbire böylesine güçlü bir moda unsuru olarak karşımıza çıkmaları ilginç. Çünkü düşününce oldukça sıradan bir detay gibi görünen yakalar, aslında pek çok kıyafeti anında değiştirme gücüne sahipler. Kolejli stilinin, nostaljik etkilerin ve maskülen detayların kesişim noktası olan bu trendle ilgili pek çok kişinin hemfikir olduğu en önemli konu ise onu önümüzdeki sezonlarda çok daha sık göreceğimiz. Bu yüzden bebe yakalı bir elbise, işlemeli yakalı bir triko ya da yaka şeklinde kolye alarak şimdiden bu trende ayak uydurmakta fayda var.

Seneye de yakamızdan düşmeyecek

Gamze Saraçoğlu’nun bu sezonki koleksiyonunda
dik yakalar yer alıyor.


“Net ve güçlü bir duruş sağlıyor”

Gamze Saraçoğlu-Moda tasarımcısı
Yaka kullanımının duruşu daha net ve güçlü kılan, hem vurgulu hem de kullanışlı bir detay olduğu için bu kadar yaygınlaştığını düşünüyorum. Bebe yaka için yüksel bel etekler, havuç pantolonlarla yapılan kombinleri önerebilirim. Özellikle vizon, ekru, taş gibi renklere çok yakışıyor. Diğer taraftan hardal ve siyahta da kendini gösteren bir detay. Dik yaka kullanılan kombinlerdeki maskülen havayı dengeleyecek mini etekler veya daha narin kumaşlardan oluşan alt ürünler kullanılabilir. Benim de sonbahar-kış koleksiyonumun oldukça yaka ağırlıklı bir koleksiyon. Daha çok dik yaka kullandım, onun sağladığı sert ve güçlü duruşu ipek şifonlarla ve transparan detaylarla dengeledim.

“Risk almak istemeyenler sivrileri tercih etsin”

Yaprak Aras-Vogue Türkiye
Sonbahar-kış 2011 60’lar modasını, maskülen-feminen efektleri ve ‘preppy’ etkilerini bir arada gördüğümüz bir sezon. Yakalar, bu üç belirgin trendin de ortak noktası. Yani hem ortam hem de zemin oldukça müsait. Özellikle bebe yaka, 60’lar mod akımının en temel detaylarından. Ama moda diye uymak zorunda değilsiniz. Fazla şirin bir görünüm yaratmak istemiyorsanız, daha modern görünümlü, hatta maskülen parçalarla kullanın. Risk almak istemiyor ama yine de yakalı bir şeyler giymek istiyorsanız, sivri modellerin sakin sularına sığının.


“İş kıyafetlerinde sıradanlıktan uzaklaştırır”

Hilal Tunç- İpekyol, Machka, Twist Kreatif direktörü
Geçmişe dönüşün moda olmasıyla birlikte yaka trendi de yükselişe geçti. Ben yakaların kıyafetlere farklılık kattığını düşünüyorum.
İş hayatında da yakalarla sıradanlıktan uzaklaşmak mümkün. Fular yerine de kullanabilirsiniz mesela... Düz parçaları yakalarla hareketlendirebilir, şıklaştırabilirsiniz. Bence bu sezonun en seksi detayı ve şimdi yakalara alışma dönemi yaşıyoruz. Bir sonraki sezon ise kullanma dönemi olacak ve farklı yaka modellerini
çok daha fazla göreceğiz.


“Yaka şeklindeki kolyeler hem pratik hem de çok şık”

Ezgi Kıramer&LIan KebudI- Stil danışmanları

Biz bebe yakayı siyah-beyaz ya da altın renklerde daha çok seviyoruz. Maskülen bir görünüme yumuşaklık katıyor. Yaka şeklindeki kolyeleri ise çok amaçlı, pratik ve şık buluyoruz. Kendi koleksiyonumuzda da farklı kumaş ve renklerde takıp çıkarılabilen yakalar yaptık. Kat kat giyinmeden, incecik bir trikonun üzerine takılan yakayla çok farklı bir görünüm elde edebilirsiniz. Örneğin Louis Vuitton’un yaka şeklindeki kolyesini çok beğeniyoruz.

Hanım hanımcık ve nostaljik

Bu sezon pek çok yaka çeşidini görüyor olsak da Amerikalıların “Peter Pan yaka” dedikleri bebe yakaların, sivri ve dik modellerden daha popüler olduğunu kesinlikle söyleyebiliriz. Dokunduğu her kıyafete daha sevimli bir hava katan bebe yakalar, 60’lı yıllarda İngiltere’de ortaya çıkan ‘mod’lar ve ‘rocker’lar kutuplaşmasının en ayırt edici detaylarından biriydi. Mod akımından etkilenen erkeklerin takım elbise, parlak ayakkabılar ve briyantinli saçlarla dolaştığı dönemde kadınlar da mini, bebe yaka elbiseleriyle rocker’lardan ayrılıyordu.O dönemlerde Twigy’nin sıkça kullandığı bebe yakalar şimdilerde biraz hanım hanımcık ve nostaljik biraz da preppy (kolej öğrencisini andıran) görünümleriyle Alexa Chung, Emma Watson, Carey Mulligan gibi isimlerin vazgeçilmezi.

Yazarlar