Cumartesi ‘Sünnet’le olgunluğa adım atmış oldum

‘Sünnet’le olgunluğa adım atmış oldum

17.09.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Geçen hafta düzenlenen İstanbul Moda Haftası’nın en ilginç defilelerinden biri Sünnet koleksiyonu ile Niyazi Erdoğan’a aitti. Tasarımcı, kariyerinin ilk solo defilesi için ‘olgunluğa attığım adım’ diyor.

‘Sünnet’le olgunluğa adım atmış oldum

Türkiye’de erkek modası deyince akla hazır giyim markalarından ve bu işi uzun süredir yapan ünlü terzilerden başka isim pek gelmiyor. İşte Niyazi Erdoğan, yeni nesilde bunu değiştiren, Türkiye’deki erkek modasını dünyaya tanıtma yolunda başarılı adımlar atan isimlerin başında geliyor. Geçtiğimiz hafta kendi adını taşıyan markasının üçüncü koleksiyonuyla İstanbul Moda Haftası’nda ilk solo defilesini düzenleyen tasarımcı, “olgunluğa attığı adım” olarak nitelendirdiği Sünnet koleksiyonuyla büyük beğeni topladı.


* İstanbul Moda Haftası’nda ilk solo defilenizi gerçekleştirdiniz. Nasıl geçti?

Epey uzun süren hazırlıkların ardından ilk solo defilemi yapmanın sevincini yaşıyorum. Tam bir ‘sünnet’ sevinci oldu benim için. Gelen tepkiler de olumlu. Konsept ve buna bağlantılı olarak hazırladığım koleksiyonun beğenilmesi ve yapmak istediklerimin anlaşılması çok mutluluk verici.

* “Sünnet” oldukça ilginç bir konsept...

Solo defilede geniş bir koleksiyon sergilemek ve tek başına bir defile gerçekleştirmek, bir moda tasarımcısının kariyerindeki en önemli adımlardan biri. Tıpkı sünnet ritüeli gibi... Böylece olgunluğa adım atma fikrinden sünnet koleksiyonu ortaya çıktı.

* Koleksiyonu oluştururken art deco akımından ilham almışsınız. Art deco ve sünnet kavramları nasıl bir araya geldi?

Art deco, 1920’lerde ortaya çıkmış bir sanat akımı. Formlara ve renkler baktığımız da ürünlerin daha maskülenleşmeye başladığı bir dönem. Ben art deco’yu bir nevi sanatın sünneti olarak nitelendirdim. Bu sebeple baskılarda, renklerde, detaylarda art deco etkileri görmek mümkün. Siyah renk kullanmamak gibi bir kuralım vardı daha önceleri. Kolaya kaçmak olduğunu düşündüğüm için kullanmıyordum. Ama mesela siyah renk özellikle konturlarda önemli bir renk olduğu için bu koleksiyonda kullandım. Altın detaylar, geometrik desenler de diğer art deco detaylardan bazıları.

‘Sünnet’le olgunluğa adım atmış oldum


‘Erkeklerde de kürk var’

* Bu kış erkek modasında neleri göreceğiz?

Önceki sezonlardan kürkün hakimiyetini erkeklerde de göreceğiz. Yaka detaylarında ve dış giyim aksesuarlarında da kürk ön planda olacak. 1970’lerin erkek figüründen ilham alan silüetler dikkat çekiyor. Omuzlara oturan ceketlerin boyları önceki sezonlara göre biraz daha uzun. Balıkçı yaka kazaklar ise ceketlerin vazgeçilmez kombinleri. Parkalar ve kapitone montlar ise farklı renklerdeki astarlarıyla karşımıza çıkacak. Renkler ana silüetlerde karanlık gibi görünüyorlar ama detaylara indikçe parlak renklerin yarattığı farklılığı hissedeceğiz. Etnik detaylar da göze çarpıyor.


‘Geçmişten ilham alıyorum’

* Daha önceki defileniz Dolmuş’tu. O koleksiyon aslında bu sonbahar-kış sezonunun koleksiyonu...

Geçmişten ilham almayı çok seviyorum. 1970’ler Türkiye için sosyal ve politik olarak birçok değişimin yaşandığı zamanlardı. Boğaziçi Köprüsü’nün yapılması, köyden kente göçün başlaması, arabesk kültürünün ortaya çıkması gibi. Stil anlayışı olarak baktığımızda da erkeklerin çok belirgin özellikleri var. Adının Dolmuş olmasının sebebi ise bir araya getirme özelliğinden kaynaklanıyor. Defilede müzik olarak da Orhan Gencebay şarkılarının DJ Tutan tarafından yapılan bir remiksini kullanmıştık.

‘Sünnet’le olgunluğa adım atmış oldum

Tasarımcı, olgunluğa adım attığı için koleksiyonuna bu ismi verdiğini söylüyor.

Haberin Devamı



Mimarlıktan tasarımcılığa geçti

* Moda tasarımcılığına nasıl başladınız?

Dört sene profesyonel mimarlık yaptıktan sonra yeniden üniversite okumaya karar vermiştim, farklı programlarını araştırıyordum. İTKİB’in genç moda tasarımcıları yarışmasına katıldım. Epey uzun soluklu bir yarışmaydı. Yaklaşık altı ay geçen süreden sonra yarışmada finale kalmıştım. Yarışmadan sonra iş teklifleri geldi ve karar verip tekliflerden birisini değerlendirdim.