Cumartesi Smaçtan önce takla atmak şart!

Smaçtan önce takla atmak şart!

29.11.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Akrobatik basketbol ve smaç gösteri ekibi KarizmaShow’un üyeleri çıktıkları gösteri maçlarında trambolinde zıplıyor, pota üzerinde amuda kalkıyor, takla atarak smaç yapıyor

Smaçtan önce takla atmak şart

Havada takla atıyor, potanın üstünde amuda kalkıp smaç “çakıyorlar”. Trambolinde zıplayıp basket atıyorlar. “İki katlı insan kulesinin” bacak arasından topu çembere gönderiyorlar. Akrobatik basketbol ve smaç gösteri ekibi KarizmaShow 15 yıl önce Uludağ Üniversitesi öğrencisi Cengiz Akça tarafından kurulmuş. Akça şimdi takımın antrenörü. Aynı zamanda üniversitenin Beden Eğitimi ve Spor Bölümü’nde öğretmenlik yapıyor.
Akça kurduğu takımın ilk yıllarda üniversitedaki müsabakalar öncesinde sahaya çıktıklarını anlatıyor. Son birkaç yıldır açılışlarda, festivallerde, basketbol maçlarında şov yapıyorlar. Geçen hafta “Beyaz Show”da Beyazıt Öztürk’ün üzerinden atlayıp “sayı yaptılar”.
“Sahaya” organizasyona göre 6 ile 18 kişi arasında bir ekiple çıkıyorlar.
Dans ve müzik eşliğinde sunulan gösterilerde trambolin yardımı ile potaya smaç vuruyorlar. Paslaşmalar, saltolar ve uzun sıçrayışlarla farklı kombinasyonlar oluşturuyorlar. Tüm kombinasyonlar genellikle smaçla bitiyor.

“Potada amuda kalkma hareketine hazırlanırken parmaklarım kırıldı”

Haberin Devamı

Hakan Akdoğan
KarizmaShow Türkiye’de trambolin ve akrobasiyle basketbol ve smaç gösterisi yapan ilk ekip. Diğer ekipler freestyle şov yapıyor. Dünyaca ünlü Harlem basketbol takımı sahada basketbol hareketlerine dayalı şov sergiliyor. İşin içinde akrobasi yok. Bizimki ise akrobasiye ve trambolinde zıplamaya dayalı.
Panyanın (potanın bağlı olduğu kare zemin) üzerinde amuda kalkıyorum. Bana pas atıyorlar. Topu tutuyor, oradan atlıyor ve çembere smaç basıp iniyorum. Bu hareketler benim için çok zor değil çünkü 20 yıldır jimnastik yapıyorum. Artistik jimnastik milli takım sporcusuyum. Bizim takıma girecek birinin birkaç yıl hareketleri öğrenmesi gerekir. Ancak 5 yıl sonra takıma girecek hale gelir.
Panya hareketine hazırlanırken parmaklarım kırıldı. Antrenmanlarda ekip arkadaşlarım omuz üzerine, baş üzerine düşüyor. Ayaklar üzerine düşünce de bileklerde ve dizlerde problem yaşanıyor. Ekipte bu yüzden ameliyat olanlar var.
Şovlarda bizi izleyenler ilk başta bizi yabancı ekip sanıyor. Türk olduğumuzu öğrenince çok şaşırıyorlar.
Kız arkadaşım beni izlerken riskli hareketler sırasında ya düşerse diye tedirgin oluyor.

“KarizmaShow’a katılmak için yatay geçişle bizim üniversitemize gelenler var”
Nazif Yurtseven
Şova dahil edeceğimiz zor hareketleri sakatlık riskini engelleyen sünger havuzunda yapıyoruz. 5-6 metreden bile düşseniz bir şey olmuyor.
5 numaralı basketbol topu kullanıyoruz. Bu daha kolay hareket etmemizi, topu rahat kavramamızı sağlıyor. Basketbol maçlarında 7 numara top kullanılır, boyutu daha büyüktür.
KarizmaShow’a Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü öğrencileri ve mezunlarını alıyoruz. Sırf takıma katılma hayaliyle bu bölüme girmek isteyen gençler var. İki arkadaşımız KarizmaShow’da yer almak için yatay geçişle bizim üniversitemize geldi.
Aramızda basketbolla profesyonel olarak ilgilenen kimse yok. Sadece smaçörümüz amatör olarak oynamış. İyi basketbol oynayan iyi şov yapabilir diye bir kural yok, beceremeyebilir.
Annem beni her gösteriye dualarla yolluyor. Haklı da... Bir arkadaşımız trambolinin üzerine düştü. Ciğerlerinde hava kaldı, hava ameliyatla alındı.