Cumartesi Sovyetler’den retro gazoz

Sovyetler’den retro gazoz

12.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Stalin döneminde Sovyetler Birliği’nin kendi imza içeceği olması amacıyla üretilen Gaz Voda, bu kez Türkiye’de  hikayesiyle yolculuğuna devam ediyor.

Sovyetler’den retro gazoz

Sovyetler Birliği’nde 20. yüzyılda üretimine başlanan ve kolaya rakip olması amaçlanan Gaz Voda 21. yüzyılda hâlâ eski Sovyet ülkelerinde tüketiliyor. Bu nostaljik gazozu Türkiye’ye getiren Syuzana Askarova iki ay önce Kadıköy’de açtığı mekana Rusçada gazlı su anlamına gelen Gaz Voda adını verdi. Annesi Rus babası Ahıska Türkü olan Askarova retro gazoz dükkanı Gaz Voda’yla Sovyet rüzgarı estiriyor. Eskiye özlem duyan, tarihe meraklı ve yeni lezzetleri deneyimlemek isteyenlerin tercih ettiği mekanda Askarova’yla bu retro gazozun ilginç hikayesini konuştuk. 18 yıldır Türkiye’de yaşayan Syuzana Askarova, Gaz Voda fikrinin geçtiğimiz yıl Moskova’ya gittiği tatilde ortaya çıktığını anlatıyor: “Kızıl Meydan’da GUM Alışveriş merkezi var. İçindeki her şey Sovyet zamanındaki gibi. Marketinde Sovyet zamanındaki paketlerde satıyorlar her şeyi. Orada erkek arkadaşıma Gaz Voda’yı tattırdım çocukluğumuzun gazozu diye. Sonra konsept çok hoşuna gitti. ‘Türkiye’de de olabilir böyle bir şey’ dedi. Niye olmasın, niye kimse getirmedi diye düşünmeye başladım ve getirdim. Nitekim getirince de çok ilgi gördü.”

Haberin Devamı

Sovyetler’den retro gazoz

Duvarlarında Rusya’nın sembolü Boz ayı, yakın Rus tarihine damga vurmuş liderlerin posterleri ve sloganların olduğu afişlerle süslü kafede Askarova, bir yandan renkli şuruplarla gazozlarımızı hazırlarken diğer yandan Gaz Voda’nın ilginç hikayesini paylaşıyor bizlerle: “Gaz Voda ilk olarak Gürcistan’da ortaya çıktı. Gürcistan çok zengin bitki örtüsüne sahip. Kimyaya ilgisi olan eczanede yardımcı olarak çalışan bir adam bu gazozlarda kullanılan şurupları yapmaya başlıyor. Sonra şurupları gazlı su yapan makinadan çıkan suyla karıştırarak gazoz haline getiriyor. O dönem Stalin’e Amerika Birleşik Devletleri’nden birkaç kasa kola hediye geliyor. Tadına bakıyor ve çok beğeniyorlar. Diyorlar ki ‘Sovyetler’in neden böyle bir imza içeceği yok?’ Sonra Gürcistan’daki içecekten haberdar oluyor ve üretimine destek oluyorlar. Destekle birlikte içecek bütün Sovyet ülkelerine yayılıyor.” Eski Sovyet ülkelerinin ve Balkanlar’ın aşina olduğu Gaz Voda kısa sürede Türkiye’de de sevilmişe benziyor. Askarova retro gazoz sunduğu misafirlerinden aldığıı geri dönüşleri: “Buraya gelince evimde gibi hissediyorum, Rusya’ya gitmeden Rusya’yı yaşadık diyenler oluyor” diye anlatıyor.

Haberin Devamı

Altı farklı türü var

Sovyetler’den retro gazoz

Mekan Rus kültürüne ait özel günleri şenlikli bir şekilde kutlamayı amaçlıyor.

Soğuk tüketilen Gaz Voda’nın armut, üzüm, vanilya, limon-dağ çileği, berberis, tarhun otu olmak üzere altı çeşidi var. İlk kez tadacaklara tepside altı türde tadımlık içecek sunuluyor. Sonrasında içmek isteğiniz gazozun siparişini veriyorsunuz. İçtiğim tarhun otlu gazoz yeşil rengiyle dikkat çekerken, taze ve ferahlatan tadıyla oldukça lezzetli. Mekanda bu klasik tatların dışında Medovik gibi Rus tatlıları, alkolsüz Kvas içeceği, Rus ve Kafkas mantıları bulmak da mümkün. Yeni yılı eski Sovyet ülkelerinden şarkılar eşliğinde kutlayan Gaz Voda, Ruslar’a özel bir gün olan 13 Ocak’ta da yöresel lezzetler ve müzikler eşliğinde organizasyon düzenleyecek.