Cumartesi Tarihte en ünlü sünnet düğünleri

Tarihte en ünlü sünnet düğünleri

28.09.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tarihte en ünlü sünnet düğünleri

Tarihte en ünlü sünnet düğünleri


Bugün olduğu gibi, eskiden de yoksul çocuklar toplu şekilde sünnet ettirilirmiş. İlk büyük toplu sünnet düğünü 1720 yılında Padişah III. Ahmet zamanında yapılmış. Padişah III. Ahmet oğulları Süleyman, Mehmet, Bayezit ve Mustafa'yı sünnet ettirirken 5 bin fakir çocuğu da sünnet ettirmiş. Bununla da kalmamış, çocukların hepsine giysiler alıp bir sünnet törenine yakışır biçimde giydirmiş.
Sünnet düğünü, bugün İstanbul'daki Okmeydanı semtinde yapılmış ve meydan, çocukları mutlu edecek bir biçimde süslenmiş. Padişah sünnet olan çocuklarını da bu alana getirmiş, akşama kadar alanda kalınmış. Her gün 3 yüze yakın çocuk sünnet edilmiş; 14 gün sonra tören bitiminde alanda sofra kurulmuş 6 bin kişiye yemek verilmiş. Katılımcıların 5 bini erkek, bini de kadınmış. Yemek olarak pilav ve zerde verilmiş.
***
Tarihimizde en görkemli sünnet düğünü de Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılmış. 1858 yılında Sultan Abdülmecit, oğulları Mehmet, Kemalettin ve Süleyman'ı sünnet ettirirken aynı günde ülkedeki 10 bin fakir çocuğu da bu düğünde sünnet ettirmiş. Ve 12 gece, 12 gündüz süren sünnet düğününde Karagöz, hokkabaz, meddah, ortaoyunlarının yanı sıra zamanın tel cambazları da gösteri yapmışlar.
***
Tarihimizde ilk sünnet olan padişah I. Ahmet'miş.
Padişah I. Ahmet tahta çocuk yaşta çıkmış. Babasının ani ölümü üzerine 14 yaşında padişah olan I. Ahmet, tahta çıktıktan tam 33 gün sonra 23 Ocak 1604 tarihinde önce camiye götürülmüş, sonra da aynı günün gecesi Topkapı Sarayı'nda sünnet edilmiş. Böylece, tarihimizde sünnet edilmeden tahta çıkan ilk padişah olmuş.
***
Ünlü gezginimiz Evliya Çelebi "Seyahatname"sinde İstanbul'daki sünnet düğünlerini anlatırken, geceleri surların üzerinde ateşler yakılıp havai fişek gösterisi yapıldığından söz ediyor.
***
Ünlü minyatür sanatçımız (o dönemin ressamlarından) Levni de yaptığı resimlerinde sünnet düğünü törenlerini çok güzel ve ayrıntılı bir biçimde resimlemiş. Bu resimlere bakıldığında, sünnet düğünlerinin gerçekten ne kadar görkemli geçtiğini insan daha iyi anlayabiliyor.






















Yazarlar