Cumartesi Uçan Hollandalı

Uçan Hollandalı

11.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dans pistinden arena, dansçıdan “gladyatör” olur mu? İşin içinde “break dans” olursa, oluyor...

Uçan Hollandalı

Dans pistinden arena, dansçıdan “gladyatör” olur mu? İşin içinde “break dans” olursa, oluyor... Geçtiğimiz hafta Amsterdam’daydım. Red Bull BC One Cypher’ın dünya finalini izledim. Üç bin kişilik Amsterdam Westergasfabriek heyecanlı bir mücadele izlemeye gelenlerle ağzına kadar dolmuştu. 1970’li yıllarda New York’tan yükselen hip hop kültürünün dans ayağı olan break dans o yıllarda gettolarda yaşayan gençlerin “bölge” belirlemek ve sorun çözmek için kullandıkları bir meydan okuma yöntemi ve şiddet içermeyen bir “kapışma”. İlk zamanlar sadece yerde dans etmeyi ifade ediyor. Sonra sonra 80’ler TRT’sinde sık sık izlediğimiz elektrik boogie gibi fantazi versiyonları da içerir hale geliyor.

Haberin Devamı

2004 yılında ise İsviçre’nin Biel kentinde başlatılan Red Bull BC One yarışmasıyla uluslararası bir heyecan haline dönüşüyor. Her yıl düzenlenen dünya şampiyonasında bugüne kadar İsviçre’den Japonya’ya 10 farklı ülkede 14 dünya finali yapıldı ve 11 dansçı zirveye adını yazdırdı.

Son finalde de, 15 erkek, 1 kadın break dansçı, kendi deyimleriyle, 15 b-boy ve 1 b-girl yarıştı. Sonunda “ev sahibi” avantajını iyi kullanan 28 yaşındaki Hollandalı Manny Van Gorp şampiyon oldu.

Yarışmada ‘The Ruggeds” isimli ekip 10 dakikalık görkemli bir dans şovuyla sahnedeydi. Final yarışından
hemen önce ise Grammy ödüllü “Naughty By Nature” yerini aldı. “Uptown Anthem”, “Craziest” ve “Hip Hop Hooray” gibi hitlerini sahneye taşıyan ekip kalabalığı coşturdu.

Haberin Devamı

Rastgele değil

Seyircilerin yoğun tezahüratı altında gerçekleşen kapışmada iki dansçı sahneye çıkıyor ve bir enerji patlaması yaşanıyor. Break dansta yapılan hareketler rastgele değil, ciddi bir koreografi var. Mesela downrock veya footwork sahnede yapılan bütün ayak hareketlerini anlatıyor. Dansçı becerisini, bacak hızını ve hakimiyetini göstermek amacıyla çoğunlukla ellerini de kullanıyor. Power move ise dansın görsel olarak en etkileyici yanı. O an kişiye has hareketler ve akrobatik yetenek birleşiyor. Power move’lar dans setlerinin belkemiği olarak görülüyor. Six-step ise dansçının dansı şekillendirmek için attığı adımlar. Footwork’ün anahtar ögesi. Dansçı bacaklarıyla pistte daireler çizerken kollarıyla da hareketi destekliyor. Airflare dansçıların vücutları yere dik ya da paralel haldeyken yaptıkları akrobatik manevra. Eller kullanılıyor ama ayaklar yere değmiyor.

Sahnede “düello”

1989 yılında Hollanda’da doğan Menno Van Gorp 12 yaşında breakdansla tanışmış. “Mennopoly” rumuzuyla hazırladığı resim ve grafik tasarım çalışmaları da var. Graffiti, MC, DJ ve Breakdance ile hip-hop’un dört temel unsurundan biri olarak kabul edililiyor. Menno’ya göre iyi bir breakdansçı olmak, stil, karakter ve özgünlük açısından eksiksiz bir dansçı olmayı gerektiriyor: “Bir mücadeleyi kazanmak istiyorsanız ritme uygun dans etmeniz, özgün olmanız, serbest dans edebilmeniz ve doğru tavra sahip olmanız gerekiyor. Rakiplerime çok saygı duyarım fakat mücadeleler birer savaştır!” diyor.