Cumartesi “Star Trek”in bilinmeyenleri

“Star Trek”in bilinmeyenleri

16.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

“Star Trek” in son filmi “Bilinmeze Doğru”nun fragmanı yayınlandı. Film sinemanın en popüler serilerinden biri olsa da hakkında bilinmeyen çok şey var

“Star Trek”in bilinmeyenleri

Star Trek into Darkness-Star Trek Bilinmeze Doğru” 15 Mayıs’ta Amerika’da, 7 Haziran’da ise Türkiye’de 12’nci Star Trek filmi olarak vizyona girecek. 1966’da Amerika’nın NBC kanalında düşük bütçeli bir televizyon dizisi olarak yayına başlayan “Star Trek / Uzay Yolu” ilk sezonunda beklenen ilgiyi görmedi. Yayından kaldırılmak üzereyken hayranlarının rica mektuplarıyla yayında kaldı ve ondan sonra da aldı yürüdü; sekiz televizyon dizisi, 11 de sinema filmi çekildi.
“Bilinmeze Doğru” filmini yine “Star Trek” markasının başında olan J.J. Abrams çekecek. Chris Pine, Kaptan Kirk’ü; Zachary Quinto, Komutan Spock’ı; Karl Urban, Dr McCoy’u; Zoe Saldana, Uhuru’yu canlandırıyor.
“Star Trek” efsanesinin son filminin yeni fragmanının yayına girdiği bu hafta 47 yıllık bu tarihi yapımla ilgili az bilinen şeyleri tekrar hatırlatmak istedik...

* “Star Trek” yayına girmeden önce yazılan senaryolarda kaptan bir kadın olacaktı. Ancak kanal bir kadının kaptanlık ve komutanlık yapabileceği fikrini inandırıcı bulmayarak kaptanı erkek yaptı. Böylece ilk kez William Shatner’ın canlandırdığı Kaptan Kirk efsanesi ortaya çıktı.
* Bir siyah ile bir beyaz Amerikan televizyonlarında ilk kez “Star Trek”te öpüştü. Kaptan Kirk, Teğmen Uhura’yla 1968’de öpüştü. Aynı yıl Martin Luther King öldürüldü.
* “Star Trek”in mürettebatı ırk olarak çok çeşitliydi çünkü “Star Trek”in yaratıcısı Gene Roddenberry daha ütopik bir gelecek istiyordu.

Kaptan’ın böbrek taşına 25 bin dolar verdi
* Dizide Kaptan Kirk’ü canlandıran William Shatner’ın aldırdığı böbrek taşı, bir Star Trek hayranı tarafından 25 bin dolara satın alındı.
* Dizinin yayına girmesinden önce Spock’ın renginin bakır rengi olması kararlaştırılmıştı ancak siyah-beyaz televizyonlarda bu renk siyah olarak görüneceği ve Leonard Nimoy’un bunun için saatlerce makyaj yapacağı düşünülünce Spock beyaz oldu.
* Dizinin ilk bölümlerinde kullanılan üniformalar başlangıçta bütçeleri çok küçük olduğu için bir gece içinde bir atölyede dikildi.
* Orijinal dizide sadece aktörlerin gördüğü bir plakada “Galaktik Hız Limiti-Saatte 65 Milyon Mil” yazılıydı.
* “Star Trek The Next Generation” bölümlerinde Atılgan’ın kullanılmaması da düşünüldü. Yapımcılar mürettebatın uzay gemesiyle dolaşmak yerine gezegenden gezegene ışınlanmayla gidebileceği fikrini buldular. Bu fikir daha sonra hayata geçmedi.

Haberin Devamı

“Star Trek”in bilinmeyenleri

NASA’nın ilk uzay mekiği ismini “Star Trek”ten aldı. Dizinin hayranlarının yazdığı mektuplar sonucunda mekik, dizideki uzay gemisi gibi “Enterprise/Atılgan” olarak adlandırıldı.

“Star Trek”in bilinmeyenleri

“Star Trek” serisinde kaptan Kirk’ü Chris Pine, Dr. Carol Marcus karakterini de Alice Eve canlandırıyor.

“Star Trek”in bilinmeyenleri

Spock selamı verebilmek için parmaklarını tutkalladı

* Dizide mürettebat mavi, kırmızı, sarı ve beyaz üniformalar giyiyordu ancak kırmızı üniforma giyenlerde ölüm oranı hem de yüzde 73’lük bir farkla daha fazlaydı.
* Mr. Spock’ın yaptığı Vulcanlı selamı ilk jenerasyonda Spock’ı canlandıran Leonard Nimoy tarafından icat edildi. Son “Star Trek” filminde Spock’ı canlandıracak olan Zachary Quinto bu selamı yapabilmek için parmaklarını tutkallamak zorunda kaldı.
* “Star Trek” hayranlarına Amerika’da “Trekkies” deniyor. Trekkies, Oxford sözlüğünde yer alan ilk
ve tek hayran kitlesidir.