Cumartesi “Teknoloji bizi soğuk kalpli yaptı”

“Teknoloji bizi soğuk kalpli yaptı”

07.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

21’inci sanat yılı dolayısıyla “Diskografi” isimli farklı bir albüm çalışması gerçekleştiren Gökhan Kırdar: “Sanat değişime uğruyor. Elektronik müzik, slogan sözler ön plana çıktı. Teknolojik bir dönemde olmamız da insanları soğuk kalpli hale getiriyor bence”

“Teknoloji bizi soğuk kalpli yaptı”

Üstüme Basıp Geçme”, “Yağmur” gibi sevilen şarkıları olsa da hâlâ en çok 21 yıl önceki “Yerine Sevemem”le hatırlıyoruz onu. Bir de “Kurtlar Vadisi”, “Haziran Gecesi” gibi dizi; “Anlat İstanbul” gibi filmlere yaptığı müziklerle tabii. Gökhan Kırdar şimdi internet üzerinden her hafta kısım kısım çıkaracağı farklı bir çalışmayla sevenleriyle buluşuyor. “Benim derdim her zaman insanların dinlemek için beklentide olduğu müzikleri değil, müzik tarihine geçecek şeyleri yapmak oldu. Öncü olmaya çalıştım” diyen Kırdar’la çalışmalarını konuştuk.

Haberin Devamı

-Uzun zamandır sizi göremiyoruz. Neler yapıyordunuz?

2003’ten itibaren müzik endüstrisinin düşüşe geçtiği bir döneme girdik. Ben de belki bu sürede endüstri toparlanır ümidiyle film ve dizi müzikleri yapmaya yöneldim. 28’in üzerinde dizi, 9 tane film müziği yapmışım. Dünya üzerinde 40’tan fazla televizyon kanalında yayımlanan işler oldu birçoğu. “Kurtlar Vadisi”, “Haziran Gecesi”, “Yabancı Damat”, “Kayıp” dizileri özellikle 500 milyon kişiye ulaştı.

“Film müziği bir iç sestir”

-Dizi müziği yapma aşamasını da merak ediyorum. Biraz bahsedebilir misiniz?

Mesela “Kayıp”ta kaçırılmış bir çocuk, arkasında da birtakım entrikavari hayat hikayeleriyle, sırların ortaya çıktığı bir durum vardı. Gizemli bir müzik anlayışı olmalıydı. Film müziği bir iç sestir. Benim karakterin neyi, ne niyetle yaptığını müzikle hissettirmem, karakterin önüne geçen bir duygu saptaması yapıyor olmam gerekiyor.

Haberin Devamı

-Müziğin bir dizinin ya da filmin tutmasında ne kadar etkisi var sizce?

Bunu anlamak için izlediğiniz dizi ya da filmin sesini kapatın, o anda eksikliğini hissedersiniz. İzlediğiniz şey dünyanın en kaliteli işi olsun, eğer altında kötü bir müzik varsa onu da izlemek istemezsiniz. Motivasyonu ve o anki ruh halini kontrol eden bir şeydir müzik. Mesela müziği olmayan bir filmi izleyemez, sıkılırsınız ama görüntüsü olmayan bir müziği yıllarca dinlersiniz değil mi? Müzik başlı başına bir duygudur zaten.

“Sanatın misyonu barış olmalı”

-Şimdi eskisi gibi pek fazla slow hit şarkı çıkmıyor. Neden?

Zamanla sanat değişime uğruyor. İlk çalışmalarımı yaptığım yıllarda balatlar modaydı. Daha sonra elektronik müzik, dans müziği, daha slogan sözler ön plana çıkmaya başladı. Teknolojik bir dönemde olmamız da insanları biraz soğuk kalpli hale getiriyor bence.

-Sizin yaptığınızı bilmesek bile o müziğin size ait olduğu anlaşılıyor. Nedeni ne sizce?

Derinlik sanırım. Belki sound’u kurgulayışım belki de etnik ve elektronik sesleri bir araya getirip kendime ait “ethnotronix” adını verdiğim bir müzik anlayışım olması...

-Nedir o?

Haberin Devamı

Ethnotronix, Doğu ve Batı enstrümanlarının birleştirildiği müzik anlayışı. Bir de benim savım şu; sanatın misyonu her zaman barıştan söz etmek olmalıdır.

Sahneye “aşkla” çıkacak

-Yeni bir albüm çıkardınız, biraz bahseder misiniz?

21’inci yılımdayım artık. Bu nedenle biraz daha toplayıcı bir mantıkta yaklaştık. Albümün ismini “Diskografi” koyduk. Bir albüm kataloğu. Üç başlık oluşturduk. Bunlardan “Aranje”, bestesi benim olmayan ama herkesin bildiği çalışmaları kendi tarzımda yeniden söyleyip düzenlediğim çalışmalardan oluşacak. “Sound Trax”te, bugüne kadar yapmış olduğum film ve dizi müziklerini aynı yerde topladık. Üçüncüsünde de söz, müzik ve aranjesi bana ait olan, hem eski albümlerimde yer almış sözlü çalışmalarım hem de 20’ye yakın daha önce hiç duymadığınız yeni çalışmalar var. İsmini de “Aşkla / With Love” koyduk.

-Toplam kaç çalışma olacak?

60’a yakın. “Diskografi”ye sadece resmi sayfam gokhankirdar.info üzerinden ulaşılabilecek. Hepsini bir anda yayımlamak yük olacağı için de her hafta bir kısmını yayımlayacağız.

Haberin Devamı

-Turne de olacak sanıyorum; o ne zaman başlayacak?

Evet, yine “Aşkla” adını taşıyan bir konsept hazırladık. İngilizce ve Türkçe olacak. Hem canlı müzik hem dansın olduğu 2.5-3 saat sürecek bir sahne prodüksiyonu. Galasını 13 Kasım’da Bostancı Gösteri Merkezi’nde yapacağız.

“Müzik bana iyi geliyor”

“Ben şu an 40’lı yaşlarımdayım ama pek göstermiyorum. Müziğin bana iyi geldiğini düşünüyorum. İnsanlar keşke hayatlarının büyük bir çoğunluğunu müzik dinlemeye ayırabilseler çünkü müzik insanların daha sağlıklı ve uzun ömürlü yaşamalarına yol açan bir şey.”