Cumartesi Uçurum dalışının dükü

Uçurum dalışının dükü

25.04.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Orlando Duque bina yüksekliğindeki uçurumlardan kendini suya bırakıyor. “Dalışın dükü” lakaplı sporcu geçenlerde Haydarpaşa’da bir vinçten denize atladı. Ağustostaki Red Bull Cliff Diving Dünya Serisi kapsamında Antalya’da, yine 26 metrelik bir yükseklikten uçurum dalışı yapacak

Uçurum dalışının dükü

Bir helikopter, bir evin balkonu, bir köprü veya kayalıklar... Dünyanın en ünlü uçurum dalışı sporcusu Orlando Duque’nin atlayış yapacağı yerlerden biri bunlardan herhangi biri olabilir.
35 yaşındaki Duque’nin dokuz dünya şampiyonluğu var. Son iki yılda sadece bir yarışı kaybetti. Atlayışları onu Guinness Rekorlar Kitabı’na soktu.
“Dalışın Dükü” lakaplı Duque 26 metreden atladığında hızı suyla buluştuğu üç saniye içinde 100 kilometreye kadar çıkıyor.
2008 Red Bull Cliff Diving birincisi olan sporcunun 11 rakibiyle birlikte bu yaz yarışacağı parkurlardan biri Antalya olacak. 8 Ağustos’ta Kaleiçi’nde gerçekleştirilecek yarış müsabakanın beşinci ayağı. Türkiye ilk kez Red Bull’un düzenlediği bu yarışa ev sahipliği yapacak.
Sporcu geçen günlerde İstanbul’daydı. Red Bull’un yarışmasının tanıtımı için Haydarpaşa Limanı Gümrük Sahası’ndaki 26 metreye yükseltilmiş bir vinçten atladı. 


Aslında siz futbolcu olmak istiyormuşsunuz. Sahalarda top koşturmak yerine uçurumlardan atlamayı seçmenizde ne etkili oldu?
Futbol antrenmanından sonra havuzda atlayış yapan çocukları seyretmeye giderdim. Bir gün antrenörleri bana denemek isteyip istemediğimi sordu. Sonra futbolu bırakıp onlarla antrenmanlara devam ettim. Bu iş kanıma böyle girdi.

İlk atlayışınızı nerede yaptınız?
Çocukken Kolombiya’da yüzme havuzlarında büyüdüm. 10 yaşındayken 3 metrelik tramplenlerden atlıyordum. Sonra 7 ve 10 metrelik kulelere geçtim. Havuzun klorlu sularına atlamak sıradan gelmeye başlayınca ilk uçurum atlayışımı 20’imde yaptım. 1995’te Kolombiya Cali’deki yerel bir yarışa katıldım. Sonra Viyana’daki Gänserndorf Safari Parkı’nda çalıştım. O dönem benden 25 metrelik bir vinçten havuza atlamamı istediler. O yükseklikten bakıldığında havuz bir kül tablası büyüklüğünde görünüyordu. Ama atladım. 

“Yanlış bir hareket vücudu bir kürdan gibi ikiye böler” 

Şu ana kadar yaptığınız en çılgınca atlayış hangisiydi?
2004’te Avusturya’da 22 metrelik bir şelaleden atladım. Suya kavuştuğum yer altı metre çapındaydı. Atlayış yaptığım yer bir şelale olduğu için kendimi direkt aşağı bırakmadım, biraz ileriye doğru atlamam gerekiyordu. Bu da beni zorladı. Ardından bir yıl sonra Napoli’de kariyerimin en yüksek atlayışını yaptım: 34 metre! 

Suya 90 kilometre hızla giriyorsunuz. Yaptığınız herhangi bir hata ölümle sonuçlanabilir mi?
Çok iyi konsantre olmalı ve o üç saniye içinde asla yanlış bir hareket yapmamalısınız. Su beton etkisi yapabilir. Yanlış bir hareket vücudunuzun bir kürdan gibi ikiye bölünmesine yol açabilir.
Ben bileğimi kırdım, bir kez de kuyruk sokumumu. 2003’te beyin sarsıntısı geçirdim, kısa süreli hafıza kaybı yaşadım.

“Trafik öyle bir kilitlendi ki polisler bizi durdurmaya yetişemedi”

Avusturyalı paraşütçü Felix Baumgartner binalardan paraşütle atlıyor. Örümcek Adam lakaplı Fransız Alain Robert gökdelenlere tırmanıyor. İkisi de çoğu kez bunun için yetkili makamlardan izin almıyor. Siz hiç izinsiz olarak korsan uçurum atlayışı yaptınız mı?
Diğer uçurum dalışçısı arkadaşlarımla birlikte İtalya’daki bir köprüyü gözümüze kestirdik. Gündüz vakti, trafiğin yoğun olduğu bir saatte köprüden atladık. Trafik öyle bir kilitlendi ki polisler bizi durdurmaya yetişemedi. 

Uçurum dalışının dükü



“Karım endişelenmek yerine atlayışın heyecanını benimle birlikte çıkarır”
Karınız yaptığınız işi tehlikeli bulmuyor mu? Sizi erken emeklilik için ikna etmeye çalışıyor mu?
Karımla ben bu işi yaptığım sırada tanıştık. İkimiz de bir su parkında çalışıyorduk. O dans şovu yapıyordu, ben de yüksekten atlıyordum. O benim için endişelenmek yerine bu heyecanın tadını benimle birlikte çıkarır.