Cumartesi “Uç tatlara karşı dilini terbiye etmiş”

“Uç tatlara karşı dilini terbiye etmiş”

23.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Feryal Gülman “Bizim evde keki bile kepekli unla yaparız” derken Gülman’a sağlık danışmanlığı hizmeti veren Ender Saraç da “Siz dilinizi uç tatlara alıştırdığınız zaman doğal tatlardan zevk alamazsınız. Feryal Hanım uç tatlara karşı dilini terbiye etmiş” diye onu destekliyor

“Uç tatlara karşı  dilini terbiye etmiş”

Bir yanımda; iş hayatındaki başarılarına sosyal yaşamdaki başarıları da ekleyebilen, her zaman bakımlı, şık ve güzel olmayı başarabilen, hayattan olabildiğine keyif almayı bilen ender insanlardan Feryal Gülman var. Diğer yanımda sağlık hakkında bilinmesi gereken bilgileri bizlere en anlaşılır biçimde anlatan, Türkiye’nin en önemli doktorlarından Ender Saraç... Gülman ailesine sağlık danışmanlığı veren Ender Saraç ve Bebek’teki muhteşem yalısında bizi ağırlayan Feryal Gülman ile diyet, spor ve estetik konuştuk.

Diyet programınız var mı?

Feryal Gülman: Bana göre diyet, zayıflamak değil sağlıklı beslenmek anlamını taşıyor. Onun için ben her zaman diyetteyim. Tatile gittiğim zaman bir kilo alabiliyorum. Döndüğümüz zaman onu veriyorum.
Ender Saraç: Ben ona ‘üstüne yerleşmeden’ diyorum. Üzerinize kilonun yerleşmemesi lazım. “Bir kilo aldım, neyse... İki kilo aldım, aman daha sonra veririm” dediğiniz zaman siz o kiloları artık veremezsiniz.

Haberin Devamı

Kaç öğün beslenilmesi gerekir?

Feryal G.: Reflüm olduğu için benim az ve sık öğünlerle beslenmem gerekiyor. Günde altı öğüne tamamlıyorum.
Ender S.: Eğer siz bütün gün aç kalırsanız, eve de geç gidip yemek yerseniz, o yediğiniz yemek göbek civarınızda yağ olarak depolanır.

Öğünleriniz nelerden oluşuyor?

Feryal G.: Sabahları süt ile müsli yiyorum. Müslinin içine; nar taneleri, fındık, kuru kayısı koyabiliyorum. Öğlenleri dışarıdaysam, ızgara balığı tercih ediyorum. Akşam da evdeysem, sebze yemeklerini tercih ediyorum. Kuruyemişler, meyve gibi ufak öğünler benim ara öğünlerim.

“Bizim evimizde bir yeme sistemi var”

Oğlunuzun kilo sorunu varmış ama o kilolardan kurtulmuş...

Feryal G.: Ender beye ilk gittiğimizde Aslan 14 yaşındaydı. İlk başta pek hoşuna gitmedi durum, biraz tepki oluştu. Fakat kilo vermeye başladıkça kendini çok mutlu hissetti. Diyetini sporla da destekledi.
Ender S.: Beslenmede ailenin de sorumluluğu vardır. Önünde sigaralar, içkiler içilirse, fast-food’lar, yağlı yiyecekler yenirse, sonra çocuğunuza “Bak, göbek yaptın” diyemezsiniz.

Haberin Devamı

Siz beslenme konusunda oğlunuza iyi örnek oluyor musunuz?

Feryal G.: Biz çok doğru örnek oluyoruz diye düşünüyorum. Evimizde bir yeme sistemi var. Bizim evde kızartma yok. Katı yağlar, beyaz şeker, beyaz un hiç kullanmıyoruz. Biz mesela keki bile kepekli unla pişiririz.

Lezzetli oluyor mu?

Feryal G.: Senelerdir biz böyle yaşadığımız için artık alıştık.
Ender S.: Dilimizdeki tat reseptörlerini uç tatlara alıştırmamamız lazım. Siz dilinizi kızartmalar, aşırı tuzlu gıdalar gibi tatlara alıştırdığınız zaman, normal ve doğal tatlardan zevk alamazsınız. Feryal Hanım uç tatlara karşı dilini terbiye etmiş.

Dışarıda yediğiniz zaman...

Feryal G.: Haftada üç gece dışarıda yiyorsak, evdeki o dört gece daha dikkatli yemeye gayret ediyorum.
Ender S.: Dışarıda bir davetteyseniz; antipatik insan olmamak ve karşınızdakini huzursuz etmemek adına uyumlu oluyorsunuz. Bu nedenle ben “ne yerseniz yiyin ama az yiyin” diyorum. Bir de tok karnına tatlı yemeyin.

Haberin Devamı

Cildinizin bebek cildi gibi olması için paça çorbası için
1. Kelle paça çorbası için
2. Kemik suyunu kaynatıp çorba ve yemeklerinize katın.
3. C vitamini ve beta karoten içeren yiyecekler tüketin.
4. Somon balığı spermi, havyar özü, anemon çiçeği içeren kremler kullanın.
5. En büyük vitamin olan S (Sevgi) vitaminini unutmayın.

“Hiç tatlı siparişi vermedim”

Tatlılarla aranız nasıl?

Feryal G.: Ben hayatımda bugüne kadar hiç
tatlı siparişi vermedim ama canım çok isterse bir başkasının tabağından tadımlık alırım. Meyve çok seviyorum ve meyveden aldığım şekerin bana yeterli olduğunu düşünüyorum.

Genel olarak olumlu bir insan mısınız?

Feryal G.: Ben hayata çok pozitif bakan bir insanım. Kötü bir şey yaşarsak da, onun mutlaka pozitif bir şeye dönüşeceğine inanırım. Hayatımda da hep öyle olmuştur.
Ender S.: Pozitif olmak sağlığa da çok faydalı. Yaşamanın ve var olmanın tadını çıkarmalıyız. Şanslıyız ki yaşama piyangosunu kazanmışız.

Haberin Devamı

“Etrafımız dozunu kaçırmış estetik ameliyatlı insanlarla dolu”

Estetik ameliyat oldunuz mu?

Feryal G.: Olmadım ama olsam da hiç saklamam. Estetik konusunda son derece açık bir insanım. Estetik ameliyat olsam; kime oldum, ne zaman oldum, niye oldum anlatırım. Hiç karşı değilim ama abartmadan yapılanına çünkü etrafımız, çok dozunu kaçırmış görüntülerle dolu.
Ender S.: Yaşınıza ve pozisyonunuza uygun, yüzü plastik gibi germeyen, gülüşünüzün ve mimiklerinizin doğal halini koruyan bir estetik kesinlikle yapılmalı. Zamanında kendinize bakmazsanız, çizgiler daha da yarılıyor.
O zaman da düzelmesi imkansız bir hale geliyor. Son dönemde çok yapılanlar; termaj, mezoterapi ile vitamin ve antioksidan enjeksiyonları, radyo frekans ve aşırı mimikli insanlarda botoks...

Spor yapıyor musunuz?

Feryal G.: 15 yıldır spor hocam Ayten Altun ile haftada iki gün birer saat evimde spor yapıyorum. Belimde sakatlığım olduğu için de bilinçli spor yapmayı çok önemsiyorum.
Ender S.: Hatalı spor sizi sağlığınızdan edebilir. Ayrıca bilinçsiz yapılan ağır sporlar hızlı yaşlanmanıza neden olur.