Cumartesi Türkiye’de ilk kez polo maçı

Türkiye’de ilk kez polo maçı

15.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye bu akşam ilk kez polo sporuyla tanışıyor.

Türkiye’de ilk  kez polo maçı

İstanbul Atlı Spor Kulübü’nde düzenlenen Arena Polo Cup’ın mimarı ise Türkiye’de çok tercih edilen markalardan biri olan U.S. Polo Assn. Tabii bir yerde ‘kralların sporu’ olarak bilinen polonun adı geçince, akla hemen günlük hayatın da vazgeçilmezi haline gelen üniformaları yani Polo tişörtler geliyor. Polo, moda dünyasını çok etkileyen sporlardan biri. Bu etkinlik öncesinde, adını taşıdığı spora destek vermek için kurulan markanın Dünya Başkanı David Cummings, (kendisi aynı zamanda polo oyuncusu) Türkiye Genel Müdürü Levent Özkan ve tasarım ekibinin başındaki Alev Ciliv’le konuştuk.

Haberin Devamı


“Mevsimin trendleri geçmişe ve doğaya dönüş”

Yeni koleksiyon için neler tasarladınız?

Markanın taşıdığı polo kültürü mirasından ilham alarak hazırladığımız Heritage koleksiyonunda, yüzyıl öncesine ait olan bir polo kulübünden, Westchester Polo Club’dan ilham aldık. Kullanılan arma ve aksesuarlar bu tarihsel geçmişi anımsatıyor. Kadın grubunda öne çıkanlar; jakarlı trikolar, ekose gömlekler ve tunikler, binici pantolonları, triko yelekler, kalın örgü şallar, 60’ları anımsatan paltolar, kadife pantolonlar... Erkeklerde ise; triko dış giyimler, oduncu gömleği, rahat kadife pantolonlar, ekose denizci kabanlar gibi parçalar öne çıkıyor.

Yeni tanıtacağınız Denim.Co koleksiyonunuz da var değil mi?

Evet, bu sezon ilk kez çıkacak olan Denim.Co denimin yanı sıra gençlere hitap eden, triko, sweatshirt ve baskılı tişörtler gibi yenilikler sunuyor. Bu sezonki denim koleksiyonunun teması yine Amerika’da karlı dağlarla kaplı bir doğada kurulu, dört mevsim polo oynanan Jackson Hole adlı polo kulübünden geliyor.

Haberin Devamı

Bu sezonunun trendleri neler olacak?

Tüm dünyada bu sezon geçmişe dönüşü ifade eden retro akım hakim. Koleksiyonlarda markaların kültüründen ve tarihsel mirasından esinlenen tasarımlar öne çıkıyor. Bununla birlikte lüks görünüm de önem kazanıyor. Ancak rahat ve spor yaşam tarzından da ödün verilmiyor. Detaylarda zenginleşen bol armalı ve aksesuarlı ürünler ön planda. Geçmişe dönüş gibi doğaya dönüş de bu sezonun yükselen trendleri arasında. Doğal elyaflar, moher, kaşmir gibi iplikler, yüzde yüz İngiliz tarzı ekoseler, kadifemsi malzemeler de bu sezonun retro trendini tamamlıyor.

Sizin polo sporuna ilginiz var mı, oynamayı düşünür müsünüz?

Benim henüz binicilik tecrübem yok ama eşim ve kızlarım at binmeyi çok seviyorlar. Ben de onları izlemeyi... Türkiye’de polo sporu bugüne kadar tanınmıyordu. Bu etkinlikten sonra ülkemizde atlı sporlara ilginin artacağını düşünüyorum.

Polo Türkiye’de tanınan bir spor değil ama üniformalarından esinlenerek tasarlanan kıyafetler çok seviliyor. Sizce neden?

Klasik Amerikan tarzıyla polo ruhunu harmanlayan ürünler hem marka kültürünün asaletini taşıdıkları hem de son derece rahat oldukları için her yaştan tüketici tarafından çok seviliyor bence.

Haberin Devamı

Polo üniformalarının çok yakıştığını düşündüğünüz ünlü isimler var mı?

Ünlü olsun olmasın, polo tişörtlerin herkese çok yakıştığını düşünüyorum.

Tasarım ekibinizi nasıl yönlendiriyorsunuz?

Tüm tasarımcılarımızın önceliği tasarladıkları ürüne polo sporunun ruhunu yansıtmak olmalıdır. Tasarım ekibimizden öncelikli beklentim, tasarımlarında müşterilerimizin tercihleri ile polo tarzını doğru harmanlamaktır.

“Türkiye’de üretilen tasarımları ABD’de uygulayalım diyoruz”

Polo sporuna olan ilginiz mi markayla ilişkinizi doğurdu yoksa markadan sonra mı polo ile ilgilenmeye başladınız?

1988’de polo sporuyla tanıştım ve 24 yıl içinde bu sporun farklı alanlarında kariyerimi inşa ettim. Bu süre içinde oyuncu, kulüp yöneticisi ve U.S. Polo Assn.’in CEO’su oldum.

Türkiye’de üretilen koleksiyonlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Her ülkede U.S. Polo Assn. koleksiyonları bizim onayımıza sunulur. Türkiye’de üretilen koleksiyonları son derece başarılı buluyorum. Zaman zaman burada geliştirilen tasarımları ABD’de uygulayalım dediğimiz de oluyor.

Haberin Devamı

Kendinizi iyi bir polo oyuncusu olarak görüyor musunuz?

U.S. Polo Assn.’in sporcu üyeleri arasındayım. Bugüne kadar iki turnuvada Sportmenlik Ödülü aldım. Poloda 2 handikapım var. (Polo oyuncuları 2 ile 10 arasında değişen handikap adlı derecelerle değerlendiriliyor.) Oyuncunun ata binme becerisi, takım oyunculuğu, oyuna, stratejiye ve atlara dair bilgisi derecesini belirliyor.

Sizce bu spor Türkiye’de sevilecek mi?

Türkiye’ye son ziyaretimde Türklerin ata sporu ciritten haberdar oldum. Biniciliği seven, köklü tarihinde cirit sporunu geliştirmiş bu ülkede polonun sevileceğine hiç kuşkum yok.

“Hafta sonlarımın vazgeçilmezi her zaman polo yaka tişörtlerdir”

Sizin polo sporuna ilginiz var mı, oynamayı düşünür müsünüz?

Seyirci olarak çok ilgim var. Oynamak isterim ama polo ciddi zaman gerektiren bir spor ve Türkiye’de henüz yok. Arena Polo Cup ile beraber Türkiye’ye geldikten sonra belki oynama imkanımız olur.

Haberin Devamı

Yeni ürün grubunuz Denim.Co’dan beklentileriniz neler?

Bundan beş yıl kadar önce çocuk koleksiyonu ile başladık. Çocukluktan ergenliğe geçiş döneminde kıyafet bulmakta sıkıntılı dönemdeki bu boşluğu doldurmak istiyoruz. Denim.Co ile hedefimiz büyük. Denim ürünlerinin şu anda mağaza cirosundan aldığı pay yüzde 8-10 arasında değişiyor.
Bu payın yüzde 20’lere çıkması gibi bir beklentimiz var ki oldukça önemli bir paydır bu.

Türkiye’de tasarlanan ürünler dünyada kaç ülkeye ihraç ediliyor?

42 ülkeye ihraç ediliyor. Bugün Türkiye’de
125, yurtdışında 72 U.S. Polo Assn. mağazamız var. Yurt dışı yakın gelecekte Türkiye’yi de aşacaktır. Bu nedenle yurtdışına konsantransyonumuzu ayrı koldan sürdürüyoruz.

İş hayatınız dışında nasıl giyinmeyi tercih ediyorsunuz?

Hafta sonlarımın vazgeçilmezi de polo yaka tişörtlerdir.

Çok taklit edilen bir markasınız, bununla nasıl başa çıkıyorsunuz?

Taklitle başa çıkabilmek için özel bir ekibimiz var. Ürünleri çarşıda, pazarda takip edip gerekli hukuki işlemleri yapıyorlar. Türkiye hukuk sistemi eskiden taklit ürünler konusunda bu kadar duyarlı değildi. Artık işlemler daha hızlı sonuçlanabiliyor. Dört-beş ay önce büyük bir “taklit operasyonu” yapıldı. Milyonlarca ürüne el konuldu. Bunların içinde 300-400 bin adet kadar bizim ürünümüz vardı.