Cumartesi Tiyatro sahnelerinde pek yakında...

Tiyatro sahnelerinde pek yakında...

09.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Henüz ağustostayız ve tiyatro salonları bize çok uzak görünüyor. Ama birçok tiyatro topluluğu şimdiden yeni sezon hazırlıklarına başladı bile. İşte bu yıl sahnelerde göreceklerimizden bazı ön haberler...

Tiyatro sahnelerinde pek yakında...

Tiyatro sezonunun kapanması, tiyatroseverler için bir sonraki sezonu iple çekmek anlamına geliyor. Seyircinin merak ve özlemle yeni sezonu beklediği bugünlerde pek çok ekip de hazırlıklara başladı. Kimileri oyun seçme, kimileri sözleşme aşamasında. Bir kısmıysa repertuvarlarını çoktan belirlemiş. Yavaş yavaş netleşmeye başlayan tablo, 2014-2015 tiyatro sezonunun çok renkli geçeceğinin sinyallerini veriyor. İşte sezonda tiyatroseverlerle buluşacak yeni projelerden bazıları...

“Kuşlar”a modern yorum
SEMAVER KUMPANYA

13’üncü sezonunda Semaver Kumpanya üç yeni oyun sahneleyecek. Bunlardan şimdilik netleşeni Aristophanes’in “Kuşlar” adlı komedyasının modern uyarlaması. Koreografisini Ebru Cansız’ın üstlendiği oyun; Gevende’nin imüziği, dansları ve mizah yüklü hikayesiyle kalabalık bir ekip tarafından sahnelenecek. Yavuz Pekman’ın uyarladığı oyunun yönetmeni Volkan M. Sarıöz.

Savaşın ve şiddetin kanıksandığı bir ülke
TİYATRO (HAL)

Tiyatro (Hal)’in 19. İstanbul Tiyatro Festivali’nde sahnelediği “Sabır Taşı” yeni sezonda SahneHal’de seyirciyle buluşacak. Atiq Rahimi’nin aynı adlı romanından Iraz Yöntem tarafından uyarlanan oyun; kadının insan yerine konmadığı, şiddetin sıradanlaştığı, savaşın kanıksandığı bir ülkede bir kadının kendini, inancı ve hayatı sorgulamasını konu alıyor. Güney Zeki Göker’in yönettiği oyunda Muhammed Cangören, Iraz Yöntem, Sabahattin Yakut, Musab Ekici ve Tanıl Yöntem rol alıyor.

Sanatçının acıklı hayatı
TİYATRO SEYİRLİK

Hüseyin Avni Danyal tarafından kurulan ve “Ya Başaramazsak” adlı oyunla perde açan Tiyatro Seyirlik, bu sezon Razel Pavelkıç’ın yazdığı “Soytarılar” adlı oyunu seyirciyle buluşturacak. Muharrem Şen’in Türkçeye çevirdiği, Yunus Emre Bozdoğan’ın yönettiği oyun, sahne sanatçılarının hayatlarının zorluklarını anlatan acıklı bir güldürü. Oyunda Aytek Şayan, Melih Efeçınar ve Koray Alper rol alıyor.

Orhan Veli’nin yaşamı
TİYATRO KUMPANYASI
Tiyatro Kumpanyası, Can Yücel ve Ahmed Arif’ten sonra, bu sezon Orhan Veli’nin hayatını kendi yazdığı şiirler, makaleler ve hikayelerden bölümlerle sahneye taşıyacak. Doğumunun 100’üncü yılında usta şairin hayatına başka bir pencereden bakmayı hedefleyen “Ben Orhan Veli” adlı oyunu Kemal Kocatürk uyarlayıp yönetiyor. Müziği Ayça Kocatürk’ün, dekor ve kostümü Sırrı Topraktepe’nin, ışığı Aslı Atasoy’un imzasını taşıyan oyunda Kemal Kocatürk, Ozan Sevin ve Ayça Kocatürk rol alıyor.

Faşizm ve berberler
EMEK SAHNESİ

2014-2015 tiyatro sezonu, 2 Ekim’de Halil Babür’ün yazıp yönettiği “11’e 11” adlı oyunla açılacak. Evren Erler, Sercan Gülbahar, Barış Gönenen, Murat Engiz, Mert Denizmen ve Özer Arslan’ın rol aldıkları oyunda faşizm, sadece bir mesleğe ve bir alana değen yönüyle irdeleniyor. “11’e 11” diye adlandırılan bir ölçüyle saçların tek tip kesildiği, karşıt görüşlerin açık bir şekilde tartışılmasının yasaklandığı, bu tür tartışmaların en çok yapıldığı berberlerinin örgüt evi olarak algılanmaya başlandığı, faşizmin dükkanlardan içeriye tatlılıkla sokulmaya çalışıldığı bir dönem anlatılıyor.

Şimdi de tatil diyalogları
SADRİ ALIŞIK TİYATROSU

Amerikalı yazar Ken Kesey’in romanından tiyatroya uyarlanan “Guguk Kuşu (Kafesten Bir Kuş Uçtu)” adlı oyun, Şakir Gürzurmar’ın rejisiyle seyirciyle buluşacak. Kadın-erkek ilişkilerini masaya yatıran “Yatak Odası Diyalogları”nın devamı niteliğindeki Birol Güven’in
“Tatil Diyalogları” Galip Erdal’ın rejisiyle perde açacak. Sadri Alışık Alternatif Sahne ise iki oyunla “perde” diyecek. Bunlardan ilki olan Gökhan Eraslan’ın yazıp yönettiği “Market”in provaları başladı. İkinci oyun ise Gönül Kıvılcım’ın yazdığı, Nihat Alptekin’in yönettiği “Bir Kadını Öldürmek”.

Kadının kürtaj kararı
TİYATRO ÖTEKİ HAYATLAR

10’uncu yılını kutlayan Tiyatro Öteki Hayatlar, 10 yıl boyunca sahnesinde seyirciyle buluşmuş tüm kadın oyuncuları “10 (En Zor Karar)” adlı oyunda bir araya getiriyor. Prömiyeri ekim ayında yapılacak oyunu H. Can Utku yönetiyor. Oyun, 2004 İstanbul’unda yaşayan
10 kadının kürtaja karar verme öyküleri çerçevesinde günümüz kadınının kendiyle ilgili en yaşamsal konularda karar alırken ne kadar özgür olabildiğini irdeliyor.

Haberin Devamı

Ortak projelerle seyirci karşısına çıkmaya hazırlanıyor
ALTIDAN SONRA TİYATRO

Altıdan Sonra Tiyatro / Kumbaracı50 ve Theater an der Ruhr arasında başlayan partnerlik ilişkisi bu sezon ortak bir projeye dönüşüyor. Yiğit Sertdemir’in temel metnini yazdığı “Ekonomania” adlı oyunu Roberto Ciulli yönetiyor. Altıdan Sonra Tiyatro ve Theater an der Ruhr oyuncuları tarafından iki dilli olarak oynanacak oyunda
Aslı Can Kortan, Dagmar Geppert, Ferhat Keskin, Gülhan Kadim, İsmail Sağır, Sinem Öcalır ve
Steffen Reuber rol alıyor.
Diğer bir yapım ise Akbank Sanat-Altıdan Sonra Tiyatro ve Stuttgart’tan Lokstoff! işbirliğiyle gerçekleşen “Sorunlu İnsan Kaynağı”. Yaman Ömer Erzurumlu’nun yazdığı oyunu Wilhelm Schneck ve Yaman Ömer Erzurumlu birlikte yönetiyor. Oyun, bir sivil toplum kuruluşu programı yetkilisinin, artık işsiz beyaz yakalılardan oluşan bir grupla durumlarını gözden geçirmek üzere bir galeride buluşmasını konu ediyor. Oyunda Cemre Buğra
Ün, Erkan Kortan, İhsan
Dehmen, Onur Tuna ve Yaman Ömer Erzurumlu rol alıyor.
Altıdan Sonra Tiyatro ve Pangar ortak yapımı olarak 19. İstanbul Tiyatro Festivali’nde prömiyer yapan “Kral (Soytarım) Lear” oyunu ise sezonda da devam edecek.

Haberin Devamı

Sezona iyi hazırlandı
İKİNCİKAT

Sezon, Emrah Serbes imzalı “Üst Kattaki Terörist” ve 19. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında ilk kez seyirciyle buluşan “Fü” adlı oyunla açılacak. Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun yazdığı, Sami Berat Marçalı’nın yönettiği “Fü”de Deniz Türkali, Serra Yılmaz, Canan Atalay ve Aziz Caner İnan rol alıyor. İkincikat bir yandan da Firuze Engin imzalı “Lokanta”yı seyirciyle buluşturmaya hazırlanıyor.

İlk oyun “Küf”
D22

Deniz Madanoğlu’nun yazdığı, Derya Alabora’nın yönettiği “Küf”, D22’nin yeni sezondaki ilk prodüksiyonu olarak seyirciyle buluşacak. Oyunda rol alan isimler arasında Esra Dermancıoğlu, Güven Kıraç, Esra Ruşan, İrem Kahyaoğlu ve Görkem Kasal var. D22 yeni sezonda iki yeni oyun daha sahneleyecek.

Bodrumda cinayet
GET TİYATRO

İlk oyunu “Pragma” olan GET, yeni sezonda “Dip” adlı oyunla perde açacak. Tiyatronun kurucuları Buğra Gülsoy, Emre Erkan ve Serhat Teoman’ın birlikte yazdıkları oyun, bir evin bodrum katında bulunan dört kişi arasında geçiyor. Hayatlarında hiç cinayet işlememiş olan üç kişi, aralarındaki dördüncü kişiyi öldürmek zorunda kalıyor ve mahkeme başlıyor.

Haberin Devamı

İki oyunun prömiyeri yapılacak
MODA SAHNESİ

Moda Sahnesi’nde ekim ayında iki oyunun prömiyeri yapılacak. Bunlardan ilki Bernard-Marie Koltes’in yazdığı, Ezgi Coşkun Yetiş’in Türkçeye çevirdiği, Kemal Aydoğan’ın yönettiği “Roberto Zucco”. Oyunda İnan Ulaş Torun, Hülya Gülşen, Murat Tüzün, Ezgi Coşkun Yetiş, Onur Uysal, Hasan Demirtaş ve Deniz Elmas rol alacak. İkinci oyun ise Kieran Lynn’in yazdığı, Yeşim Gökçe’nin çevirdiği ve Kemal Aydoğan’ın yönettiği “Parkta Güzel Bir Gün”. Oyunda Mert Fırat, Volkan Yosunlu ve Didem Balçın rol alıyor. Ocak ayında ise Sibylle Berg’in yazdığı, Sibel Arslan Yeşilay’ın Türkçeye çevirdiği “Köpek Kadın Erkek” adlı oyun yine Kemal Aydoğan’ın rejisiyle seyirciyle buluşacak.

Yazarlar