Cumartesi “Tanısan seversin”

“Tanısan seversin”

14.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Terapi köpeklerini özellikle engelli bireyler ve otizmli çocuklarla bir araya getirerek çalışmalar yapan Tanısan Seversin Derneği’nin göçmen çocuklarla etkinliklerine misafir olduk.

“Tanısan seversin”

Tanısan Seversin Derneği, dört aylık, çok yeni bir sivil toplum kuruluşu. İsmi, aktif olarak çalışan beş kadının, Dernek Başkanı Gökçen Yücekaya ile kurucu üyeler Aslı Demirkazıksoy, Didem Pekmutlu, Seçkin Kılıç ve Gonca Gül’ün mottomuz dedikleri “Tanısan seversin, seversen değişimin bir parçası olursun!” cümlesinden geliyor.

Haberin Devamı

Amaçlarını “İnteraktif hayvan terapisiyle hayvan ve insan arasında doğru iletişimi sağlamak; sürdürülebilir, ilham verici, farkındalığı yüksek hizmet, eğitim ve etkinlikler sunmak” olarak sıralıyorlar. Toplum içinde farklılaştırılmış; otizmli çocuklar, şiddet gören kadınlar ve yaşlıları da programlarına dahil ediyorlar. İlk hedefleri terapi köpeklerini artırmak ve ülkemize entegre etmek. Daha büyük hedefleri de var: Doğal bir alanda rehabilitasyon, eğitim ve sosyalleşme imkanı sağlayacak Tanısan Seversin Merkezi’ni kurmak. İlk adımı Beykoz’da Tanısan Seversin Derneği ofisini faaliyete geçirerek attılar.

Zeytinburnu Barınağı’nda çocuklarla pati oyunu, Kadıköy Belediyesi’yle köpek psikolojisi üzerine eğitim verilmesi, Çekmeköy Küçük Şeyler Anaokulu’nda köpek terapisi gibi etkinlikler düzenleyen dernek, son olarak haziranda Zeytinburnu Belediyesi’ne bağlı Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi (AKDEM) ile çalışmalar gerçekleştirdi. Terapi köpekleri 20 otizmli çocukla ve Suriye, Afganistan, Rus ve Özbek kökenli mülteci çocuklarla bir araya geldi. Biz de misafir olduk. Yücekaya “Başta özellikle otizmli çocuklar dokunma sıkıntısı yaşarken, seansın ortalarına doğru köpeklerin yanından ayrılmak istemediler. Hayatlarında büyük bir değişim yaşadıklarına inanıyoruz” diyerek açıklıyor:

Haberin Devamı

“Terapi köpekleri insanlara ruhsal, sosyal, duygusal ve fiziksel olarak yardım ederler. Kemoterapi seanslarına bile dahil edilir, tedavinin daha kolay kabul görmesine katkı sağlarlar. Stres hormonu salgılanmasını azalttığı için özellikle endişeli ve otistik çocuklarda rahatlama etkileri görülmektedir. Bir saatlik seansın başında adına tepki vermeyen çocuk, seans sonunda yaklaşık 10 komutu dokunarak ve bizimle iletişime geçerek gerçekleştirebiliyor. Yaşlılar üzerinde sakin hayvanlarla çalışıyoruz. Karşılıklı olarak bir terapi uyguluyor, endorfin salgılanmasını sağlıyoruz.”

Terapi köpekleriyle etkinlikleri devam eden dernekle ilgili tanisanseversindernegi.com adresinden bilgi sahibi olabilirsiniz.

Haberin Devamı

“Tanısan seversin”

Her dokunuşa sevecen tepki

Dernekte üç terapi köpeği var: Hop, Woody ve Hüsnü. Köpekler sevecen, sabırlı ve birçok durum karşısında sakin kalabilecek şekilde eğitiliyor. “Küçük köpekleri daha çok kucakta, sarılmak için; büyük köpekleri ise aynı boy hizasında olduğu için tekerlekli sandalyede ve yatan hastalar için kullanıyoruz. Çocuklarla göz hizasında oldukları için her dokunuşa sevecen cevap vermeleri önemli. Kulaklarını veya kuyruklarını çektiklerinde hiçbir şekilde olumsuz cevap vermemeleri gerekiyor. Tüm bu konularda eğitilen köpekler, son aşama olarak teste giriyor. Başarılı olanlarla çalışmalara başlıyoruz.”