Cumartesi Suda koşmaya ne dersiniz?

Suda koşmaya ne dersiniz?

28.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suda, dikey pozisyonda yürüme ve koşma bazlı bir spor olan Aqua Jog, son dönemin yükselen spor trendlerinden biri. Kısa sürede yüksek kalori yakımı sağlamasıyla da ünlü isimlerin de tercih ettiği bu sporu yakından tanıyalım...

Suda koşmaya ne dersiniz

Son dönemde ülkemizde adını daha sık duymaya başladığımız spor trendlerinden biri, Aqua Jog. Su sporlarıyla ilgilenenler ya da farklı sporları denemek isteyenler haricinde Neslihan Yeldan ve Özge Borak gibi ünlü oyuncular da bu sporu tercih edenler arasında... Peki nedir Aqua Jog? Suda yapılan Aqua Jog, dikey pozisyonda yapılan, yürüme ve koşma bazlı bir spor. Tüm vücudunuzla suyun direncine karşı hareket halinde olarak kaslarınızı çalıştırıyor; hem de suyun direncinin havadan yoğun olması nedeniyle harcadığınız efor kısa sürede yüksek kalori yakmanızı sağlıyor. Saatte 800 kaloriye kadar yakabiliyorsunuz. Kilo verdirmesinin yanında kısa sürede gözle görülür bir sıkılaşma ve toparlanma sağlamasına yardımcı oluyor. Ataşehir ve Maslak’ta hizmet veren Aqua Jog Club’un kurucusu, yüzücü ve yüzme antrenörü Gizem Çalışkan bu sebeplerle tercih ediliyor olduğunu anlatıyor bu sporu tanıtırken.

Haberin Devamı

Aqua Jog’un kaslarınızı aktif olarak çalıştırıyorken bedeninizin de güçlenmesine katkı sağladığını, bu anlamda da total-body yani tüm vücut antrenmanı grubuna girdiğini söylüyor. Genel olarak haftada 2-3 gün üzerinden program yaptıklarını belirtiyor. “Doğum sonrası kiloların verilmesinde, vücudun toparlamasında hızlı ve etkili bir antrenman. Hamilelik döneminde, daha rahat bir doğum sürecine de sizi hazırlıyor” diye de ekliyor.

Selülitlerde de etkili

45 dakika ile 1 saat arasında süren derslerde kullandığınız ekipmanlar var: Suda dengede kalmanızı ve ayaklarınızın yerden kesilmesini sağlayan bir kemer, suya özel dumbell’lar ve su antrenmanlarına özel eldivenler... Pek çok farklı ekipmanla belli bölgeleri hedefleyerek egzersizlerde çeşitlilik sağlanabiliyor. Örneğin antrenman içeriğine göre toplar eklenebiliyor... Daha ileri seviyelerde suyun altında kettlebell swing de, ayağınızda ağırlıklarla suyun derinliğine doğru squat da yapabiliyorsunuz. Antrenmanın yüzde 90’ını başınız dışarıda olacak şekilde gerçekleştiriyorsunuz, yani su altında yapılan bir spor değil.

Haberin Devamı

Özel ekipmanlar sayesinde vücudu daha rahat kullanmayı sağlayan Aqua Jog’un bir diğer özelliği de karada yaptığınız diğer sporlara oranla çok daha düşük olan sakatlanma riski. Çalışkan, suyun yer çekiminden arınmış bir ortam sunması ve vücudunuza bir baskı uygulamıyor oluşu nedenleriyle diğer antrenmanlarda olduğu gibi sonrasında bir kas ağrısı yaşamadığınızı da ekliyor. Ayrıca karada yapamadığınız, zorlandığınız birçok hareketi suda çok daha rahat yapabiliyorsunuz. Suyun sürekli vücudunuzla teması da masaj etkisiyle selülitlerin yok olmasına yardımcı oluyor. Ayrıca suyun dinginleştirici, stresi azaltıcı etkileri de bu sporun psikolojik faydalarından... Daha fazla bilgiye aquajogclub.com internet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kimler yapabilir?

- Yaş ya da cinsiyet kısıtlaması yok. 7’den 70’e herkesin yapabileceği bir spor. Gizem Çalışkan en önemli noktanın, kişinin ihtiyacını belirlemek olduğunu söylüyor.

- Çocuklarda, sağlık problemi yaşayan kişilerde ve hamilelerde egzersizler farklılık gösteriyor. Herkesin ihtiyacını karşılayacak antrenman programı kişiye göre düzenleniyor ve uygulanıyor. Özellikle çocuk yaşta su antrenmanlarına ağırlık vermenin sağlam bir iskelet yapısının gelişmesinde büyük önem taşıdığını ekliyor.

Haberin Devamı

“Yüksek kardiyo sevenlere birebir”

Özge Borak Aqua Jog’la Neslihan Yeldan sayesinde tanıştım ve hemen başladım. Öncelikle yüksek kardiyo sevenler için birebir. Kaslarınızın çalıştığını hissediyorsunuz, fakat suda olduğunuz için aşırı terlemeyi hissetmiyorsunuz. Kondisyon artırmak ve sıkılaşmak için en güzel sporlardan biri olduğunu düşünüyorum. Dersin sonunda pestiliniz çıksa da vücudunuzdaki farkı iki derste bile görürsünüz. Ayrıca Gizem (Çalışkan) bu sporu ülkemizde başlatan kişi olmakla beraber şu an için bu sporun tek öğretmeni. Türkiye’deki kadın girişimcilerden biri...

“Kan ter içinde kalmadan forma girmeyi tercih ediyorum”

Neslihan Yeldan

Aqua Jog tanıştığıma çok memnun olduğum bir vücut çalıştırma sistemi. Spor salonlarında kapalı kalıp, yürüme bandında terleyeceğime suyun içinde kan ter içinde kalmadan, suyun da şifasıyla forma girmeyi tercih ediyorum. Antrenörüm Gizem’in (Çalışkan) arkadaşlığı da bonusu oldu. 2-3 derste vücudumda büyük fark oldu. Herkese şiddetle tavsiye ediyorum.

Yazarlar