Cumartesi Termal sularda şifalı tatil

Termal sularda şifalı tatil

15.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Şifalı sularla terapi uygulayan tesisler hem tatil yapma hem sağlık sorunlarını çözme imkanı sunuyor. Türkiye’deki bu tür “sağlıklı tatil” merkezlerine Dalaman da katıldı

Termal sularda şifalı tatil

Geçtiğimiz günlerde kükürt ve selenyum mineralleri açısından yoğun termal sularda yüzdüm. Akıntı havuzunda suya karşı yürüdüm. Tüm vücudumu çamura buladım ve kendimi zinde hissettim.
Tüm bunları Dalaman’da, TermeMaris Thermal &Spa Resort Hotel’de yaptım. Anlaşılan bizim topraklarda “sağlıklı tatil” yapılacak mekanlar listemizde artık sadece Afyon, Kütahya, Yalova, Bursa ve Pamukkale yer almayacak, listeye Dalaman’ı da ekleyeceğiz. Tesisin doktoru Yaşar Kurt’la konuştum. Tatilini termallerde geçirecek kişiler Kurt’un uyarılarını
dikkate almalı.

“Cilt hastalıklarına ve ağrılara iyi geliyor”
Dr. Kurt mineralli su, çamur banyosu, sıcak ve güneşin; sedef gibi kaşıntılı cilt hastalığı olan veya kas ve eklem ağrıları olan kişilerde doktorların uyguladığı tedavileri desteklediğini, hastalara iyi geldiğini anlattı. Termal jakuzilerin romatizmal hastalığı olan veya fibromiyaljiden sıkıntı çeken kişilerde tıbbi tedavilerin yanı sıra tercih edildiğinden bahsetti: “Bu hastalıkların birçoğunda stresin de büyük etkisi var. Bu nedenle termal tesislerin doğayla iç içe olması, hastane ortamı değil de tatil ortamı sunması önemli. Böyle bir ortamda stres de atan kişilerin bir kısmı ağrılarını ve alevlenmiş dönemdeki cilt hastalıklarını azaltmış bir şekilde evlerine dönüyor”.
Dr. Kurt’a kimlere sıcak termallerin önerilmeyeceğini ve hangi belirtileri hissederlerse termalden çıkmaları gerektiğini de sordum. “Bu tesiste su sıcaklığının 27-28 derece yani ılık olduğu söyleniyor. Böbrek hastaları, tansiyon hastaları,
kalp hastaları ve çok yaşlı kişilere sıcak termaller önerilmez. Normalde sağlıklı olan kişiler de aşırı sıcağa bağlı baş ağrısı, bulantı, kusma, halsizlik, hazımsızlık, uykusuzluk gibi belirtileri hissettiklerinde termal sulardan, saunalardan çıkmalılar” diye uyardı.

Haberin Devamı

Termal sularda şifalı tatil

Dr. Yaşar Kurt: “Çamur banyosu eklem ve kas ağrılarında, sedef ve akne gibi cilt hastalıklarında tıbbi tedavilere destek oluyor. Masaj şeklinde ve sıcak uygulanan çamur kan dolaşımını artırıp hücreleri yeniliyor.”

Termal sularda şifalı tatil

Oteldeki termal lagünde Nil Nehri’nden gelen ve nesilleri tükenmek üzere olan Trionyx kamplumbağaları yaşıyor. Koruma altındaki kamplumbağaların mineralli suda doğurganlıklarının arttığı belirtiliyor.